Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İpek yolu nerede başlar nerede biter?

İpek yolu nereden geçer? İpek yolu nerede başlar? İpek yolu nerede biter? Tarihi öneme sahip İpek yolu hakkın tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. İşte İpek yolu hakkına detaylı bilgiler...
İpek yolu nerede başlar nerede biter?
14 Haziran 2019 16:01:00
İpek yolu nereden geçer? İpek yolu nerede başlar? İpek yolu nerede biter? Tarihi öneme sahip İpek yolu hakkın tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. İşte İpek yolu hakkına detaylı bilgiler...

İpek yolu nereden geçer? İpek yolu nerede başlar? İpek yolu nerede biter? Tarihi öneme sahip İpek yolu hakkın tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. İşte İpek yolu hakkına detaylı bilgiler...

Tarihin birçok farklı döneminde ticaret ve kültür yayılımının ana damarlarından biri olarak görülen İpek Yolu, Türkiye’yi de içine alan, Uzak Doğu’yu Avrupa’ya bağlayan bir ticaret kanalıdır. Tarihin en önemli noktalarından biri olan İpek Yolu hakkında detaylı bilgileri aşağıdaki yazımızdan öğrenebilirsiniz.

İpek Yolu Nedir?

Çin Şian (Xi’an)’dan başlayarak Anadolu’yu ve Akdeniz’i de geçerek Avrupa’ya ulaşan ticaret yoluna tarihi dönemlerde İpek Yolu denmekteydi. Bu isim ilk defa 1877 senesinde bu yolu geçmekte olan Almanyalı fotoğraf sanatçısı Ferdinand Won Richthofen kullanıldı. Bu ismi almasının nedeni ise yolda yoğun olarak ipek ve hammaddesi ipek olan ürünlerin taşınıyor olmasıydı.

Asırlar boyunca farklı medeniyetler için dünyanın en önemli ticaret güzergahı olarak hizmet veren İpek Yolu, bu önemiyle pek çok tarihi gelişmenin de tanığı olmuştur. Doğu ve batı medeniyetleri arasında bir kültür köprüsü olan bu yol yalnızca ticaretin ilerlemesini değil, yeni buluşların, bilimsek gelişmelerin, kültürel olayların, hatta hastalıkların dahi daha kolay yayılmasını sağlamıştır. Bu sayede farklı bilgi ve kültürler nesilden nesle birbirini etkileyerek gelişmiştir.

İpek Yolu’nun önemi büyük olsa da ne yazık ki onu tarihin tozlu raflarına kaldıran olaysa deniz ticaretinin gelişmesi olmuştur. Birçok kervansaraya ev sahipliği yapan bu yol, Avrupalılar tarafından deniz yollarının keşfedilmesi, pusula, kağıt gibi icatların yayılmasıyla birlikte günümüzdeki halini almış yani tercih edilirliği büyük ölçüde azalmıştır.

Ülkemizin de üzerinden geçen bu yol, pek çok tarihi yapının restore edilmesiyle tarihi ve turistik önemini korumayı başarmıştır. Turistlerin uğrak noktaları arasında yer alan pek çok mekan günümüzde de bu yol üzerinde yerini almaktadır.

İpek Yolu Nerededir?

İpek Yolu Çin’den [Şian(Xi’an)]başlar ve buradan Kaşgar, Özbekistan’a doğru devam eder. Kaşgar’da ikiye bölünen rotanın bir kolu Afganistan’dan Hazar Denizi’ne uzanır. Diğer yanda ise Karakum Dağları’nı içine alarak İran’a ve oradan da Anadolu’ya ulaşır.

Anadolu’ya ulaşması sağlanan ticari mallar ya Trakya üzerinden kara yoluyla ya da Akdeniz üzerinden deniz yoluyla Avrupa’ya ulaştırılır.

Anadolu’ya gelen ticaret malları, ya Akdeniz’den gemilerle ya da Trakya üzerinden kara yolu ile Avrupa’ya taşınmıştır. 2000 yıl boyunca bu yolda ağırlıklı olarak ipek, baharat, değerli taşlar, kağıt, porselen gibi eşyalar taşınmıştır. Ayrıca yol güzergahındaki Taş Kule adındaki yer, Doğu ve Batı’dan gelen eşyaların değiş tokuş merkezi olmuştur.

Anadolu’nun en merkezi ticaret noktaları olan Kayseri, Malatya, Aksaray, Denizli, Konya, Isparta ve Nevşehir İpe Yolu’nun birer parçası olması sayesinde bu konuma gelmiştir. Bu iller ve çevrelerinde bolca kervansaray, han ve askeri üs bulunur. Birbirinden 30 km kadar uzaklıklarla kurulan bu tarihi yapılar arasında hekim, hamam, çeşme, nalbant, mescit gibi yerler de bulunur.

İpek Yolu’nun Önemi Nedir?

Yüzyıllar boyunca doğu ve batı arasında hem ticaret hem de bir kültür köprüsü görevi gören İpek Yolu’nun önemi tarihi açıdan oldukça büyüktür. Mısır ve Roma uygarlıklarının da dünyaca ünlü Çin ipeğinin alışverişini yapmak için İpek Yolu’nu tercih etmesiyle birlikte bu yolun kültürel önemi ön plana çıkmış, başlangıçta sadece tüccarlar ait olduğu düşünülen yol bir kültür merkezi halini almıştır.

İpek Yolu’nun Önemi

Sağladığı uluslar arası etkileşimin izlerini günümüzde dahi gördüğümüz bu yolun din, dil ve ırklar üzerinde de etkisi olmuştur. Gidiş ve geliş yollarının birçoğu günümüz ulaşım ve ticaret yollarını belirlerken tasarım örneği oluşturmuştur.

İpek Yolu üzerinden taşınan malların yanı sıra, hikayeler, efsaneler, dini inançlar ve bilimsel bilgiler de yeni buluşların önünü açmaya yardımcı olmuştur. Bu görüş ve kültür değişiklikleri sayesinde kağıt, matbaa gibi önemli buluşlar yayılma ve gelişme imkanı bulmuştur.

İpek Yolu’nun Tarihçesi

Hz. Muhammed’in M.S 632 yılında gerçekleşen ölümünün ardından İslam inancı yayılmaya başlamış ve etkisini Suriye, Mısır ile Kuzey Afrika ülkelerinde göstermiştir. Böylece Müslümanların yükselişiyle ticarette onların eline geçmiştir. Yalnızca İslam değil, Zerdüştlük gibi İran kökenli birtakım dinler de bu yollarda yayılma imkanı bulmuştur.

Pek çok gelişmeye ön ayak olmasının yanında olumsuzlukları da beraberinde taşıyan İpek Yolu ticaretleri, veba salgınında da rol oynamıştır. Döneminde Avrupa’yı baştan sona etkileyen bu hastalık William Shakespeare gibi tarihi ünlülerin de hayatını etkilemiştir. Özellikle ticari amaçlı taşınan kürkler bu hastalığı bir salgına dönüştürürken yine pire gibi parazitler de Uzak Doğu’dan Avrupa’ya kadar ulaşmıştır. Avrupa’nın o yıllardaki nüfusunun üçte birinin ölümüne neden olan vebanın yayılması ticaret yollarının olumsuz getirilerinden olmuştur.