Dolar (USD)
32.29
Euro (EUR)
34.57
Gram Altın
2413.05
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan AB Komisyonu Başkanı'na tepki

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından İsrail'in bağımsızlık günü dolayısıyla yayınlanan mesajın "AB İnsan Hakları Sözleşmesi'yle uyuşmadığına" vurgu yaptı.
İslam İşbirliği Teşkilatı'ndan AB Komisyonu Başkanı'na tepki
27 Nisan 2023 18:00:06
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından İsrail'in bağımsızlık günü dolayısıyla yayınlanan mesajın "AB İnsan Hakları Sözleşmesi'yle uyuşmadığına" vurgu yaptı.

İİT'den yapılan açıklamada, İsrail'in kuruluşunun 75. yılı dolayısıyla von der Leyen'in Twitter hesabından yayımladığı videolu mesaja tepki gösterildi.

Ursula von der Leyen'in sarf ettiği sözlerin "hayal kırıklığına yol açan siyasi ve tarihi mesajlar" içerdiğine dikkat çekilen açıklamada, "Von der Leyen'in açıklamaları AB'nin sergilediği duruşa aykırı olduğu gibi AB İnsan Hakları Sözleşmesi ve uluslararası hukukla da uyuşmuyor." ifadeleri kullanıldı.

AB'li yetkilinin sarf ettiği sözlerle binlerce yıl öncesine dayanan tarihi, siyasi ve hukuki gerçekleri göz ardı ettiğine dikkat çekilen açıklamada, bunun aynı zamanda Filistinlilerin "büyük felaket" anlamına gelen "Nekbe" gününe denk geldiğine işaret edildi.

"Sömürgeci işgal gücü İsrail'in kuruluşunun duyurulmasının ardından Filistinlilere yönelik etnik temizlik ve tehcir politikaları başladığı" aktarılan açıklamada, yerli Filistinlilerin zulme maruz kalarak meşru haklarından yoksun bırakıldığı hatırlatıldı.

AB'ye İsrail'in sömürge ve işgaline son verme çalışmalarına yönelik siyasi, hukuki ve insani sorumluluğunu yerine getirmesi çağrısında bulunulan açıklamada, Filistin halkına karşı devam eden tarihi zulme son vermeye karşı da üzerine düşen sorumlulukları yerine getirme talebinde bulunuldu.

AB Komisyonu Başkanı açıklamaları

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, videolu mesajında, "75 yıl önce İsrail'in bağımsızlık günüyle bir hayal gerçekleşti. Yahudi halkı insanlık tarihindeki en büyük trajediden sonra vaat edilen topraklarda ev inşa edebildi." ifadelerini kullanmıştı.

AB yetkilisi von der Leyen, şunları söylemişti:

"Bugün Orta Doğu'nun kalbinde coşkun demokrasinin 75. yılını kutluyoruz. 75 yıl boyunca dinamizm, yaratıcılık ve çığır açan yeniliklerin liderliği. Bugün aynı zamanda AB ile İsrail dostluğunun 75. yılını da kutluyoruz. AB ve İsrail'in dost ve müttefik kalması gerekiyor. Özgürlüğünüz, özgürlüğümüzdür."

Nekbe nedir?

Filistinliler, İsrail'in 14 Mayıs 1948'de işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlileri zorunlu göçe tabi tutması nedeniyle 15 Mayıs'ı "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak anıyor.

İsrail güçleri, Nekbe sırasında yaklaşık 1 milyon Filistinliyi zorla topraklarından çıkararak sürgün etti, Filistinlilere ait 675 köy ve kasaba yok edildi, binlerce Filistinli öldürüldü.

Nekbe'den dolayı halihazırda Filistinlilerin yüzde 80'i mülteci durumunda dünyanın farklı yerlerinde yaşıyor.