Dolar (USD)
32.41
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2399.19
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İtalya'ya gidenler için uyarı: 'Günlük 5 euro' tarifesi başladı

İtalya'nın Venedik şehrinde, turist yoğunluğunu kontrol etmek için ziyaretçilerden günlük 5 euro ücret talep edilmesi gündemde.
İtalya'ya gidenler için uyarı: 'Günlük 5 euro' tarifesi başladı
12 Eylül 2023 09:06:11
İtalya'nın Venedik şehrinde, turist yoğunluğunu kontrol etmek için ziyaretçilerden günlük 5 euro ücret talep edilmesi gündemde.

Turizmden sorumlu belediye meclisi üyesi Simone Venturini, söz konusu uygulamaya dair denemenin, gelecek yıl turist sayısının zirveyigördüğü süreçte yapılacağını dile getirdi.

Venedik aşırı turizmden zarar görüyor

Venturini, "Venedik Avrupa'nın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri ve aşırı turizmden zarar görüyor." ifadesini kullandı.

Plana göre, 14 yaşından büyük tüm ziyaretçilerin ücret ödemesi ve şehre giriş için rezervasyon yaptırması gerekecek.

thumbsbc0f74190399c56f2a56c1cd44b2b0cda5_ca00e52a50493dbc858ce070cfb3a5d9.jpg

Yalnızca 7,6 kilometrekarelik şehir, 2019 yılında neredeyse 13 milyon turisti ağırlamıştı.

Bu yılın başlarında UNESCO, Venedik'in tehlikedeki dünya mirası listesine eklenmesi gerektiğini bildirmişti.

2021'de ise bir geminin limana çarpmasının ardından büyük kruvaziyerlerin, Giudecca kanalından şehrin tarihi merkezine girmesi yasaklanmıştı.

İtalya'ya vize durumu

İtalya’ya gelecek Umuma Mahsus Pasaport hamili vatandaşlarımız vizeye tabidir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamili vatandaşlarımız ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla vizeden muaftır. İtalya, diğer AB ülkelerinde olduğu gibi, üçüncü ülkelerden gelmek isteyen yabancılara Schengen vizesi uygulamaktadır.

Kendisine vize verilmiş olsa dahi, İtalya’ya geliş amacını, kalacağı yer bilgisini, otel rezervasyonunu ve dönüş uçak biletini ibraz edemeyen bazı vatandaşlarımızın İtalya’ya girişlerine izin verilmediği ve geri gönderildiği durumlarla karşılaşılabildiğinden, vatandaşlarımızın otel rezervasyonu ve dönüş uçak biletlerini ülkeye girişte pasaport kontrolünde ibraz etmek üzere yanlarında bulundurmaları önemle tavsiye edilmektedir.

İtalya, Schengen Anlaşması’nı, bütün sınırları itibariyle uygulamaktadır. Bu çerçevede, Schengen üyesi diğer AB ülkelerinde yasal biçimde ikamet eden vatandaşlarımız, pasaportlarını, oturma izinlerini ve feribot rezervasyonlarını ibraz etmek suretiyle vizesiz olarak İtalya’dan transit geçebilmektedirler. Bununla birlikte, Schengen üyesi olmayan bir ülkede ikamet eden ve İtalya üzerinden Türkiye’ye gidecek veya Türkiye’den İtalya’ya gelecek vatandaşlarımızın, İtalyan Konsolosluklarından transit geçiş vizesi almaları gerekmektedir.

Yol güzergahı ve sınır kapıları

Deniz yolu üzerinden Türkiye’ye gitmek amacıyla Avrupa ülkelerinden İtalya’ya giriş yapacak vatandaşlarımız Venedik, Ancona, Bari veya Brindisi limanlarını kullanabilmektedirler. Ancona ve Bari’ye A14, Venedik’e A4 otoyolları ile ulaşmak mümkündür. Bari - Brindisi arasında 114 km’lik ek bir yol bulunmaktadır. Gerek ekonomik açıdan, gerek yol süresi bakımından vatandaşlarımızın Brindisi çıkışlı feribot seferlerini tercih ettikleri görülmektedir.

Ülkemizden İtalya’ya gelen TIR şoförlerimiz, Yunanistan’dan Ancona veya Bari limanlarına giden feribotlarla bu limanlardan giriş yapmayı, Kuzey İtalya’ya veya Batı Avrupa ülkelerine gidenler ise karayolundan, Trieste Gümrük kapısından İtalya’ya giriş yapmayı tercih etmektedirler.

Gümrük

İtalya ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından ortak gümrük kuralları uygulanmaktadır. İtalya'ya yolcu beraberinde 200 adet sigara, 100 adet küçük puro veya 50 adet puro veya 250 gr tütün; 16 litre bira, 4 litre şarap veya 22 derece üstü alkol içeren içkilerden 1 litre, 22 dereceyi geçmeyenlerden 2 litre getirilmesine izin verilmektedir.

15 yaşından büyük kişiler için;

Hava ve deniz yolu dışında başka bir yolla ülkeye giriş yapanların beraberinde getirdikleri eşyalardan 300 Avro ve üzeri değere sahip olanları,

Hava veya deniz yolu ile ülkeye giriş yapanların beraberinde getirdikleri eşyalardan 430 Avro ve üzerinde değere sahip olanları,

15 yaşından küçük kişiler için, beraberinde getirdikleri eşyalardan 150 Avro ve üzeri değere sahip olanları gümrüğe beyan etmeleri gerekmektedir.

AB ülkeleri dışından İtalya’ya gelen vatandaşlarımızın beyan etmeden üzerlerinde 10 bin Avro’ya kadar nakit para bulundurmaları mümkündür. Bunun üzerindeki miktar için mevcut yasalar uyarınca giriş veya çıkışta gümrük kapılarında beyanda bulunmaları gerekmektedir. Beyan edilmemesi durumunda ise el koyma ve para cezasıyla karşılaşılmaktadır. Yolcu beraberinde götürülecek eşya konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Bununla birlikte, vatandaşlarımızın üstlerinde ve arabalarında mümkün olduğunca az miktarda döviz ve ziynet eşyası bulundurmaları tavsiye edilmektedir. Diğer taraftan, İtalyan makamları ülkemizden izin dönüşlerinde vatandaşlarımızın araçlarında getirdikleri yiyecek maddelerine el koymaktadır.

Karayolların durumu ve güvenlik

Araçlarda herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Araçların teknik kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Sürücülerin İtalya için geçerli olan ve hırsızlığı da kapsayan uluslararası sigorta belgesi almaları gerekmektedir. Ayrıca, ülkeye sokulan araçlarla altı aydan fazla kalınması durumunda ithalat vergisi ödenmesi gerekmektedir. İtalya'dan geçiş yapacak veya bu ülkede altı aydan kısa bir süre için kalacak olan vatandaşlarımız araçlarını bir AB üyesi ülke vatandaşına devredemez, kiralayamaz veya ödünç veremez.

Vatandaşlarımızın mümkün olduğu kadar gruplar halinde ve gündüz seyahat etmeleri, konaklama yerlerinde araçlarının kapı ve camlarını kapalı/kilitli tutmaları, el çantalarını araç içinde bırakmamaları, mümkün olabildiği kadar otoyollardan çıkmamaları önemle tavsiye edilmektedir. Liman bölgelerinde araçların ara sokaklar yerine, ücretli ve güvenli otoparklara bırakılması önerilmektedir.

Ayrıca, yerleşim yerlerinde sadece resmi veya gerekli izne sahip araçların girmesine müsaade edilen şehir merkezleri ve bazı sokaklar mevcut olup, sözkonusu mekânlar kameralar aracılığıyla kontrol edilmektedir. Bahsekonu sokaklara “Kameralar Açık (Varco Attivo)” uyarısı bulunduğu zamanlarda giriş yapılmaması gerektiği, girilmesi halinde her geçiş için ceza yazıldığı ve plakalara yazılan sözkonusu cezaların bilahare takip edilebildiği önemle hatırlatılmaktadır.

Konaklamanın otoyollar üzerindeki benzin istasyonlarında bulunan motellerde veya merkezi yerleşim bölgelerinde yapılması, otoyol kenarlarındaki park yerlerinde araç içinde gecelemekten kaçınılması güvenlik açısından yerinde olacaktır. Yol güzergâhındaki pek çok akaryakıt istasyonu saat 20:00’den veya gece yarısından sabah 07:00’ye kadar kapalı olabilmektedir. Bu tür akaryakıt istasyonlarında otomatik makinalar vasıtasıyla kredi kartı veya nakitle “Self Servis” akaryakıt almak mümkündür. “Servito” işaretli akaryakıt pompalarında ise ek hizmet bedeli ödenmektedir.

Trafik kurallarına dikkat

Ülkemiz sürücü belgesine sahip vatandaşlarımızın, sürücü belgeleriyle beraber resmi bir tercümesini de Polis kontrolünde ibraz etmeleri istenmektedir.

İtalya’da ölümle sonuçlanan kazalar haricindeki trafik suçlarında hapis cezası öngörülmemektedir. Trafik suçu işleyenler tutuklanmamakta, ancak suçun ağırlığına göre sürücü belgelerine el konulabilmekte ve araç adli soruşturma tamamlanıncaya kadar rehin tutulabilmektedir. Hız limiti otoyollarda azami 130 km/saat, diğer şehirlerarası yollarda azami 90 km/saat, şehir içinde azami 50 km/saat’tir.

Kazaya sebebiyet verilmesi halinde, olay yerine en yakın güvenlik birimine (Polizia veya Carabinieri) başvurulması gerekmekte olup, gerekli işlemlerin yapılmasını müteakip ilgililerin sigorta poliçelerinde öngörülen kapsamda zarar tazmini yoluna gidilmektedir. Öte yandan, İtalya’da 2002 ve 2004 yıllarında yürürlüğe giren yasalarla, Roma çevre yolu (GRA), otoyol ve şehirlerarası yollarda araç farlarının gündüz vakti de açık tutulması ve araçlarda fosforlu yelek bulundurulması mecburiyeti getirildiği hatırlatılır.