Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İran'dan Suriye ve Türkiye'ye normalleşme planı

İran, Ankara ile Şam arasında gerilimi azaltmak amacıyla Türk askerlerinin Suriye'nin kuzeyinden geri çekilmesi önerisinde bulundu. Suriye ise bu geri çekilmeye karşılık olarak Türkiye'ye yönelik terör tehdidini önlemeyi taahhüt edecek, İran ve Rusya da bu planın güvencesi olacak.
İran'dan Suriye ve Türkiye'ye normalleşme planı
18 Eylül 2023 10:52:34
İran, Ankara ile Şam arasında gerilimi azaltmak amacıyla Türk askerlerinin Suriye'nin kuzeyinden geri çekilmesi önerisinde bulundu. Suriye ise bu geri çekilmeye karşılık olarak Türkiye'ye yönelik terör tehdidini önlemeyi taahhüt edecek, İran ve Rusya da bu planın güvencesi olacak.

Türkiye ile Suriye'nin 11 yıl sonra başlattığı diplomatik yumuşama çabaları, Şam yönetiminin "Türk askeri Suriye'nin kuzeyinden çekilsin." talebi sebebiyle tıkanmış durumda.

Ankara, terör örgütü PKK/YPG'nin varlığı nedeniyle Suriye'den çıkmayacağını belirtirken, Şam ise askerler geri çekilmeden masaya oturmayacağını söylüyor.

asker_72e173d5f9c66369c382cdd7baf15c18.jpg

Şam-Ankara arasında Moskova'yla birlikte arabuluculuk yürüten Tahran yönetimi, konuyla alakalı Türkiye'nin kabul etmesi mümkün olmayan bir teklifle geldi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdüllahiyan, Ankara ve Şam'a normalleşme için bir plan önerdiklerini söyledi. İranlı Bakan, ilk olarak, Türk askerinin Şam'ın talebi doğrultusunda Suriye'nin kuzeyinden çekilmesini teklif ettiklerini belirtti. Suriye'nin de buna karşılık Türkiye'ye yönelik terör tehdidini engellemek üzere kuzey sınırına asker konuşlandırmasını önerdiklerini söyledi. Abdüllahiyan, İran ve Rusya'nın da bu planın garantörü olacağını ifade etti. Türkiye ve Suriye'nin bu teklife ne cevap verdiği ise aktarılmadı.

Barış Pınarı Harekâtı

9 Ekim 2019 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Millî Ordusu grupları tarafından Suriye'nin kuzeyinde tek taraflı özerklik ilan eden Suriye Demokratik Güçleri'ne karşı başlatılan sınır ötesi askerî harekâttır. Operasyonun amacı, Türkiye'nin PKK ile bağları nedeniyle terör örgütü olarak tanımladığı, ABD ve diğerlerinin ise Irak ve Şam İslam Devleti'ne karşı bir müttefik olarak kabul ettiği Suriye Demokratik Güçleri'nin sınır bölgesinden uzaklaştırılması, 30 kilometre derinliğinde bir güvenli bölge oluşturularak 3,6 milyon civarındaki Suriyeli sığınmacının bu bölgeye yerleştirilmesi olarak açıklandı. Harekâtın başladığını ilan eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, operasyonun "PKK/YPG ve DEAŞ örgütlerine karşı başlatıldığını" açıkladı ve amacının "Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek" olduğunu bildirdi.

Harekât uluslararası alanda genel olarak kınandı. Suriye Dışişleri Bakan yardımcısı Faysal Mikdad SDG'yi ayrılıkçılıkla ve hükûmetle görüşmemesi dolayısıyla harekâtın sebebi olmakla suçladı, bununla birlikte yabancı bir gücün Suriye topraklarını işgalini kınadıklarını bildirdi. Ardından Suriye hükûmeti, Rusya'nın arabuluculuğu ile SDG ile anlaştı ve Suriye Silahlı Kuvvetleri Suriye-Türkiye sınırına ve SDG'nin kontrolündeki bazı kentlere konuşlandırıldı. 17 Ekim 2019 günü Suriye devlet başkanı Beşşar Esad harekâtı işgal olarak niteledi ve karşılık vereceklerini açıkladı.

22 Ekim 2019'da Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ve Erdoğan, SDG'nin sınır bölgesinden ve Tel Rıf'at ile Menbic'den 30 kilometre uzağa çekilmesi için ateşkes süresinin 150 saat daha uzatılması üzerine Soçi Mutabakatı'nda anlaşmaya vardı. Bu amaçla Rusya askerî polisi ve Suriye Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı sınır muhafızları harekât alanının dışında kalan alana girmesi kararlaştırıldı. 23 Ekim günü Türkiye Millî Savunma Bakanlığı harekâtın sona erdiğini açıkladı. 29 Ekim günü Rusya, 68 askerî birlikteki 34.000 SDG'linin harekât bölgesinden çekildiğini duyurdu.

VF kat sağ