Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

HIZ KÖRLÜĞÜ NEDİR?

Hız körlüğü ya da diğer adıyla tünel görüşü, daha çok sürüş esnasında ortaya çıkan ve dikkatin tek noktaya kaymasına yol açan bir durumdur.
HIZ KÖRLÜĞÜ NEDİR?
22 Ocak 2024 19:07:47
Hız körlüğü ya da diğer adıyla tünel görüşü, daha çok sürüş esnasında ortaya çıkan ve dikkatin tek noktaya kaymasına yol açan bir durumdur.

Araç kullanıcılarının birçoğu hız körlüğü terimine hakimdir. Uzun süre aynı hızda giden araç bir süre sonra etrafında var olan nesneleri görmemeye ve yalnızca tek bir noktaya odaklanır. Bu durumun temel nedeni hız ve görme açısı arasındaki ters orandır. Bu da demektir ki hız arttıkça kişinin görme açısı daralmaya başlar. Peki hız körlüğü neden oluşur? Hız körlüğünün sonuçları nelerdir? İşte yanıtı...

hiz_4624d5dc2e3f2d07b0ecfc58749e16ad.jpg

HIZ KÖRLÜĞÜ NEDİR, NEDEN OLUŞUR?

Hız körlüğü, seyir halinde olan aracın hız durumuna bağlı olarak etrafta bulunan nesnelerin görüş alanından çıkması olarak tanımlanabilir. Yani araç hareket ederken bir süre sonra sürücü etrafındaki diğer nesneleri görmemeye başlar. Odak noktası yalnızca belirli alana dönüşür. Bunun nedeni ise hız artarken görme açısının giderek daralmasıdır. Hız körlüğü, sürücüler için tehlikeli bir durumdur. Bu durumlar sürücülerin dikkatini dağıtabilir, tepki sürelerini etkileyebilir veya sürücülerin çevrelerini doğru bir şekilde değerlendirmelerini zorlaştırabilir.

HIZ KÖRLÜĞÜNÜN SONUÇLARI NELERDİR?

Hız körlüğünün sonuçları incelendiğinde genel olarak iyi olmayan durumlarla karşılaşılır. Yolun bir zaman sonra daha dar görünmesi demek çevrenin görüş alanından çıkması anlamına gelir. Sürücünün aniden manevra yapmak istemesi olumsuz sonuçlara yol açabilir. Diğer adıyla tünel görüşü oluşan sürücüde etrafa karşı bir duyarsızlık oluşmaya başlar ve sürücü artık çevresinde olup bitenleri göremez. Bu sebeple ani fren, gaz kısma ya da yön değiştirme gibi bir anda gelişen durumlara karşı doğru tepki verilemez.