Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2395.31
BIST 100
10270.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

​İslam Araştırma Merkezleri olmalı

Batı üniversitelerindeki İslam Araştırma Merkezlerine dikkat çeken Prof. Dr. Ergün Yıldırım, "Boğaziçi, Koç ve ODTÜ gibi üniversitelerde neden İslam Araştırma Merkezleri yok?" diye sordu.
​İslam Araştırma Merkezleri olmalı
17 Aralık 2020 00:52:00
Batı üniversitelerindeki İslam Araştırma Merkezlerine dikkat çeken Prof. Dr. Ergün Yıldırım, "Boğaziçi, Koç ve ODTÜ gibi üniversitelerde neden İslam Araştırma Merkezleri yok?" diye sordu.

İlhan ÇULHA-İSTANBUL

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Yıldırım, Oxford, Camridge gibi üniversitelerde İslam Araştırma Merkezi’nin bulunduğu belirterek, Türk üniversitelerinde ise bu merkezlerin olmamasının büyük eksiklik olduğunu ifade etti. “İnsan bu kadar mı tarihine yabancılaşır” diyen Prof. Dr. Ergün Yıldırım, “Neden her şeyi Batı üzerinden okuyarak kendimizi de oradan seyrediyoruz?” diye sordu.

Batıdaki bu üniversitelerin İslam çalışmalarının oryantalizmin mirasına dayandığını dile getiren Yıldırım, “Oryantalizm, bir modernite icadı. Batı modernliğinin malı. SOAS (Doğu ve Afrika Araştırmaklar Okulu 1916’da kurulmuş) bunun en görkemli üniversitelerinden biri. İngiliz emperyalizmine eşlik eder. İslam düşüncesinde, oryantalizm gibi bir akım ve araştırma çevresi doğmadı. Yani Hristiyanlığı ve Yahudiliği öğrenip onların dinlerini yönlendirelim, bozalım gibi bir bilim tutumu çevresi olmadı. Bunların İslam’da yeri yoktur” diye okunuştu.

Bazı üniversitelerde ihtiyaç var

İlahiyat Fakülteleri’nin batıdaki İslam çalışmalarından tamamen farklı olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Batı teoloji çalışmalarını ve oryantalist araştırma merkezlerini örnek alarak İlahiyat Fakültelerini bunun üzerinden açıklamak büyük bir körlük. Toplumuna, kültürel mirasına ve inanç geleneğine körlük. Elbette İlahiyat Fakültelerinden ayrı İslam Araştırma Merkezleri açılabilir. Bazı üniversitelerde buna ihtiyaç da var. Sadece İslam’ı araştıran faaliyetlerde bulunan merkezler neden olmasın? Müftü, imam, vaiz yetiştirme gibi bir amaca yönelmeden sadece İslam’ı bilgi konusu gören merkezler kurulabilir. Mesela ÖDTÜ, Boğaziçi, Koç ve Sabancı Üniversitelerinde neden İslam araştırma merkezleri yok?” diye sordu.

Bu üniversitelerin sosyoloji, siyaset bilimi, antropoloji ve felsefe bölümlerinde İslam’la ilgili doktora ve yüksek lisans tezlerin yapıldığını kaydeden Yıldırım, “Peki İslam ile ilgili bilgileri olmayan insanlar İslami hareketleri, İslamcılığı, İslam siyaset düşüncesi gibi konuları nasıl araştıracak? Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı gibi önemli ölçüde İslam bilgisine ihtiyaç duyan bölümler, bu ihtiyaçlarını nereden karşılayacak? Bu nedenle uluslararası araştırmalarıyla öne çıkan bu üniversitelerimizde bir an önce İslam Araştırma Çalışmaları gibi kürsüler ve merkezler açılmalı” şeklinde konuştu.