Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2403.00
BIST 100
10260.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

IMF defteri kapandı

CHP ve İP’in IMF yetkilileriyle gizli görüşmesini eleştiren Numan Kurtulmuş, “Birileri istese de istemese de Türkiye bir daha IMF''nin kapısına muhtaç kalmayacaktır. Türkiye IMF defterini kapatmış, kenara atmıştır” dedi.
IMF defteri kapandı
26 Eylül 2019 00:01:00
CHP ve İP’in IMF yetkilileriyle gizli görüşmesini eleştiren Numan Kurtulmuş, “Birileri istese de istemese de Türkiye bir daha IMF''nin kapısına muhtaç kalmayacaktır. Türkiye IMF defterini kapatmış, kenara atmıştır” dedi.

Ezgi ÇELİKANKARA

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Anadolu Yayıncılar Derneği’nin düzenlendiği “Anadolu Sohbetleri” programına katıldı. Gazete ve televizyonların Ankara Temsilcileriyle bir araya gelen Kurtulmuş, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kurtulmuş, Adana’da meydana gelen terör saldırısını kınayarak, “Türkiye’de bedeli ne olursa olsun terör eninde sonunda bitecek ve milletimiz kazanacaktır” dedi.

Dünya liderliğini ortaya koydu

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmaya dikkat çeken Kurtulmuş, “Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin liderliğini ve Tayyip Erdoğan’ın dünya liderliğini bir kez daha bütün açıklığıyla ortaya koydu. Ümit ediyorum ki bu konuşmanın sonuçları dünya siyasetinde önemli etkiler oluşturabilir. Özellikle dikkat çekilen adaletsizler ve haksızlıklar uluslararası camianın üzerinde yoğunlaşması gereken bir husustur. 1947’den 2019’a kadar gelindiğinde İsrail’in nasıl yayılmacı bir politikayla bütün Filistin topraklarını yuttuğunu göstermesi gerçekten son derece uyarıcıydı. Şu soru herhalde BM’de ilk defa soruldu. ‘İsrail’in sınırları neresidir?’ Bu sadece İsrail’e karşı söylenmiş bir söz değil uluslararası siyonizmin yayılmacı politikalarına karşı dikkatleri çeken önemli bir ikazdı” dedi.

Terörü sonlandıracağız

Kurtulmuş, “Türkiye’nin Ortadoğu coğrafyasında terör örgütleri vasıtasıyla verilecek vekalet savaşlarının sonlandırılması konusunda ciddi bir kararlılığı söz konusudur. Bütün meydan okumalara karşı sahada varlığımızı sürdürerek ve diplomasi alanında bütün kozlarımızı ve imkanlarımızı kullanarak terörü sonlandıracağız. Türkiye, kendi milli çıkarlarından asla taviz vermeden yoluna devam ediyor. S-400 meselesi, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama faaliyetleri ve Fırat’ın doğusundaki kararlılığımız nettir. Türkiye, tam bağımsız Türkiye olma istikametinde yoluna devam ediyor” diye konuştu.

Kimse heveslenmesin!

IMF heyetiyle CHP ve İP’in gizli görüşmesine ilişkin konuşan Kurtulmuş, IMF’nin sadece ekonomik konularda tavsiyelerde bulunan bir kuruluş olmadığını belirtti. IMF’nin küresel finans kapitalizminin önemli siyasal kurumlarından birisi olduğunu kaydeden Kurtulmuş, “IMF’nin ağına düşmüş olan ya da kapısına muhtaç kalmış olan ülkeler aslında sadece IMF’den birtakım ekonomik konularda tavsiyeler almıyorlar. Ekonomi politiklerini nasıl yönlendireceklerine dair tavsiyeler alıyorlar. Birileri istese de istemese de Türkiye bir daha IMF’nin kapısına muhtaç kalmayacaktır. Türkiye IMF defterini kapatmış ve kenara atmıştır. Türkiye’nin IMF defterini Mayıs 2013’de kapatmasından bazılarının ciddi şekilde rahatsız olduğunu biliyoruz. Kimse heveslenmesin. Kimse IMF heyetleriyle gizli kapaklı görüşmeler yapmaya kalkmasın. Kimse IMF heyetlerinin üzerinden bir takım tavsiyelerle Türkiye siyasetini yönlendirmeye çalışmasın. Bu konu açılmamak üzere kapanmıştır” ifadelerini kullandı.

Siyasi anlam yüklenmemeli

Kurtulmuş, Diyarbakır HDP il binası önünde çocuklarını eli kanlı terör örgütünün elinden kurtarmak isteyen annelerin yanına destek olmak için giden bakanların muhalefet cephesi tarafından eleştirilmesine de cevap verdi: “Hiç şüphesiz başta İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı olmak üzere bütün ilgili birimlerimiz gece gündüz uyumadan terörle mücadele ediyor. Hiçbir şekilde o insanların dağa kaçırılmasına göz yumulmuyor. Her türlü imkân, tedbir alınmaya çalışılıyor. İçişleri Bakanlığımı, dağa gitmiş olanların geri dönüşünü sağlayacak çabalar içerisinde. Oradaki duruş aslında Diyarbakır Annelerine verilen bir destektir. Başka siyasi bir anlamı yok.”

Pırıl pırıl bir siyasetçidir

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yöneltilen suçlamalara değinen Kurtulmuş, “Benim uzun yıllardır tanıdığım ve hayatını her safhasını yakından bildiğim çok değerli bir arkadaşımızdır. Hayatının hiçbir döneminde FETÖ’ye en ufak bir bulaşıklığı olmayan, değerli, pırıl pırıl bir siyasetçidir. Adalet Bakanlığı yaptığı günden itibaren benim takip edebildiğim kadarıyla ciddi bir şekilde mücadele etmiştir. Bu mücadeleye rağmen Adalet Bakanlığı bünyesinde bazı eksiklikler, noksanlıklar varsa bunları da herkes titizlikle üzerine gider. Aynı şekilde Milli Savunma Bakanlığı’yla da İçişleri Bakanlığıyla da ciddi mücadele veriliyor. Mesele burada FETÖ’ye karşı verilen mücadeleyi aksatacak birtakım tutumlar içerisinde olmak değil, gerçekten hala gizlenen FETÖ’nün bazı unsurları varsa bunların deşifre edilmesi ve bunlara karşı daha etkin bir mücadele verilmesi için sadece kamu görevlilerinin değil herkesin seferber olması gerekir” ifadelerini kullandı.

Millet İttifakı çatırdıyor

Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun parti kurmasının gündemlerinde olmadığına vurgu yapan Kurtulmuş, Cumhur İttifakı’nın masa başı kurulmuş bir ittifak olmadığının altını çizdi. HDP’nin PKK ile dirsek teması nedeniyle Millet İttifakı’nın içerisinde ise çok açık rahatsızlıklar olduğunu kaydeder Kurtulmuş, “Millet İttifakı’nın temel felsefesini ortaya koyan bir tek açıklama yok. Tayyip Erdoğan gitsin de nasıl giderse gitsin! diyorlar.” şeklinde konuştu.

Gerekli adımları atacağız

Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi revizyonu konusunda iyi bir çalışma yapıldığını kaydeden Kurtulmuş, aksaklıkların tespit edildiğini vurguladı. Başkan Erdoğan’ın ABD dönüşü sonrasında bu konuda gerekli adımları atacağını belirten Kurtulmuş, “Bende bu çalışmaların içinde bulunan birisi olarak tartışmaların önemli bir kısmının sistemin kendisinden değil uygulamadan kaynaklanan sorular olduğu görüldü. Bu zafiyetleri süratle ortadan kaldırabilirsek inşallah sistem daha iyi yürür. 90 yıllık bir yönetim modelini Türkiye geride bıraktı. Bu hemen oturacak bir sistem olmayacak. Bir geçiş süreci olacak. Bir yıl içerisinde sistemin bütünüyle oturması kolay değil. Ama iyi gidiyor. Sistemdeki eksikleri anayasa değiştirmeye gerek olmadan yasalarla hatta bazı konularda sadece uygulama değiştirerek revize edeceğiz. Bunların yanında siyasi partiler yasası ve seçim yasasının da revize edilmesi gerekiyor. Meclis’te daha fazla partinin temsil edilmesinin sistemin gücünü artıracağını düşünüyorum” dedi.

TSK’yı siyasetin dışında bıraksınlar

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun TSK’nın siyasallaştırıldığı iddialarına da cevap veren Kurtulmuş, şunları kaydetti: “Türk Silahlı Kuvvetlerini siyasetin dışında bıraksınlar. Eğer Türkiye’nin ana muhalefet partisi bir şey söylemek istiyorsa Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bölgedeki bu meydan okumalara karşı nasıl daha kuvvetli bir şekilde ayakta durabileceğine ilişkin yeni teknolojilerle alakalı bir teklifi varsa bunu ortaya koysun. Böyle bir ortamda Türk Silahlı Kuvvetlerini böyle bir tartışmanın içine çekmek büyük talihsizliktir. Kılıçdaroğlu’nun bunu niçin yaptığını anlamıyorum. Doğru bir şey yapmıyor. Türk Silahlı Kuvvetlerini tartışmanın içerisine sokmak ve terörle olan mücadelemize de zarar verecek bir tavırdır. Tasvip etmiyorum. Doğru bulmuyorum.”

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Anadolu Sohbetleri” programının ardından gazetemizin Ankara temsilciliğini ziyaret etti. Kurtulmuş, Ankara Temsilcimiz Neşat Gündoğdu’ya yeni görevinde başarılar diledi.