Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Şeria'da işgal polisi ile Filistinliler çatıştı

İsrail güçleri, sağcı milletvekillerinin katılımıyla Yahudi işgalcilerin yürüyüş yaptığı Nablus kenti yakınlarında, işgale karşı duran Filistinlilerle çatıştı.
Şeria'da işgal polisi ile Filistinliler çatıştı
19 Nisan 2022 17:10:32
İsrail güçleri, sağcı milletvekillerinin katılımıyla Yahudi işgalcilerin yürüyüş yaptığı Nablus kenti yakınlarında, işgale karşı duran Filistinlilerle çatıştı.

İşgal altındaki Şeria'daki yasa dışı Yahudi işgalci gruplar, Nablus kenti yakınlarında bulunan ve İsrail nezdinde de yasa dışı kabul edilen tahliye edilmiş Humeş işgal yerine yürüdü.

Aşırı sağcı Milletvekili Itamar Ben-Gvir ve yakın zamanda koalisyon hükümetinden "yeterince sağ siyaset izlemediği" gerekçesiyle istifa eden Milletvekili Idit Silman da bu gruba katıldı.

İsrail güçleri, çevredeki Filistin beldelerinin bu rotaya ulaşan yollarını kapatırken, bölgede toplanan Filistinlilere, kauçuk kaplı mermi, göz yaşartıcı gaz ve ses bombasıyla müdahale etti.

Filistin Kızılayından yapılan açıklamaya göre 8 Filistinli kauçuk kaplı mermiyle yaralanırken 60'tan fazla kişi göz yaşartıcı gazdan etkilendi.

Savunma Bakanlığı geri adım attı

İsrail basınındaki haberlere göre Savunma Bakanı Benny Gantz, Yahudi işgalci grupların Humeş işgal yerine yapacağı yürüyüşe güvenlik sağlamayacağı yönündeki açıklamadan geri adım attı.

İsrail ordusu, Filistin ve İsrailliler arasında son günlerde tırmanan gerilim göz önünde bulundurularak yürüyüşe izin verilmemesi tavsiyesinde bulunmuştu.

Şeria'da Humeş işgal karakolu

Yahudi işgalcilerin Humeş işgal biriminde yaşamasına izin verilmiyor ancak İsrail basınındaki haberler ve bölgedeki Filistinlilere göre buradaki Tevrat Okulu maskeli silahlı işgalcilerin koruması altında kullanılmaya devam ediyor.

Bölgedeki Filistinliler, Yahudi işgalcilerin saldırıları ve yeniden buraya dönme planlarından endişe duyuyor.

İsrail makamları, 2005'te "tek taraflı ayrılma" planıyla Gazze'deki tüm işgal birimleri ile Batı Şeria'da aralarında Burka beldesindeki Humeş'in de olduğu 4 küçük işgal biriminin boşaltılmasına karar vermişti.

Bu kapsamda Humeş işgal biriminde yaşayan Yahudiler de tahliye edilmiş, İsrail ordusu bölgeyi askeri bölgeye dönüştürmüş ancak Filistinlilerden alınan topraklar geri verilmemişti.

Aralık 2021'de bir Yahudi işgalci, bölgedeki bir otobüs durağında ateş açılarak öldürülmüştü. Bunun üzerine binlerce kişilik Yahudi işgalci grubu, Humeş yakınlarındaki Burka beldesine yürümek istemişti.

Filistinliler ve yasa dışı işgalciler arasında çıkan olaylara İsrail ordusu müdahale etmiş ve çok sayıda Filistinli yaralanmıştı.

VF kat sağ