Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İbadetinize haram karıştırmayın

Raflarında alkollü içecek ve domuz eti gibi haram ürünler bulunduran marketler, Kurban Bayramı öncesi kredi kartına taksitle kurban eti satışı yapıyor. İlahiyatçılar ise içki ve domuz eti satan yerlerden kurbanlık alınmaması noktasında vatandaşları uyarıyor.  
İbadetinize haram karıştırmayın
02 Ağustos 2019 00:02:00
Raflarında alkollü içecek ve domuz eti gibi haram ürünler bulunduran marketler, Kurban Bayramı öncesi kredi kartına taksitle kurban eti satışı yapıyor. İlahiyatçılar ise içki ve domuz eti satan yerlerden kurbanlık alınmaması noktasında vatandaşları uyarıyor.  

Ezgi ÇELİKANKARA

Kurban Bayramı’na günler kala vatandaşların kurbanlık hayvan arayışı sürüyor. Hayvan pazarlarının yanı sıra büyük market zincirleri de uygun fiyata ve kredi kartına taksitle küçükbaş ve büyükbaş hayvan satışı yapıyor. Reyonlarında alkolün yanı sıra domuz eti ve ürünlerini bulunduran büyük marketlerin kurbanlık satışı yapması ise tepkilere neden oluyor. İlahiyatçılar, Müslümanların haram ürünler bulunduran marketlerden kurbanlık satın almaması noktasında uyarılarda bulundu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Çeker, kurban ibadeti yaparken İslam’ın emir ve yasaklarına uymayanlara para kazandırmanın yanlış olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Çeker, “Kurbanınızı haram ürünler satan bir marketi vekil tayin ederek kesmeniz ibadetinizi zedeler. Bu marketlerden kurban almak dinen ve vicdanen uygun değildir” ifadelerini kullandı.

Kurban kampanyaları güvenilir değil

Marketlerin yaptığı Kurban Bayramı kampanyalarına dikkat çeken İlahiyatçı Çeker, “Bazı marketlerde ‘Ucuz et ve kredi kartına ödeme kolaylığı’, ‘Sabit kilo garantili kurban kolisi’ gibi sloganlarla kurban eti satışı yapılıyor. Hayvan kesilmeden etin kilo garantisi veriliyor. Bu mümkün değildir. Ayrıca bu marketlerden alınan kurban kolilerinin içindeki etlerin hangi hayvana ait olduğu bilinmiyor. Bu caiz değildir” diye konuştu.

Vatandaşların bu tarz kampanyalara güvenmemeleri gerektiğini belirten Çeker, “Eğer kurbanı satın alacağımız market, kurban etini değil de hayvanı alıp satıyorsa ve kesimini ilan ediyorsa ancak o caiz olabilir. Burada hayvana ait tüm etlerinde hisse sahiplerine eksiksiz bir şekilde ulaştırılması gerekir. Hayvanın İslami usullere uygun kesildiğinden, ortakların hepsinin Müslüman olduğundan ve kurbanın ibadet amacıyla kestiklerinden emin olunmalıdır. Yoksa kurban siparişini alan market, ‘Sabit 20 kilo et vereceğiz’, ‘Bayramın ikinci günü gelin etinizi paket olarak götürün’ gibi ifadeler kullanıyorsa halkımız bunlara itibar ve itimat etmemelidir” dedi.

Haram ürün satandan kurban alınmaz

Haram ürünler bulunduran büyük marketlerden kurbanlık alımı yapılmamasına gerektiğini kaydeden Çeker, “Haram, İslam dininde kesin olarak yapılmaması istenilen şeydir. Bizim kırmızıçizgimizdir. Dinimizde helaller ve haramlar bellidir. Peygamber Efendimiz de bizim bu kırmızı çizgiye yaklaşmamızı emir buyurmuştur. Bu nedenle kurban ibadeti yaparken İslam’ın emir ve yasaklarına uymayanlara para kazandırılmamalıdır. Kurbanınızı haram ürünler satan bir marketi vekil tayin ederek kesmeniz ibadetinizi zedeler. Bu marketlerden kurban almak dinen ve vicdanen uygun değildir” şeklinde konuştu.

Erkek hayvan tercih edilmeli

Kurban kesiminde erkek hayvanların tercih edilmesinin uygun olduğunu dile getiren Çeker, “Ülke açısından dişi hayvanların kesimini sakıncalı görüyorum. Dişi hayvanları kesiyoruz ve ardından hayvan ithal etmek zorunda kalıyoruz. Bu nedenle dişi hayvanlar kesilmemeli ve erkek hayvanlar tercih edilmelidir. Eski kitaplarda, filan hayvanın dişisi makbuldür tarzındaki söylemler bizi yanıltmasın. Günümüzün şartları ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda dişi hayvanların kurban edilmesi hayvan üretimine zarar vereceğinden erkek hayvanların tercih edilmesi daha uygundur” ifadelerini kullandı.