Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2391.44
BIST 100
10222.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İçimizdeki virüs: Fırsatçılar

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklanmasının ardından fırsatçılar da harekete geçti. Virüsten korunmak için dezenfektan ve maske almak isteyen vatandaşların paniğini fırsat bilen içimizdeki virüsler, fahiş fiyatlarla kendi vatandaşını kazıklama derdine düştü.
İçimizdeki virüs: Fırsatçılar
13 Mart 2020 00:02:00
Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının açıklanmasının ardından fırsatçılar da harekete geçti. Virüsten korunmak için dezenfektan ve maske almak isteyen vatandaşların paniğini fırsat bilen içimizdeki virüsler, fahiş fiyatlarla kendi vatandaşını kazıklama derdine düştü.

Koray TAŞDEMİR

Türkiye’de ilk karantina altına alanın ilk vakanın açıklanmasının ardından Koronovirüse karşı önlem anlamak isteyen vatandaşlar bu kez de içimizdeki fırsatçı virüslerin pençesine düştü. Fiyatı önceden 6 TL olan 50 adetlik maskenin fiyatını yaklaşık 200 TL’ye çıkaran, 1 litrelik dezenfektanın fiyatını ise 25 TL’den 120 TL’ye, 2 liralık makarnayı 15 TL’ye, 10 liralık kolonyayı 100 TL’ye kadar artıran fırsatçılar, virüsten daha tehlikeli olmaya başladı. Virüsün dünyaya yayılmaya başladığı günden beri gösterdiği başarı ve ilk vakanın ortaya çıkmasından sonra da aldığı tedbirler ile göz dolduran Türkiye şimdi de fırsatçılar ile mücadele ediyor.

Depolarda maske ve dezenfektan kalmadı

Eczacı Rumeysa Gültekin, dezenfektan fiyatlarının bir gecede üç dört kat arttığına vurgu yaparak, “Itriyat ve ilaç depolarında ürün kalmadı. Sağlık Bakanının Türkiye’deki ilk vakayı açıklamasının ardından dezenfektan satışları bir anda patladı” dedi. Fiyatların artmasının sorumlusu olarak bazen kendilerine tepki gösterildiğini sözlerine ekleyen Gültekin, “Fiyatların artmasının eczacılarla bir ilgisi yok, birileri fırsatçılık yapıyor ama vatandaşla biz yüz yüze geldiğimiz için tepkiyle karşılaşan da biz oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Koronavirüs çıktığından beri maske ve ateş ölçerin alındığını kaydeden Gültekin, “Bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlar ve anti virüs pastiller soruluyor. İnsanlarda panik havası hâkim. Koronavüris vakalarında çocuk ölümleri yok denecek seviyede olmasına rağmen insanlar çocukları için daha çok panik yapıyorlar. Elimizdeki dezenfektan ürünler ve maskeler bitti” diye konuştu. Gültekin, Biz de eczacı olarak bize başvuranlara panik yapmamalarını, kişisel temizliklerine önem vermelerini söyleyerek Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı bilgilendirme notlarındaki virüsten korunma yollarına dair yönlendirmeleri hatırlatıyoruz” dedi.


Dezenfektanda yüzde 20 alkol çıktı

Ay Medical Sağlık Ürünleri Genel Müdürü Özay Bulut, dezenfektan ve maskede art niyetli bir ticari rantın ortaya çıktığını söyleyerek “Biz üretici firmadan dezenfektanın litresini 15 TL’ye alıyorduk. Bu fiyat 30 TL’ye çıktı. Yine almaya devam ettik sonra baktık ki litre fiyatı 60-70 TL’ye kadar çıktı. Biz de almaktan vazgeçtik. İş tamamen fırsatçılığa döndü. Müşterilerimize bilgi notu geçtik ve bu ürünü satmayacağımızı bir panik havasının neden olduğu bu fiyat artışının art niyet taşıdığını ifade ettik” dedi.

Ülkemizin bu virüse karşı her açıdan takdire şayan bir çalışama yürüttüğünü dile getiren Bulut, “Bu panik havasını yayanların fırsatçılar olduğunu düşünüyorum. Maske fiyatları tam 25 kat arttı. Maskenin 50’lik paketi 6 TL’ydi şimdi 200 TL civarında. Dezenfektanda ise üretici firma litresini 60 TL’ye satıyor perakende de ise bu fiyat 120 TL’ye kadar çıkıyor. Üretici firma da perakendeciler de fiyatları katlamış durumda” dedi. Şu anda üretilen dezenfektanlara da kuşkuyla yaklaşmak gerektiğini sözlerine ekleyen Bulut, “Çünkü marka olan bir ürünü aldık, kendi laboratuvarımızda deneme yaptık. İçinde yüzde 20 alkol çıktı. İçine su doldurup dezenfektan diye satanlar var. Vatandaşlarımız bunu kullandığında ellerinin temizlendiğini zannediyor ama öyle olmuyor” şeklinde konuştu.

ŞİKÂYET EDİN

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, virüsü fırsat bilip, özellikle dezenfektan başta olmak üzere birçok ürünü fahiş fiyatlara satanların ahlaka ve vicdana sığmayan bir ticaret yoluna girdiğini söyledi. Bakal, Türkiye'de henüz virüsün yaygın olmadığını belirterek, “Satıcılarımız insaflı olmak zorunda. Bu ülke hepimizin. Bugün yaptıklarınızdan yarın pişman olursunuz. Memleket kolonya kokuyor. Fahiş fiyat artışlarını ALO 175 Tüketici Hattına şikayet edin” çağrısında bulundu.

FİRMALARA İNCELEME

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, bazı gıdalar, temel ihtiyaç maddeleri, hijyen ürünleri ve bazı tıbbi ekipmanlar ile ilgili olarak haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapan firmalar hakkında inceleme başlattı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da maske ve dezenfektanda fahiş fiyat ile ilgili “2 bin 193 firmanın 2 bin 641 ürününü denetledik, 2 bin 180'ini soruşturma kapsamına aldık” açıklamasında bulundu.

2 AY DİRENELİM

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan koronavirüs'le ilgili sosyal medyadan açıklamalarda bulundu. 2 ay direnelim. Yazın virüsün etkisi azalıyor. Bilim Kurulumuzun öngörüsü bu yöndedir. Bu hastalık daha çok bir kış enfeksiyonu. Tedbir alırsak, yayılmayı önlersek, büyük olasılıkla, 2 ayda hayat normale döner” açıklamalarında bulundu.