Dolar (USD)
32.27
Euro (EUR)
34.78
Gram Altın
2407.34
BIST 100
10293.94
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İYİ oldu mu?

Kapalı kapılar ardında kurulan CHP-İP-HDP ittifakı, seçim sonrası birbirine girdi. HDP, Meclis’te İP’i azarlayarak “Koltuklarınızda HDP ve PKK’ya gönül verenlerin oylarıyla oturuyorsunuz” dedi. Yaşanan tartışma tiyatronun bittiğini gösterdi.
İYİ oldu mu?
05 Temmuz 2019 00:02:00
Kapalı kapılar ardında kurulan CHP-İP-HDP ittifakı, seçim sonrası birbirine girdi. HDP, Meclis’te İP’i azarlayarak “Koltuklarınızda HDP ve PKK’ya gönül verenlerin oylarıyla oturuyorsunuz” dedi. Yaşanan tartışma tiyatronun bittiğini gösterdi.

Ezgi ÇelikAnkara

Türkiye yerel seçimleri geride bıraktı ama muhalefet bloğunda yaşanan tartışmalar bitmedi. Yerel seçimlerde CHP’nin önderliğinde “Millet İttifakı” çatısı altında bir araya gelen İyi Parti ve HDP, TBMM Genel Kurulu’nda karşı karşıya geldi. Seçim öncesinde kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıkların diyetini isteyen HDP, İyi Parti’ye rest çekti.

İP’e HDP tokadı

Geçtiğimiz günlerde TBMM çatısı altında HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ile İyi Parti (İP) Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu arasında PKK tartışması çıktı. Ağıralioğlu’nun "İmralı'dan, bir caniden gelen mektubun televizyonlarda yorumlanamayacağını" ifade etmesi HDP’lileri kızdırdı. İP’in MHP’den oy devşirmeye dönük bir tutum içinde olduğunu ifade eden HDP’li Kurtulan, İP’e tokat niteliğinde bir cevap verdi. Kurtulan, “İYİ Parti, size söylüyorum: Size rağmen, içinde bulunduğunuz ittifaka, HDP ve PKK’ya içinde gönül vermişlerin de olduğu insanlar oy verdi. Şu an koltuklarınızda HDP’nin oylarıyla oturuyorsunuz. Bu ittifakta, CHP’yle yaptığınız ittifakta HDP’nin oylarının etkisi vardır. Kapıya da çok yakınsınız, haddinizi bilin!” dedi. Kurtulan, net bir şekilde HDP ve Millet İttifakı ilişkisini gözler önüne serdi.

Diyet dönemi başladı

HDP- İP arasındaki krize AK Parti ve MHP kanadından açıklama geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, kavganın gündeminin AK Parti’nin gündemi olmadığını belirterek, “Dün Kandil’den eli kanlı teröristlerin desteğine ses çıkarmayanlar, bugün o günleri yaşanmamış gibi gösterme telaşına girdiler” dedi.

“Siyaset sorumluluk gerektirir” diyen Turan, “Bugün yaptığınız her şey ileride mutlaka önünüze çıkar. Atatürk’ün partisi olduklarını söyleyenler, milliyetçi kesimin partisi olduğunu iddia edenler, seçim döneminde gizli ittifak yapanlar seçmeni aldatacaklarını zannettiler. Bugün oluşan tabloda görüyoruz ki ‘diyet’ ödeme dönemi başladı” diye konuştu.

Tiyatro bitti

İyi Parti’nin azarlamalara adeta cevapsız kaldığını dile getiren Turan, “Kes sesini, HDP ve PKK sayesinde o koltuklardasınız” çıkışıyla afalladılar. Seçimleri henüz yeni geride bıraktık. Tiyatro bitti. İttifaklarının kapalı kapılar ardında ne tür anlaşmalara gebe olduğunu hep birlikte göreceğiz. Bu daha başlangıç” ifadelerini kullandı.

Buna ne diyecekler!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Biz kimle yol yürüdüğünüze dikkat edin derken kulaklarını tıkayanlar, size söylüyorlar, ne diyeceksiniz şimdi buna?” diye sordu.

Bu daha başlangıç

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Yaşar Yıldırım ise yaşanan tartışmadan yapılan ittifakı açıkça gördüklerini kaydetti. İP’in HDP’lilere cevap veremediğini aktaran Yıldırım, “Türkiye’de PKK’yı, milli görüşü, Kemalisti ve Türk milliyetçisini bir araya getiren bir üst akıl var. Bu üst akıl bunları bir araya getirdi ama alt akılları şimdiden çatırdamaya başladı. Aynı safta bulanan, aynı yere düşmanlık yapanlar gün geçtikçe yaptıkları iş birliklerini ortaya dökmeye başladı. Bu daha başlangıç. İP’e ağır bir bedel ödetecekler. Bu itiraf bu bedelin ilk ayağı. Öyle istedikleri zaman konuşamayacaklar. Herhangi bir hususta kanaatlerini belirttikleri zaman ‘Fazla konuşma’ diyerek azarlanacaklar” sözlerine yer verdi.