Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

IŞİD'e karşı ortak hareket edilmeli

Kobani'yi almak isteyen IŞİD ile direnen gruplar arasında çatışmalar tüm şiddeti ile devam ediyor. Türkiye ise Peşmerge'lerin Kobani'ye geçmesi için koridor açma hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu gelişmeler ışığında Türkiye'nin IŞİD stratejisini uzmanlar Milat'a değerlendirdi.
IŞİD'e karşı ortak hareket edilmeli
26 Ekim 2014 12:03:00
Kobani'yi almak isteyen IŞİD ile direnen gruplar arasında çatışmalar tüm şiddeti ile devam ediyor. Türkiye ise Peşmerge'lerin Kobani'ye geçmesi için koridor açma hazırlıklarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu gelişmeler ışığında Türkiye'nin IŞİD stratejisini uzmanlar Milat'a değerlendirdi.

EZGİ ÇELİK ANKARA

TürkiyeIŞİD ile mücadele konusunda adımlarına devam ediyor. ABD Kobani'de IŞİD'le çatışan PYD güçlerine Türkiye'nin muhalefetine rağmen havadan silah yardımı yaptı. Silahlar İŞİD'in eline geçince çatışma biraz daha körüklendi. Ak Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, bölgeye kalıcı barışın gelmesi için Türkiye'nin bölge üzerindeki durumu göz önüne alınarak ortak bir hareket stratejisibelirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'yi dinleseydiler IŞİD olmazdı

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Dışişleri Komisyonu üyesi Ali Şahin, Türkiye'nin IŞİD stratejisine dair değerlendirmelerde bulundu. Şahin, "Türkiye'nin ortaya koymuş olduğu mücadele başta ABD olmak üzere uluslararası kamuoyuna yapmış olduğu çağrılar dinlenmiş olsaydı bugün belki İŞİD diye bir terör örgütü ile dünya karşı karşıya kalmamış olacaktı. Özellikle Suriye'de ki gelişmelerin içerisinde kalınması oradaki katliamların önlenememesi Irakta ABD'nin rehavetinden sonra bütün etnik yapıları eşit şekilde temsil edecek bir yapı oluşturulmuş olsaydı bugün IŞİD denilen terör örgütünden bahsetmemiş olacaktık. Dünya'nın başına bela olmamış olacaktı"dedi.

Türkiye her zaman halktan yana olmuştur

Orta Doğu'da özellikle Irak'ın Suriye'de olaylar kontrol edilebilmesi olabildiğince güç hale geldiği ABD koalisyon ülkelerinin bu örgütü kontrol altına almak için gayret içerisine girdiğini belirten Şahin, "Türkiye Suriye'de ki Özgür Suriye Ordusu ve muhalefeti destekleyerek Suriye halkının yanında Suriye'de özgürlüğün, demokrasinin, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünü yanında olduğunun ortaya koymaya çalıştı. Türkiye'nin stratejisi Suriye'de, Mısır'da Irak'ta her zaman halklardan yana olmuştur. Ancak Suriye halkının maalesef ki haklı özgürlük ve demokrasi talebi bu zamana kadar Batı'nın sessizliğine yenik düştü "dedi.

Ortak bir hareket stratejisi belirlenmelidir

Yaşanan olayların gelişmesinden IŞİD gibi bir örgütle karşı karşıya olduğumuzu belirten Ali Şahin, "Türkiye bölgedeki dengeleri tamamen değiştirecek silah yardımı yapılmasının devamlı arkasında oldu. Açıkçası ABD'nin havadan yapmış olduğu silah yardımına Türkiye her zaman karşı olduğunu, bu silahların ilerleyen süreçte kimi nasıl etkileyeceğini öngörmenin zor olduğunu çeşitli şekillerde ilettik. Buna rağmen ABD kendi bildiği yöntemlerle hareket etmeye çalıştı. Bunun neticesinde de havadan yapılan yardımlar IŞİD örgütü tarafından ele geçirildi. Türkiye'nin öngördüğü bir takım adımları dikkate alması gerekirdi. Umarım bundan sonrasında Türkiye'nin bölge üzerindeki durumu göz önüne alarak ortak bir hareket stratejisi belirlenmelerdir'' dedi.

Hem PYD'ye hem IŞİD'e destek veren bir durum söz konusu

Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi ise "Türkiye'nin özellikle böyle tüzük bölgelerle ilgili uyguladığı tutarlı ve gerçekçi bir politika olarak gördüm. Bence bundan bir adım daha ileri atılmalı. Amerika Türkiye'nin müsaadesi olmadan IŞİD'e silah desteği veriyorsa Amerika tarafından hem PYD'ye hem IŞİD'e destek veren bir durum oluşuyor. Bu Türkiye'nin iradesi dışında hem de istemediği halde gerçekleşen bir durumdur. Havadan nasıl atılır bunlar nasıl kabul edilir bunları çok iyi bilen kişileriz. Yapılan silah yardımı yanlış yere gitmez atıldığı yere düşer. O bakımdan hem PYD'ye hem IŞİD'e destek veren bir durum olarak değerlendiriyorum. İki tarafı da karıştırarak mücadeleyi arttırma durumudur. Bu Türkiye'nin iradesi dışında istemediği halde gerçekleştirilen bir olaydır. Dolayısıyla Türkiye'nin istediği bugün hakikaten çok mağdur durumda olan Suriye muhalefetine daha aktif ve onun mücadelesine hem silah hem eğitim desteği verme girişimini deklere etmenin başlatılacağını düşünüyorum'' ifadelerin kullandı.

Türkiye'nin stratejisi bu iki ayak üzerine kurulu'

Hacettepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sencer İmer, IŞİD'in Amerika tarafından tasarlanmış bir terör örgütü olduğunu belirterek, "Bölge'de Irak işgalinin sona ermesi ile ortaya çıkan otorite boşluğu ile IŞİD oluştu. Bu örgüt en çok Türkiye'yi huzursuz etti. Türkiye örgüte karşı alınacak tedbirler için taleplerini bildirdi. Türkiye'nin ilk hedefi insani yardımları için bir koridor açılmasıdır. Diğer amacı ise IŞİD'in para kaynaklarının kesilmesi. Türkiye'nin stratejisi bu iki ayak üzerine kuruludur. Türkiye uçuşa yasak bölgenin sağlanmasını istiyor. Diğer taraftan bölgeye havadan yapılan silah yardımları silah baranlarının işine geliyor. Barış yerine daha şiddetli savaşlar çıkarılmak isteniyor. Bölgenin daha fazla karmaşa içerinse düşmesini engelleyecek önlemler alınmalı" şeklinde konuştu.