Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.85
Gram Altın
2440.97
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İslam İttifakı'nda hangi ülkeler olmayacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İttifakı'na ilişkin Suudi Arabistan dönüşü önemli açıklamalarda bulundu.
İslam İttifakı'nda hangi ülkeler olmayacak?
02 Ocak 2016 11:25:00
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İttifakı'na ilişkin Suudi Arabistan dönüşü önemli açıklamalarda bulundu.
Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dönüş yolunda aralarında Haber7.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Erdoğan'ın da olduğu gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye'nin de içinde olduğu 37 ülkenin İslam İttifakı'nda buluşmasına ilişkin tespitlerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ittifakın amacını, ittifakta hangi ülkelerin olduğunu, hatta Suriye, Irak ve İran gibi devletlerin bu oluşum içinde olup olmadığına dair değerlendirmeler yaptı.
İTTİFAKIN ÖNCELİKLİ AMACI...
Suudi Arabistan öncülüğündeki İslam İttifakı ile ilk amaçlananın terörle mücadele olduğunu belirten Erdoğan, "İslam İttifakı, esasen terörle mücadeleyi hedefliyor. Bunun tabii ki çeşitli boyutları var. Güvenlik, istihbarat boyutu, askeri boyutu var. Dini kavramların istismarının engellenmesi, İslamofobiye karşı dayanışma içinde olma boyutu var. Yapılacak çalışmalar neticesinde, ittifakın altyapısı da neleri kapsayacağı da netleşecek. Ama sayı olarak şu an itibarıyla 37 ülkeyi kapsıyor. Bu tabi çok çok önemli bir sayı. Şimdi 37 ülke ile başlaması demek, 37'de kalması anlamına değil. Bu sayı daha da artacaktır. Bu çalışma, şu an itibarıyla 37 ülkenin katılımıyla, Riyad merkezli olarak sürdürülecek. Temennim odur ki burada sekreterya da başarılı bir görev ifa eder, icra ederse, buradan çok isabetli neticeler alınabilir. Her ülke buraya hangi hizmetle, neye katkılarda bulunacak, bunların hepsini göreceğiz. Bunlar netleştiği zaman açıklanacak" diye konuştu.
DAHA SONRA ORTAYA ÇIKTI
İslam İttifakı kurulduğunda mezhepçilik tartışmalarının olmadığını söyleyen Erdoğan, bu sorunun daha sonra ortaya çıktığını ifade etti.
Erdoğan, "İttifak, dediğim gibi esasen terörle mücadeleyi hedefliyor. Dolayısıyla, ittifakın mezhebi bir yanı söz konusu değil. Nasıl ki İslam İşbirliği Teşkilatı içerisinde Sünni de var, Şii de var. Hepsi içinde... İşbirliği Teşkilatı kurulduğu zaman böyle bir sıkıntı da söz konusu değildi. Bazı ülkelerdeki mezhepçi yaklaşımlar, daha sonra ortaya çıktı. Bu tür yaklaşımların ne tür sıkıntılara yol açtığı, halihazırda Irak'ta, Suriye'de, İran'da görülebiliyor" dedi.