Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2401.40
BIST 100
10336.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İncirlik'teki F-16 filosu İsrail'e sınırlarımızın ötesinde müdahale edecek

Ortadoğu'daki yaşanan gelişmelerin Türkiye ile İsrail'i karşı karşıya getireceğine dikkat çeken Ersan Ergür, "İncirlik Üssü'nde konuşlu Türk Hava Kuvvetleri, olası bir İsrail tehdidine karşı sınırlarımızın ötesinde müdahale edebilme kapasitesi sağlayacaktır." dedi.
İncirlik'teki F-16 filosu İsrail'e sınırlarımızın ötesinde müdahale edecek
22 Nisan 2024 07:27:33
Ortadoğu'daki yaşanan gelişmelerin Türkiye ile İsrail'i karşı karşıya getireceğine dikkat çeken Ersan Ergür, "İncirlik Üssü'nde konuşlu Türk Hava Kuvvetleri, olası bir İsrail tehdidine karşı sınırlarımızın ötesinde müdahale edebilme kapasitesi sağlayacaktır." dedi.

Haber: Yunus Akseki

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada Irak'taki terör unsurlarına yönelik sınır ötesi operasyon mesajı vererek, "Irak sınırlarımızı güven altına alacak çemberi tamamlamak üzereyiz. Bu yazın Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturmuş olacağız." ifadelerini kullanmıştı. Son günlerde Türkiye ile Irak heyetleri arasındaki diplomatik temaslar artarak devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl aradan sonra Irak'a günü birlik resmi ziyaret gerçekleştirecek.

İki ülke arasında Türkiye'nin sınır ötesi operasyonu ve PKK terör örgütü ile mücadele konularının görüşülmesi beklenirken ziyaret öncesi Türkiye'den, uluslararası arenada yankı uyandıracak stratejik bir adım geldi. ABD askerlerinin konuşlandığı İncirlik Üssü'ndeki 10. Tanker Üs Komutanlığı'nın isminde değişikliğe gidildi.

Türkiye'nin ABD tarafından eğitilen ve donatılan bölücü terör örgütlerine karşı başlatacağı geniş kapsamlı sınır ötesi operasyon öncesinde aldığı stratejik kararla birlikte bundan sonra İncirlik Üssü'nde F-16 filosu konuşlandırılacak.

MSB'nin stratejik değişiklik kararını Milat'a değerlendiren Terör ve Güvenlik Uzmanı Ersan Ergür, "Suriye iç savaşının başlaması ve özellikle ABD destekli PKK/PYD unsurlarının Türkiye sınırında bir terör devleti kurma hayalleri Türkiye’nin bölgede operasyonlara başlamasını gerekli kılmıştır. Bölgenin dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip olması kara unsurlarının harekâtını zorlaştırmakta ve terör unsurlarının gizlenme ve kaçış yollarını perdelemekteydi. Bu maksatla havadan destekli operasyonlarla hızlı ve etkili müdahalelere ihtiyaç oldu. Türkiye iç kesimlerinde yer alan hava üslerinden kalkan uçaklarımızın müdahaleleri zaman bakımından bazen gecikmeli gerçekleşebiliyordu.

Tüm bu gelişmelerin ışığında bölgede terör unsurlarına daha hızlı ve anında müdahale ile etkili sonuçlar alınabilmesi adına İncirlik Üssünün Türk Hava Kuvvetleri tarafından daha yoğun kullanılmasını gerekli hale getirmiştir. Daha önce bölgede bir tanker üssü olan bölge taktik anlamda F-16 üssü olarak kullanılmasıyla bu sorun giderilecektir. Son derece kritik ve yerinde alınmış bir karar olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Ülkemize ve hava kuvvetlerimize hayırlı olmasını dilerim." açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin hamleleri ABD'yi rahatsız etti

Türkiye’nin bölgede aktif stratejik rol üstlenmesi sonucu ABD’nin incirlik üssünü kullanımı siyasi anlamda sıkıntılı bir sürece girdiğine vurgu yapan Ersan Ergür, Özellikle Suriye iç savaşı sonrası Türkiye’nin ABD destekli PKK/PYD unsurlarına karşı başlattığı operasyonlar ABD çıkarlarına hizmet etmeyen bir Türkiye imajını ön plana çıkardı ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bölgesinde üstlendiği küresel oyun kurucu rolün ABD açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyleyen Ergür. "Geleceği iyi okuyan ABD, Türkiye’nin bölgesel güç olması yanında küresel güç olma adımları ile Türkiye başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinde mevcut üslerini boşaltmak zorunda kalacağı stratejisini hissettirmeye başladı. ABD’nin Yunanistan ve Balkanlarda üs edinme telaşının arkasında bu hususun olduğunu söylemek doğru bir tespit olacaktır. Bugüne kadar tanker üssü olarak faaliyet gösteren üssün F16 üssüne çevrilmesi son derece stratejik bir adımdır. Zaman içerisinde adım adım başlatılan bu üs teşkili zamanla ABD hava kuvvetlerinin İncirlik Üssünden tamamen çıkarılması anlamına geldiği aşikardır." dedi.

'Türkiye ile İsrail karşı karşıya gelecek'

Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin ileride Türkiye ile İsrail'i karşı karşıya getireceğine dikkat çeken Ergür, "Ezberleri bozacak bir ön görüyü ilk kez sizlerin vesilesi ile Türk Kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Bakınız 7 Ekim tarihinde İsrail terör devletinin Gazze halkının üzerine tonlarca bomba yağdırması Türkiye açısından son derece elem verici bir durumu ortaya çıkarmıştır. İsrail İran gerginliği ve bu gerginlikte ABD ve batılı bazı ülkelerin İsrail terör devletini desteklemesi Türkiye’nin İsrail ile olası bir sorunda karşı karşıya getireceği aşikardır. İncirlik üssünde konuşlu Türk Hava Kuvvetlerinin olası bir İsrail tehdidi karşısında sınırlarımızın çok ötesinde bu tehdidi karşılama imkânı sunacaktır. Doğu Akdeniz’de mümkün olan en uzak mesafeye müdahale imkânı sunabilecek bir noktada olması son derece kritik bir durumdur." açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin operasyonel alanı genişleyecek

Atılan stratejik İncirlik adımı ile birlikte Türkiye’nin Ortadoğu bölgesinde operasyonel anlamda etki menzilinin artacağını dile getiren Ergür, "İlk olarak Türkiye'nin Doğu Akdeniz’de ki operasyonel alanı genişleyecektir. En önemli husus gözümüzün içine baka baka Müslüman kardeşlerimizin üzerlerine bomba yağdıran ABD uçaklarının bölgeden uzaklaştırılması mümkün olacaktır. Doğu Akdeniz de uluslararası sularda Türkiye’ye muhtemel tehdit oluşturabilecek uçak gemilerinin etkilerine karşı çelikten bir kalkan oluşturulabilecektir. Bölgede faaliyet gösteren Türk Deniz Kuvvetlerimizin hava desteği çok daha rahat sağlanabilecektir. İncirlik üssü ile ihtiyaç olması halinde Kıbrıs ve civarına müdahale imkânı genişleyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Terör unsurlarına kaçma fırsatı verilmeyecek

Türkiye'nin beklenen kapsamlı sınır ötesi operasyonları öncesi Adana İncirlik'teki 10'uncu Tanker Üs Komutanlığı'nın 10'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı'na dönüştürülmesinin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonel yeteneğine önemli bir etki yapacağını belirten Ergür, "Bir kere uçaklarımızın havada yakıt imkânı elde etmeden yapacağı operasyonel mesafesi artacaktır. Daha hızlı ve anında müdahale ile terör unsurlarının bölgedeki birliklerimize karşı taciz ve saldırıları sonrasında bölgeden kaçamadan müdahale ederek etkisiz hale getirilmeleri mümkün olacaktır. Ülkemize karşı terör başta olmak üzere üçüncü ülkelerin mütecaviz girişimleri hava sahamızın çok daha ötesinde karşılanacak ve sınırlarımız içerisinde olumsuz bir etki yapamadan çok ötelerden bertaraf edilebilecektir. dedi.