Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İşte uzmanlara göre F-4'lerin düşme nedeni

Konya'da 2 askerin şehit olduğu kaza, RF-4E uçaklarıyla ilgili tartışmaları ikinci kez gündeme getirdi.
İşte uzmanlara göre F-4'lerin düşme nedeni
05 Mart 2015 17:31:00
Konya'da 2 askerin şehit olduğu kaza, RF-4E uçaklarıyla ilgili tartışmaları ikinci kez gündeme getirdi.

ÖZLEM DOĞAN

Eskişehir'den planlı eğitim uçuşu için kalkan F-4E 2020 uçağı, sabah saat 09.50'de Konya Atış Sahasında henüz bilinmeyen bir nedenle kaza kırıma uğradı ve iki pilot şehit oldu. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan açıklamada, kazada şehit olan askerlerin Hava Pilot Kurmay Binbaşı Mustafa Tanış ile Hava Pilot Yüzbaşı Mustafa Delikanlı olduğu bildirildi.

Geçtiğimiz hafta da Malatya'da, 2 F-4 tipi uçak henüz belirlenemeyen sebeplerden düşmüş ve 4 askerimiz şehit olmuştu. Genelkurmay açıklamasında havada herhangi bir çarpışma olmadığı belirtilerek kazanın alçak irtifadan kaynaklandığı vurgulanmıştı. İçişleri Bakanı Efkan Ala da Malatya'daki kazayla ilgili olarak; "Dışarıdan bir şey söz konusu değil. İki uçağın enkazına da ulaşıldı" açıklamasında bulunmuştu.

Bir haftada üç F-4 uçağının düşme nedenini Emekli F-4 Pilotu Haluk Yıldırım Milat'a değerlendirdi.

İsrail modernizasyonda müdahale etmiştir

Malatya'da düşen F-4 keşif uçaklarının düştükleri bölgenin konumu dolayısıyla dağlık olduğunu ve kaza sebebinin meteorolojik şartlar ve plotaj hatasından kaynaklanmış olabileceğini ifade eden Haluk Yıldırım, modernizasyonu yapılmış olan F-4'lerin uydudan yazılımlarına girip kodlarının değiştirilmiş olabilme iddiasını şöyle yanıtladı: "F-4'lere modernizasyon yapıldı ve bu modernizasyonu kapsayan uçaklar Malatya'daki keşif uçakları değil. Fakat Konya'da düşen uçağın modernizasyonu İsrail'de yapıldı. Kendisine düşman ya da rakip gördüğü ülkenin uçaklarını modernize etmek için teslim aldıklarında, ileride iki ülke arasında bir savaş ihtimaline karşı İsrail'in tedbir aldığını düşünüyorum. Mutlaka İsrail böyle bir şey yapmıştır. Ama bu kaza da böyle bir müdahale edip etmediğini saptamak zor."

F-4 kara kutuları ayrıntı için yetersiz

F-4 uçaklarında kara kutunun sadece uçakların kumanda yüzeyleri ve pozisyonunu kaydettiğini belirten Yıldırım, "Dolayısıyla içeride ne konuşuluyor, ne yapılıyor bunları saptayamazsınız. Uçak düşmeden önce hangi pozisyondaymış ve hangi kumandalar verilmiş bunları tanımlayabilirsiniz. Uçağın vuruş açısı, vurduğu andaki uçuş saati bazı ipuçları verebilir. Burada uydudan veya başka bir şekilde uçağa müdahale edilip edilmediğinin anlaşılmasının çok zor olduğunu düşünsem de İsrail uçaklara müdahale etmek için mutlaka bir yazılım koymuştur" şeklinde konuştu.

Haluk Yıldırım, her iki kazada da pilotların acil durum düğmesini neden kullanmadığı sorusunu ise "Malatya'da F4 uçakları bulut içinde olduğu için pilotlar farkına varmadan uçakların vurduğunu düşünüyorum. Konya'da ise son anda atlamaya teşebbüs etmişler fakat başarılı olamamışlar" diye yanıtladı.