Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2408.96
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İSTİBDAT NEDİR?

​İstibdat nedir sorusu birçok kişi tarafından merak edilip araştırılan konular arasında yer alıyor.
İSTİBDAT NEDİR?
16 Aralık 2022 13:55:13
​İstibdat nedir sorusu birçok kişi tarafından merak edilip araştırılan konular arasında yer alıyor.

İstibdat nedir sorusu birçok kişi tarafından merak edilip araştırılan konular arasında yer alıyor.

Son zamanlarda sıklıkla duyulan istibdat kelimesi vatandaşlar tarafından merak edilip araştırılıyor. Türk Dil kurumu tarafından despotluk olarak tanımlanan bu kelime, daha çok ülkeler arası konularda kullanılıyor. Ancak istibdat kelimesi ülkelerin yönetim biçiminde sıklıkla kullanılsa da bireysel olarak da bazı özellikleri tanımlamak için tercih ediliyor. İstibdat kelimesinin anlamını merak edenler genel olarak arama motorları üzerinden istibdat ne demek? İstibdat ne anlama geliyor? Şeklinde sorulara yanıt bulmaya çalışıyor.

İSTİBDAT NE ANLAMA GELİYOR?

İstibdat ne anlama geliyor sorusu da yoğun olarak karşımıza çıkan ve cevap aranan konular arasında gelir. İstibdat, uyruklarına herhangi bir hak ve özgürlük sunmayan, despotizm ve despotluk anlamlarında kullanılır. İstibdat kelimesi Türkçe bir kelime olmamakla birlikte Arapça'dan dilimize geçmiştir. Arapça kökenli istibdat kelimesi daha çok zorba bir yönetimle idare edilen sistem için kullanılır. Ancak zaman zaman bireysel olarak da kullanıldığına şahit olmak mümkündür. İstibdat kelimesi normal şartlarda sıkça kullanılan bir kelime değildir. Ancak son zamanlarda sıklıkla gündeme gelen bu kelimenin ne anlama geldiği merak edilmeye başlanmıştır.

istibdat ne demek_bf5de5d711e4aa44431cd49dd070ad4d.jpg

İSTİBDAT KELİMESİ NERELERDE KULLANILIR?


İstibdat kelimesi nerelerde kullanılır sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir. Kelime anlamı itibariyle bahsi geçen alanlarda durumun ifade edilmesi için kullanılabilir. Zorba bir yönetim süren iş yeri idarecisi için kullanılabilen kelime aynı zamanda kişinin haklarını kısıtlayan bireyler için de kullanılabilir. Yani istibdat kelimenin kullanım alanları tamamen olayın akışı ve olağan durumu ile alakalıdır. Despotluk anlamı taşıyan kelime despotluğun söz konusu olmadığı bir alanda kullanılırsa cümle bir anlam ifade etmez.