Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2470.85
BIST 100
10158.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İmamoğlu sınır tanımadı! Yalanlar boyunu aştı

Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu’nun tarihi münazarasında CHP-İP ve HDP’nin adayının yalanları damga vurdu. İmamoğlu’nun, programda defalarca kendi söylediklerini de inkâr etti.
İmamoğlu sınır tanımadı! Yalanlar boyunu aştı
18 Haziran 2019 00:02:00
Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu’nun tarihi münazarasında CHP-İP ve HDP’nin adayının yalanları damga vurdu. İmamoğlu’nun, programda defalarca kendi söylediklerini de inkâr etti.

İLHAN ÇULHA-İSTANBUL

23 Haziran İstanbul Büyükşehir seçimlerine kısa bir süre kala Cumhur İttifakı’nın adayı Binali Yıldırım ile Millet İttifakı’nın adayı Ekrem İmamoğlu, İsmail Küçükkaya'nın moderatörlüğünde canlı yayında bir araya geldi. Hayata geçirdiği projelerle tüm Türkiye’nin gönlünde taht kuran Binali Yıldırım, rakibinin seçim süreci boyunca söylediği yalanları tek tek sayarak doğruları anlattı.

CHP’de hayal kırıklığı

Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu birlikte çıktığı tarihi programa İmamoğlu’nun gergin halleri damga vurdu. Yıldırım’ın ve moderatör İsmail Küçükkkaya’nın sorularına kaçamak ve kendisinin daha önceki sözlerini yalanlayan cevaplar veren İmamoğlu, kendi taraftarlarını da hayal kırıklığına uğrattı. Yıldırım, Cumhur İttifakı’nın seçimlerin yenilenmesini değil oyların yeniden sayılmasını istediğini ancak İmamoğlu’nun buna karşı çıktığını söyledi. İmamoğlu ise defalarca oyların sayılmasına karşı çıkmasına rağmen kendilerinin oyların yeniden sayılmasına karşı çıkmadığını savundu.

Yalan ruhuna işlemiş

İmamoğlu, Ordu valisi Seddar Yavuz’a ‘it’ dediği görüntülerin ortaya çıkmasına rağmen milletin gözünün içine baka baka yine yalan söyledi ve valiye hakaret etmediğini iddia etti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne veri kopyalama olayına dair de tatmin edici bir cevap veremeyen İmamoğlu, altında imzası olan “veri kopyalama” belgesini de inkâr edercesine olaydan verilerin yedeklenmesi olarak söz etti. Üniversite öğrencilerine burs vaadinin de altı boş çıkan İmamoğlu, Yıldırım’ın belediyelerin öğrencilere burs vermesinin önünün CHP tarafından kesildiğini hatırlatması üzerine de bir şey diyemedi.

Oyların sayılmasını CHP istememişti

Binali Yıldırım programda, “Bizim tercihimiz bu seçimin yenilenmemesiydi. Çok çabaladık ancak CHP bize yardımcı olmadı. Yenilenme yönündeki talebimizi kabul etmediler. Reddi yönünde karar aldılar” dedi. İmamoğlu ise “Oyların tekrar sayılmasını istedik ama CHP istemedi yorumu tamamıyla yanlış yorum” diyerek konuyu kapatmaya çalıştı. Hâlbuki şaibeli seçimin ardından yeniden sayılan bir yüzde 10’a tekabül eden 1 milyon oyda aradaki fark, 29 binden 13 bine gerilemişti. Bunun üzerine AK Parti oyların tamamının sayılmasını istemiş ancak bir gere yarısı CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu İstanbul İl Seçim Kurulu’na giderek, oyların yeniden sayılmasını engellemişti. AK Partililerin kabul edilmediği seçim kuruluna Kaftancıoğlu’nun bir gece yarısı gittiği görüntüler medyada yer almıştı.

Görüntüler İmamoğlu’nu yalanlıyor

İsmail Küçükkaya’nın “Ordu valisine hakaret ettiniz mi?” sorusuna ise başta cevap vermek istemeyen İmamoğlu, bu konu İstanbul’un konusu değil diyerek geçiştirmeye çalıştı. Küçükkaya’nın tekrar “Valiye hakaret ettiniz mi efendim” diye yenilemesi üzerine net cevap vermek zorunda kalan İmamoğlu bu kez ise daha önce söylediği gibi “Hakaret etmedim. 'Basitleşmiştir' dedim” diyerek yalanını sürdürdü. Hâlbuki İmamoğlu’nun okul yıllarından arkadaşı olan Fatih Portakal dahi İmamoğlu’nun Ordu Valisine “it” dediğini izlediği görüntüler üzerine doğrulamıştı. Daha sonra ortaya çıkan görüntülerde de İmamoğlu’nun polislerle tartışırken “Sizin valiniz itlik yapmıştır” sözleri net şekilde ortaya çıkmıştı.

Yedekleme değil kopyalama talimatı

Yıldırım’ın “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde veri tabanını kopyalama talimatını neden verdiniz? Bunun Kişisel Verileri Koruma Kanunu'na aykırı olduğunu bilmiyor muydunuz, hukukçularınız sizi yanılttı mı?” sorusuna da kaçamak cevaplar veren İmamoğlu, “Bu bir veri yedekleme işlemidir” diyerek kendini savunmaya çalıştı. İmamoğlu’nun bu yalanı da kendi imzasını taşıyan belgeye takıldı. İmamoğlu skandal talimatında açık bir şekilde “Belirlenen üç uzmanın belediyenin veri tabanı ve altyapısında her türlü inceleme- araştırma yapmaya ve verileri kopyalamaya yetkilendirilmiştir” derken, verilerin yedeklenmesine dair bir ifade geçmemektedir.

Burs vaadi kof çıktı

İmamoğlu aynı şekilde sıraladığı vaatler arasında üniversite bursunu dile getirdi ve 75 bin öğrenciye 8 ay boyunca 400 lira burs vereceğini söyledi. Bunun üzerine Yıldırım ise CHP’nin 2008’de İBB’nın öğrencilere vermek istediği burs konusunu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyıp belediyelerin burs vermesini engellediğini hatırlattı. Yıldırım, “Ekrem Bey ‘gençlere burs’ dedi. Ama belediyeler burs veremiyor. Aslında veriyordu ama CHP konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürdü ve belediyelerin burs vermesini imkânsız hale getirdi. Ekrem Bey nasıl 75 bin öğrenciye burs verecek onu merak ediyorum” diyerek bol keseden atan CHP adayını eleştirdi.

Yaklaşık 3 saat süren buluşmaya ise İmamoğlu için "Ekrem Bey çarpıtmayı, doğru söylememeyi alışkanlık haline getirdi" diyen Yıldırım, Türk milletinden özür dilemesini isteyerek, programa damga vurdu.