Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İsrail'den BMGK'ye "Lübnan ve Hamas'ı kınama" çağrısı

İsrail, Gazze ve Lübnan'dan İsrail'e roket saldırısı düzenlenmesi sebebiyle Lübnan ve Hamas'ın kınanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) başvuruda bulundu.
İsrail'den BMGK'ye "Lübnan ve Hamas'ı kınama" çağrısı
07 Nisan 2023 16:40:04
İsrail, Gazze ve Lübnan'dan İsrail'e roket saldırısı düzenlenmesi sebebiyle Lübnan ve Hamas'ın kınanması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) başvuruda bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'e İsrail'e yönelik saldırılar nedeniyle Hamas ve Lübnan'ın kınanması için mektup gönderdi.

Cohen mektubunda, "Uluslararası toplum Lübnan ve Gazze'den yapılan saldırıları, Hamas ve diğer terör örgütlerinin vahşi kışkırtmalarını kınamalı. Egemen bir devlet olarak İsrail'in kendisini ve halkını savunma hakkını tanımalı." ifadelerini kullandı.

Mektupta, İsrail büyükelçiliklerinin ülkeye yönelik saldırıların uluslararası çapta kınanması için çalıştığı belirtildi.

İsrail'e yönelik saldırıların 1701 sayılı BMGK kararını ihlal ettiği öne sürülen mektupta, Gazze ve Lübnan'dan roket atılmasından ve Kudüs'te meydana gelen olaylardan Hamas sorumlu tutuldu.

BMGK'nin Ağustos 2006'da aldığı 1701 sayılı karar, Lübnan ile İsrail sınırındaki tüm çatışmaların sona ermesini öngörüyor.

Lübnan da İsrail'in ülkenin güneyine yönelik saldırılarını BMGK'ye taşıyacağını duyurmuş; Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, BM'deki Lübnan Temsilciliğine, BMGK'ye resmi şikayette bulunması yönünde talimat vermişti.

İsrail polisinin, Mescid-i Aksa'daki Müslümanlara ses bombası, kauçuk kaplı mermi ve coplarla orantısız güç kullanarak iki gece üst üste müdahale etmesi işgal altındaki Doğu Kudüs'te gerilimi tırmandırmış, olayların çıkmasına yol açmıştı.

İsrail ordusu, Lübnan’dan ülkenin kuzey bölgelerine bir dizi roket atıldığını ve ülkenin kuzey bölgelerinde uyarı sirenlerinin devreye girdiğini duyurmuştu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı, saldırıda 34 roket fırlatıldığını bildirmişti. İsrail ordusu, akşam saatlerinde de Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine üç havan mermisi atıldığını açıklamıştı.

Acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, saldırılarda şarapnel isabet eden bir İsraillinin hafif, bir kişinin de sığınağa kaçarken yaralandığı bilgisini paylaşmıştı.

İsrail, roket saldırılarının, Hamas'ın Lübnan’da konuşlu unsurları tarafından düzenlendiğini duyurmuş ve Hamas’ı sorumlu tutmuştu.

İsrail, akşam saatlerinde Gazze'ye saldırı başlattığını açıklamış, buna karşılık Gazze'den İsrail yönüne roketler fırlatılmıştı.