Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İnsanlığın gücü feryada dönüştü

İnsanlığın gücü sloganıyla Antalya'da toplanan uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu'nda dünyadaki katliamları, Gazze, Doğu Guta, Arakan'da devlet eliyle yapılan insani terör faaliyetlerini seyreden BM Güvenlik konseyine tepki yağdı.
İnsanlığın gücü feryada dönüştü
06 Kasım 2017 09:01:00
İnsanlığın gücü sloganıyla Antalya'da toplanan uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu'nda dünyadaki katliamları, Gazze, Doğu Guta, Arakan'da devlet eliyle yapılan insani terör faaliyetlerini seyreden BM Güvenlik konseyine tepki yağdı.

İsmail Zelvi/ANTALYA

İnsanların felaket, açlık, savaş zamanında yalnız bırakmamayı hedefleyen yardım kuruluşları BM güvenlik konseyinin karar mekanizmasında bulunan 5'li çeteye tepki yağdırdı.

Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Federasyonu genel kurulu için Antalya'da bulunan 190 ülkeden 1500 iyilik elçisi, Gazze, Doğu Guta, Yemen ve Arakan'da sürdürülen devlet terörlerine karşı sessiz kalan BM Güvenlik konseyi üyelerini kınadılar.

Genel Kurul'da Avrupa Zonu Başkanlığına aday olan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, "Biz yardım kuruluşları olarak, zorda olan her insana onurunu kırmadan yardım ulaştırma telaşındayız. Ancak Gazze, Doğu Guta, Yemen ve Arakan gibi birçok coğrafyada devletler, ilaca ve gıdaya ulaşımı bir silah olarak kullanarak insanların açlıktan veya ilaçsızlıktan ölüme sürükleyerek insanlık suçu işliyorlar. Maalesef yardım kuruluşları olarak bizim yaptırımımız yok. Dünyadaki güvenlik BMGK'nin 5 daimi üyesinin iki dudağı arasında. Bu 5 ülke her yetkiye sahip ve maalesef bu üyeler insanlık suçu işleyen İsrail, Myanmar, Suriye gibi devletleri koruyorlar." Dedi.

Sivil insiyatif olarak insanlık adına haykırdıklarını belirten Dr. Kınık, biz burada insanlığın sesi ve vicdanı olma kararlılığındayız. Buradan, evlerinden silah zoruyla kopartılan 5 milyon insan adına, yoksulluğun girdabınasokulan 1 milyar insan adına, içme suyuna ulaşamayan 1 milyar insan adına, çocuğunu doğururken ölen 350 bin anne adına, 6 milyar yardıma ihtiyacı olan insan adına sesimizi yokseltiyoruz" şeklinde konuştu.

Dr. Kınık, silaha harcanan trilyonların çok küçük bir kısmıyla dünyada tek bir aç kalmayacağını vurguladı.

Kızılhaç Kayıp 6 milyarın peşinde

AFRC Genel Sekreteri Elhadj As Sy ise Afrika'da Kızılhaç yardımlarıyla ilgili yapılan yolsuzluğun şeffaf bir biçimde incelendiğini belirterek, "Ebola ile mücadele çalışmalarında 6 milyar doların kayıp olduğu ortaya çıktı. Sorumluları tespit ederek işine son vereceğiz ve kayıp parayı tahsil edeceğiz" dedi.

Yeterli kaynakları bulunan dünyada hiçbir çocuğun açlıktan ve hastalıktan ölmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Elhadj "Kızılay yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki birkaç gün yapacağımız etkinlikler için aylardır Kızılay çalışıyor. Temamız insanlığın gücü. İnsanların acısının sona erdirilmesi, hayatlarının kurtulması her şeyden önce onurlarının kurtulmasından söz ediyoruz. Bütün bu krizlerin ortasında insanların acılarını hafifletmeye çalışıyoruz. " şeklinde konuştu

Elhadj, "3-4 gün boyunca çok önemli anlara tanıklık edeceğiz. Kendimizi nasıl daha iyi organize edeceğiz gibi konuları tartışacağız. Seçimleri gerçekleştireceğiz. Dünyanın farklı yerlerinden gelen üyelerimizi sahip oldukları birikimlerle 2030 stratejimizi oluşturacağız. 17 milyon olan gönüllü sayışımızı artıracağız, şoklar ve krizlerde dayanıklılığı artırmak istiyoruz" dedi.

Böylece Türkiye, 48 yıl aradan sonra Uluslararası Kızılhaç Kızılay Hareketi'nin küresel düzeydeki yasal toplantılarına ev sahipliği yapmış olacak. 1969 yılında 21'inci Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Konferansı İstanbul'da toplanmıştı.

Antalya'da yapılacak yasal toplantıların ana konusu "İnsanlığın Gücü" olacak. İyilik elçileri, daha güçlü bir kırmızı için iyi, güvenilir ve emin eller diyecek. İnsani yardım alanında tüm kişilerin katılacağı genel kurulda Mynmar, Somali, Irak ve Suriye'de yaşanan insani krizler konusunda karşılıklı görüşmeler, çözüm önerileri de görüşmelerde ele alınacak.

Genel Kurula Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanı sıra diğer bakanlar, milletvekilleri ve yurtdışından önemli protokol misafirleri de katılacak.

Dr. Kerem Kınık, Avrupa Başkan adaylığı için yarışacak

Genel Kurulda, Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu'nun Avrupa Başkanlığı için yarışacak. Ayrıca 4 yıllık süre için Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'nun Yeni Başkanı, Başkan Yardımcıları ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Afrika, Amerika, Asya, Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika olmak üzere 5 bölgenin yönetimleri için de seçim yapılacak.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) hakkında

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), hareket içinde bulunan 191 Kızılhaç ve Kızılay Derneği'nin koordinasyonunu sağlamakla görevli birliktir. 1919 yılında kurulan federasyonun merkezi Cenevre'dedir. Hükümetler dışı bağımsız bir kuruluş olan federasyon, 1963 yılında Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile (ICRC) ile birlikte Nobel Barış Ödülü almıştır. 100 milyon gönüllü üye tarafından desteklenir. Çalışmaları yedi temel ilke tarafından yönlendirilir

IFRC Genel Kurulu ise Federasyonun en yüksek karar alma organıdır. Her iki yılda bir toplanır ve üye ülkelerin ulusal derneklerinin katılımı ile bir sonraki dönemde hayata geçirilecek insani yardım politikalarını belirler. Bir önceki toplantı 4-7 Aralık 2015 tarihleri arasında Cenevre'de yapılmış ve Federasyon Başkanlığına Japon Kızılhaçı Başkanı Tadateru Konoe seçilmişti. Türkiye'de aynı toplantıda yeniden Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmişti.