Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.60
Gram Altın
2389.24
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İnternetten motor bile toplattım

İstanbul'da sokak arasında tek arabanın sığabildiği bir dükkandan dünyaya ulaşan oto tamircisi Cenk Soner, video paylaşım kanalında tamir ettiği araçları kaydediyor ve paylaşıyor. Bu sayede 8 ay içinde 7 bin abone ve 2 milyon izlenme oranına erişen Soner'i Fransa'ya bile tamir işi için davet edenler çıkıyor.
İnternetten motor bile toplattım
27 Şubat 2017 10:37:00
İstanbul'da sokak arasında tek arabanın sığabildiği bir dükkandan dünyaya ulaşan oto tamircisi Cenk Soner, video paylaşım kanalında tamir ettiği araçları kaydediyor ve paylaşıyor. Bu sayede 8 ay içinde 7 bin abone ve 2 milyon izlenme oranına erişen Soner'i Fransa'ya bile tamir işi için davet edenler çıkıyor.

KORAY TAŞDEMİR RÖPORTAJ

Sokak arasında bir oto tamir dükkanından dünyaya açılan bir öykünün kahramanı oto tamircisi Cenk Soner. Sosyal medyada paylaştığı tamir videoları 4 ayda iki milyonu aşkın izleyiciye ulaşan Soner'in 8 ay önce açtığı video paylaşım kanalı bugün itibariyle 7 bini aşkın aboneye ulaşmış. Yurtiçi ve yurt dışından birçok takipçisi olan Soner, çektiği videolar ile hem meslek okullarının yapamadığını yapıp meslek dersleri niteliğinde paylaşımlar yapıyor hem de tamir esnasını aşama aşama video ile kayıt altına alarak müşterilerine güven aşılıyor.

Ne kadar süredir tamir işiyle uğraşıyorsunuz ve sosyal medyaya nasıl adım attınız?

Yaklaşık 10 yıldır bu işle uğraşıyorum, ondan önce çıraklık yaptığım dönemler de vardı. Arabaları ve onların tamirleri sevdiğimden bu iş benim için sadece bir değil. İşimi gerçekten severek yapıyorum. Benim sosyal medyayla ilgili herhangi bir düşüncem yoktu. Benim sevdiğim bir dostum tamir ettiğimiz araçları ve tamir esnasını video kayıt yapıp sosyal medyada paylaşmamı önerdi ve bunun çok dikkat çekeceğini söyledi. Video paylaşımına 8 ay önce bu arkadaşımızın önerisiyle başladım.

Amacım sorunu ve çözümü göstermek

Sosyal medya paylaşımlarınızı nasıl oluşturuyorsunuz?

Müşteriler bize geliyor, araçlarındaki şikayetleri söylüyorlar, biz de öncelikle o şikayetin üzerinden araçta var olan sorunu tespit ediyoruz tabii video kayıt eşliğinde. Bundan sonra aracın bütün tamir edilme serüvenini açıklayıcı bir şekilde video kayıt vasıtasıyla anlatıp kaydediyoruz. Örneğin bize bir araç geldi, aracın motor sesinde bir farklılık vardı. Başlangıçta bu sesi videoya aldık. Sonra arızasını tespit ettik, aracımızın pistonları, gömlekleri bozuk çıktı. Parça parça halinde bütün tamir aşamalarını video kayıt altına aldık. Bu şekilde hem aracın sahibi hem de konuyla ilgili merakı olanlar motordan çıkan farkı sesin sebebini bu şekilde öğrenmiş oldular. Video kayıt yapmamızın iki amacı var, sorunu göstermek ve sorunun nasıl giderileceğini anlatmak. Bu şekilde müşterilerimizin içi de rahatlıyor. Bunun dışında videolar sayesinde tamir işi elinden gelen ama bilmeyenlere işin nasıl yapılacağını göstermiş oluyoruz.

İnternetten üç kişiye motor toplattım

Videolarınıza geri bildirimler nasıl?

Size ilginç bir şey söylemek isterim. İnternetten bana ulaşan üç kişiye bu sayede motor toplattım. Beş kişiye silindir kapağı toplattım. Videolarımızın öğretici özelliği ön planda. Kanalımızın birçok meslek öğretmeni takipçisi var. Bu arkadaşlarımız bana ulaşıp videoları öğrencilerine izlettiğini söylüyor. Bizim mesleğimizde bu işi bu şekilde yapan yok. Yani yaptığı işi gösteren yok. Tamircilerimiz genelde işi öğrenmesinler diye yaptıkları işi göstermek istemiyorlar. Hatta bilirsiniz ki birçok usta iş yaparken yanında durmanızdan bile rahatsız olabiliyor. Bizim videolarımıza binlerce yorum alıyoruz, öven de eleştiren de oluyor. Ama kesinlikle yaptığımız işin faydalı olduğuna inanıyoruz. Bizim tamirci arkadaşlarımızın birçoğu yaptığı işi sadece para kazanmanın aracı olarak görüyor. Yaptığın işi güzel ve hatasız yapmanız gerekiyor. Kimse kolay para kazanmıyor, insanların şikayetleri ile yakından ilgilenmek ve onların sorunlarını düzgün bir işçilikle gidermeniz gerekiyor.

Fransa'ya çağıran bile var

Size nerelerden ulaşıyorlar?

Gönül ister ki çok daha fazla takipçimiz olsun, insanlar izlesinler, bilinçli bir sürücü olsunlar, giderebilecek sorunlarını kendileri gidersinler. Bize bu videolar sayesinde sadece şehir içi değil, şehir dışı hatta yurtdışından bile gelen, ulaşan insanlar var. Kırklareli, Edirne, İzmit, Amasya gibi birçok şehirden bize ulaşan arkadaşlarımız oluyor. Mesela şu anda Erzurum'dan bize ulaşan bir müşterimiz var. Bu müşterimizin aracının motorunu yapacağız. Müşterimiz, kendi imkanları ile motorunu söküp kargo ile bize gönderecek. Ondan sonra biz de gerekli tamiri yapıp Erzurum'a göndereceğiz. Ama bu ağabeyimiz motorun yapımı bittikten sonra benim Erzurum'a gidip montajını da benim yapmamı istiyor. Bunun dışında Fransa'dan bir takipçimiz var. Bir aracı var, orada arızasını çözemiyordu. Ben kendisine tarif ettim, sonunda arızanın ne olduğunu tespit ettik. 'Kendisi bana her türlü masrafını karşılayayım, Fransa'ya gel bu aracı yapıver' teklifinde bulunuyor. Yurt dışında çalışan tamirci arkadaşlarımız var, herhangi bir sorun olduğunda onlar da arıyor fikir danışıyor.

4 ayda 2 milyon üzerinde izlendik

Takipçileriz ve izlenme oranlarınız nedir?

Dediğim gibi video paylaşım kanalımı 8 ay evvel bir arkadaşımın önerisiyle açtım. Yaklaşık 4 ay tek tük video paylaştım. Son 4 ay günlük olarak tamir ettiğimiz araçların videolarını sahiplerinin izni ile paylaştık. Son 4 ayda takipçi sayımız 7 bini aştı ve paylaştığımız 350 kadar video 2 milyonun üzerinde izlenme oranına ulaştı. Bu beni gerçekten mutlu etti. İnsanlar görmek, anlamak ve nasıl olduğunu kavramak istiyorlar. Bizim işimiz sadece araç tamir etmek değil, çayımız her daim hazır sadece sohbet etmek için bile müşterilerimiz geliyorlar. Önemli olan gerçekten insan ilişkileri ve insana değer vermek. İnsana değer verirseniz karşılığını alıyorsunuz.

İşte o çok tıklanan video...