Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2386.84
BIST 100
10164.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

''İnternet alt yapımız güçlü ve sağlam''

Koronavirüsle mücadelede tedbirler kapsamında evinden çıkmayan milyonlarca öğrenci ve yetişkin bireyin, internet erişimi kesintisiz ve hızlı olsun diye hizmet veren Türk Telekom 17 bin saha, 7 bin ofis ve 7 bin çağrı merkezi çalışanıyla 7/24 çalışmaya devam ediyor.
''İnternet alt yapımız güçlü ve sağlam''
26 Mart 2020 20:46:00
Koronavirüsle mücadelede tedbirler kapsamında evinden çıkmayan milyonlarca öğrenci ve yetişkin bireyin, internet erişimi kesintisiz ve hızlı olsun diye hizmet veren Türk Telekom 17 bin saha, 7 bin ofis ve 7 bin çağrı merkezi çalışanıyla 7/24 çalışmaya devam ediyor.

Fırat İpek

Toplum sağlığımızı tehdit eden koronavirüsten korunmak için evden çıkmadığımız bugünlerde, internet kullanım oranları da normal zamanlara göre gün içinde yüzde 50 oranında arttı.

18 milyon öğrenci online eğitim alıyor, milyonlarca insan internetten alış veriş yapıyor, milyonlarca insan internetten film ya da dizi izliyor, milyonlarca insan değişik platformlardan video içerik izliyor, toplantılar online yapılıyor. Tüm bunlar internet trafiğinde artış ve hayatın devamı için kesintisiz iletişim demek.

Kesintisiz iletişim için de güçlü bir alt yapıya ve her an yaşanacak bir soruna karşı müdahale edecek ekibe sahip olmanız gerekiyor. Bu konuda bireysel ve kurumsal 47 milyon vatandaşımıza hizmet veren Türk Telekom, koronavirüsle yaşanan mücadelede, iletişim kesintisi yaşanmaması için yaşanan süreci anlatmak için basın mensuplarıyla ‘online toplantı’ yaptı.

Altyapımız güçlü

Online toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, her koşulda kesintisiz iletişimi sağlamak için 17 bin saha, 7 bin ofis ve 7 bin çağrı merkezi çalışanımız ile sayıları 30 bini aşan güçlü bir ekiple büyük bir özveriyle çalıştıklarını belirtti.

2005 yılından bu yana, Türkiye’nin dijital varlıklarına 16,6 milyar dolar yatırım yaptıklarını söyleyen Önal, “Koronavirüs mücadelesinin başladığı günden bu yana 100 binden fazla eve sabit internet bağlantısı yaptık. Bu kritik günlerde karşıladığımız bu talepler, Türk Telekom olarak altyapımızın ne kadar güçlü ve hizmet ağımızın ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor” dedi.

İnternet kullanımı yüzde 50 arttı

İnternet trafiğinin arttığı saat dilimleri değişti. Biz tüm altyapımızla bu sürece hazırız ve tüm vatandaşlarımızın yanındayız” diyen Önal, “Ülke çapında alınan önlemler neticesinde eğitimin, etkinliklerin, çalışma ve faaliyetlerin online ortamlara taşınması internet trafiğine de yansıdı. Normal günlerde daha çok akşam saatlerinde zirveye çıkan yoğun kullanım değerlerinin artık gün içerisine yayıldığını gözlemliyoruz. Gündüz saatleri kullanım oranlarında geçtiğimiz haftalarla karşılaştırdığımızda yüzde 50 oranında bir artış var. Pik saatlerin artışını kıyasladığımızda ise burada da yüzde 30’luk bir artış var. Şu anda en zirve saatte bile kapasitemizin yarısını kullanıyoruz” ifadesini kullandı.

47 milyon müşterimize sunduğumuz hizmetlerin aksamasına mahal vermeden canla başla işimizin başında olduklarını dile getiren Önal, “Bu süreçte büyük fedakarlıklar gösteren sağlık çalışanlarımız için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı liderliğinde diğer operatörlerle birlikte hareket ederek 5 GB’lık bir data ve 500 dakikalık sesten oluşan bir paket üzerine çalışıyoruz. Sağlık personelimiz için ülke olarak ne yapsak az” diye konuştu.

EBA’da sorunsuz erişim sağladık

Eğitim Bilişim Ağı’ndan (EBA) öğrencilerin eğitim içeriklerine sorunsuz bir şekilde erişebilmesi için kapasitelerini arttırdıklarını belirten Ümit Önal, “Türkiye’de söz konusu sistemi kullanan 18 milyon öğrenci bulunuyor ve 40 binin üzerindeki okulun erişim altyapısı Türk Telekom tarafından sağlanıyor. EBA’nın ilk gününü, yaşanan trafik yoğunluğuna rağmen hiçbir altyapı sorunu yaşamadan başarıyla geride bıraktık. Siber güvenlik çözümlerimiz ile güvenilir bir altyapı sağladık. Operasyon ekiplerimizle altyapımızı ve trafiklerimizi 7/24 takip ediyor, gerekli tedbirleri alıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.