Dolar (USD)
32.40
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2434.85
BIST 100
9983.91
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Husiler: Yemen'de barış haritasını imzalamaya hazırız

Yemen'deki İran destekli Husiler, Yemen'deki barış haritasını imzalamaya hazır olduklarını açıklayarak, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunu "savaş tüccarlarının yolunu kesmek" için benzer bir adım atmaya çağırdı.
Husiler: Yemen'de barış haritasını imzalamaya hazırız
26 Mart 2024 02:53:04
Yemen'deki İran destekli Husiler, Yemen'deki barış haritasını imzalamaya hazır olduklarını açıklayarak, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunu "savaş tüccarlarının yolunu kesmek" için benzer bir adım atmaya çağırdı.

Husilere bağlı haber ajansı SABA'ya göre, Husilerin Yüksek Siyasi Konseyi Başkanı Mehdi el-Meşat, Arap koalisyonunun 26 Mart 2015'te Yemen'deki operasyonlarının başlamasının dokuzuncu yıldönümü münasebetiyle bir konuşma gerçekleştirdi.

Meşat, konuşmasında barışa giden yolda ilerlemeye bağlı olduklarını vurgulayarak, Yemen'in kimse için bir tehdit oluşturmadığını belirtti ve Sana ile olan sorunların diyalogla çözülebileceğini ifade etti.

Arap koalisyonu liderlerine müzakeree çağrısı

Arap koalisyonu liderlerini, sürdürülebilir barışın tesisi ve saldırıların sona erdirilmesi için Umman himayesinde yapılan müzakerelerde uzlaşmaya varılan barış haritasını imzalayıp hayata geçirmeye çağıran Meşat, Husilerin tüm bunları yapmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Meşat ayrıca, koalisyon liderlerinin Amerika ve İngiltere liderliğindeki savaş tüccarlarının Yemen'de barış çabalarını engellemesini umduğunu belirtti.

Arap koalisyonundan Meşat'ın açıklamasına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı, ancak koalisyon daha önce Yemen'de barışı sağlama konusundaki kararlılığını defalarca dile getirmişti.

BM Yemen Özel Temsilcisi Grundberg, 23 Aralık 2023'te yaptığı açıklamada, Yemen hükümeti ve İran destekli Husilerin, ülke genelinde kapsamlı bir ateşkes ve Yemenlilerin maddi durumlarının iyileştirilmesini içeren bir dizi tedbire bağlı kalacaklarını duyurmuştu.

Husilerin Müzakere Heyeti Başkanı ve Sözcüsü Muhammed Abdusselam, 9 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Sana heyetinin Umman arabuluculuğunda Suudi Arabistan'da gerçekleştirdiği görüşmede Yemen'deki krizin çözümüne yönelik yol haritasına ilişkin önemli adımların atıldığını belirtmişti, ancak görüşmenin tarihine dair bilgi vermemişti.

Yemen'deki iç savaş ve siyasi çözüm çabaları

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen'de 9 yıldır süregelen krizi sona erdirecek kapsamlı bir anlaşmanın hazırlanması için Suudi Arabistan ve Umman aylardır Yemen hükumeti ile Husiler arasında arabuluculuk yapıyor.