Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2389.03
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İsrail saldırısında çocuklarını kaybeden Gazzeli aile, çadırda hayatta kalma mücadelesi veriyor

Filistinli yaşlı amca Cemil el-Feyyumi, binlerce Gazzeli aile gibi o da İsrail'in acımasız saldırılarında evini kaybetti.
İsrail saldırısında çocuklarını kaybeden Gazzeli aile, çadırda hayatta kalma mücadelesi veriyor
20 Nisan 2024 16:38:04
Filistinli yaşlı amca Cemil el-Feyyumi, binlerce Gazzeli aile gibi o da İsrail'in acımasız saldırılarında evini kaybetti.

İsrail'in Gazze kenti doğusundaki Eş-Şucaiyye Mahallesi'ne düzenlediği hava saldırılarında 3 oğlunu kaybeden Feyyumi ailesi, Gazze Şeridi'nde enkaz yığınına dönüşen evlerinin yanına geçici olarak kurdukları derme çatma bir çadırda hayatta kalma ve direnme mücadelesi veriyor.

Yıkılan evlerinin enkazının üzerinde kalmakta direnen Feyyumi ve ailesi, enkazın altından çıkarıldıktan sonra geri alınabilecek eşyaları aramaya başladı.

Cemil el-Feyyumi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bütün bölge altüst oldu, harap oldu. Her yer yıkık dökük. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Durum çok zor, yaşam koşulları çok karmaşık." dedi.

Feyyumi, İsrail'in şiddetli bombardımanı sonucu oluşan yıkıntılara derin derin bakarak, ağır bir yorgunluk ve bitkinlik hissinin ardından mekandaki geçici çadırının önüne yerleştirdiği sandalyeye oturuyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki yıkıcı savaşının mümkün olan en kısa sürede sona ermesini ümit eden Feyyumi, zorlu yaşam koşullarına, kötüleşen insani, sağlık ve çevre krizlerinin yanı sıra gıda, su ve ilaç kıtlığına işaret ederek, hayatın artık normal haline dönmesini istiyor.

Feyyumi, "3 şehidim ve bir yaralım var. Durum ortada, açıklamaya gerek yok. Biz sadece diğer insanlar gibi yaşamak, yemek ve içmek istiyoruz." sözlerine yer verdi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne uyguladığı ablukanın yoğunlaşması ve kuzeyin güneyden izole edilmesiyle, İsrail'in yıkıcı savaşının devam etmesiyle birlikte açlık, Filistinliler için füzelerden daha tehlikeli bir araç haline geldi.

Su ve yiyecek kıtlığı, Gazzelilerin günlük hayatlarını adeta bir kabusa dönüştürmüş durumda.

- Enkaz molozlarının arasında süren yaşam

Küçük çadırının önünde yerde oturan Feyyumi'nin eşi Ümmü Muhammed, yıkılan evine acıyla bakarak, "Durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Burada enkaz molozlarının arasında yaşıyoruz. Yiyecek ve su yok. Yardım alamadık." diye konuştu.

Koşulların kötüleştiğini ve açıklanan müzakere sonuçlarının sadece acılarını uyuşturduğunu ve çözümün olmadığını anlatan anne Feyyumi, "Ne yardımı alıyoruz? Savaşın başından bu yana tek bir seferlik 5 kilo un." ifadelerini kullandı.

Filistinli kadın konuşmasında tüm dünyayı, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki yıkıcı savaşını durdurmaya, maruz kaldıkları soykırıma karşı Filistinlilerin yanında olmaya ve onlara gereken her türlü desteği sağlamaya çağırdı.

İsrail saldırılarında hayatını kaybeden üç oğlunu ve ayağı kesilen bir oğlunu üzüntü ve acı gözyaşlarıyla anan Filistinli anne, "Bu da yetmez mi? Hayvanları yedik, her şeyi kabul ettik ama artık dayanma gücü yok.” dedi.

İsrail, uluslararası yasaları ihlal ederek, yaklaşık 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ne, özellikle karadan insani yardım erişimini kısıtlıyor.

Krize çözüm bulmak amacıyla Arap ve yabancı ülkeler, Gazze Şeridi'nin kuzey bölgelerine havadan yardım göndermek için işbirliğini sürdürüyor ancak yardım yetersiz kalıyor.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 685’i çocuk, 9 bin 670'i kadın olmak üzere 34 bin 49 Filistinli öldürüldü, 76 bin 901 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.