Dolar (USD)
32.16
Euro (EUR)
34.89
Gram Altın
2466.78
BIST 100
10158.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İngiltere'de korkunç senaryo: Çocuklar soğuktan ölebilir

Guardian gazetesi, artan yakıt maliyetleri sebebiyle İngiltere'de bu yıl çocuk ölümleri görülebileceğini yazdı.
İngiltere'de korkunç senaryo: Çocuklar soğuktan ölebilir
01 Eylül 2022 14:22:41
Guardian gazetesi, artan yakıt maliyetleri sebebiyle İngiltere'de bu yıl çocuk ölümleri görülebileceğini yazdı.

Milatgazetesi.com

Avrupa, Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş sebebiyle özellikle enerji konusunda zor günler geçiriyor. Rusya'nın 'bakım' gerekçesiyle kıstığı vanalar Avrupalıları alternatif arayışlara yöneltiyor. Almanya, daha önce kapattığı kömür yakıtlı termik santrallerine acil durum izni verdi. Fransızlar sobalara yöneldi, ülkede talaşa talep patlaması var. İngiltere ise işin sağlık boyutunu konuşuyor. Enerji sıkıntısının yanı sıra artan enflasyon sebebiyle ülkede kış mevsiminin daha çetin geçmesi beklenirken, uzmanlar çocuk ölümleri karşı uyardı.

‘SOĞUK EVLER ÇOCUKLARI ÖLDÜREBİLİR’

Guardian gazetesinin 'Aileler ısıtıcıyı kapatırsa çocuklar ölebilir' şeklinde paylaştığı haberde, ülkenin uzun yıllardan beri böyle bir krizle karşılaşmadığı belirtildi.

Gazetede şu ifadeler yer aldı:

''Sağlık uzmanları, soğuk evlerin çocukların ciğerlerine ve beyin gelişimine zarar vereceği uyarısında bulundu. Bu kış 'önemli bir insani krizin' bir parçası olarak ölümlere yol açabilir.

Londra Koleji Üniversitesi Sağlık Eşitliği Enstitüsü Müdürü Sir Michael Marmot ve Solunum sistemi Uzmanı Prof. Ian Sinha'nın incelemesine göre, başbakan yakıt faturalarına çözüm bulamazsa, çocuklar, uzun vadeli sonuçları olan bir solunum yolu hastalığı dalgasıyla karşı karşıya kalacak. Üstelik çocukken akciğerlere verilen hasar, yetişkinlikte KOAH, amfizem ve bronşite yol açabilir. Yakıt sorununa çözüm bulunmazsa, soğuk evler bu kış çocukların hayatına mal olabilir.''

FbhLAPMXgAIrt4w_5eda6b4b07599f2f2f6eb0bfc9db936b.jpg

90’LARDAN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYE

Öte yandan Çözünürlük Vakfı düşünce kuruluşu, İngiltere'de tipik bir hane halkının iki yıl içinde 3 bin sterlinlik reel gelir kaybettiğini açıkladı. Enflasyonun en yoksul haneler için yüzde 15'e ulaşması ve yaşam maliyetinin artması, Britanya'nın bir yüzyıldaki en derin yaşam standartları sıkışıklığıyla karşı karşıya olduğunu anlamına geliyor.

Krizin 2024'e kadar devam etmesi beklenirken, 3 milyon daha fazla insanın mutlak yoksulluk içinde yaşayacağı ve göreli çocuk yoksulluğunun 1990'ların doruklarından bu yana en yüksek seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu durum, yaşam standartları açısından 'korkunç bir görünüm' olarak nitelendiriliyor.

Gazetede yer alan habere göre, nakit sıkıntısı çeken çok sayıda hane enerji fiyat tavanının 1 Ekim'den itibaren yükselmesi sebebiyle ısıtma sistemlerini kapatmaya hazırlanıyor.

İngiliz Pediatrik Solunum Derneği Başkanı, söz konusu durum sebebiyle çocuk ölümlerinin muhtemel olduğunu söyledi. Dr. Simon Langton-Hewer, ''Ailelerin evleri ısıtması zorlaştığında, çocuk kaynaklı aşırı ölümler olacak'' dedi.

45 MİLYON İNSAN TEHLİKEDE

Öte yandan Birleşik Krallık'ta, Ocak 2023'e kadar 45 milyon insanın yakıt yoksulluğuyla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor. Marmot ile Sinha'ya göre, akciğer hasarı ve beyin gelişimini etkileyecek toksik stres ve eğitim eşitsizlikleri nedeniyle milyonlarcanın çocuğun gelişimi zarar görebilir.

İngiliz yönetimine çağrı yapan Marmot, ''Yönetimin hemen harekete geçmesi gerekiyor. Binlerce kişinin öldüğü ve milyonlarca çocuğun gelişiminin bir ömür boyu sürecek eşitsizliklere yol açtığı ciddi bir insani krizle karşı karşıya olduğumuz açık.” ifadeleriyle durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.