Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2414.56
BIST 100
10282.91
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İyilik ruha iyi geliyor

Afrika açılımı Afrika'yı Türkiye'ye yaklaştırdı. Dostluk dernekleri yardım etmekten çok kalıcı projelere yöneliyorlar.
İyilik ruha iyi geliyor
14 Haziran 2016 00:00:00
Afrika açılımı Afrika'yı Türkiye'ye yaklaştırdı. Dostluk dernekleri yardım etmekten çok kalıcı projelere yöneliyorlar.

İsmail Zelvi

Tüm Afrika'nın Dostları Derneği (TADD) Afrika ile Türkiye arasında ilişkilerin karşılıklı olarak gelişmesi için projeler üretiyor.

TADD Başkanı Bilgehan Güntekin, yoksulluğa karşı mücadelede Türkiye'nin Afrika açılımının önemli bir payı olduğunu söyledi. Afrika'daki şartların Türkiye'de tanınırlığını sağlamak amacıyla 2015 yılında Tüm Afrika'nın Dostları Derneği'ni kurduklarını belirten Güntekin, yaptığımız faaliyetlerle karşılıklı ilişkilerin gelişmesine yardımcı oluyoruz. Özellikle Sahra Afrika ülkelerinde kültürel, ekonomik alanda işbirliği fırsatlarını değerlendiriyoruz" dedi.

Sağlık eğitimi verilecek

Afrika'da önemli sağlık organizasyonları düzenlediklerini belirten Güntekin, "Bizim sağlık organizasyonlarımızda oradaki sağlık personelinin eğitilmesi için çalışmalar yürütülüyor. En son Ugandaya gittik. Soroppi bölgesine kaldığımız süre içinde 5 binden fazla insanı muayene ettik. 150'si büyük ameliyat olmak üzere 250'de fazla ameliyat gerçekleştirdik. Uganda'da yüzde 30'dan fazla Müslüman nüfus var. Ama Müslümanlar dünyanın diğer yerlerinde olduğu gibi garipler. Yalnızlar ve fakirler. Bu yaptığımız organizasyonlar onlara moral açısından uzun zaman yaptıramadıkları kronik ameliyatlar açısından çok iyi oldu" dedi.

10 bin kişilik iftar

Ramazan ayında 10 bin Ugandalı ile iftar yapacaklarını belirten Güntekin, "İftarların yanı sıra kumanya dağıtımına ağırlık veriyoruz. Gine'de 500 kardeşimize ramazan kolisi dağıtacağız. Diğer Afrika ülkelerinden talep geldikçe partner kuruluşlarla hizmetlere devam ediyoruz. Uganda, Sudan, Nijer'de hayvan kesimleri ve et dağıtımı gerçekleştireceğiz. Oradaki iftarlarda 100 kiloluk pirinç alıyoruz, bir dana kesiyoruz pilav yapıyorlar o pişen yiyeceği etli pilav olarak veriyoruz. Bu Afrika'nın her yerinde en kıymetli yiyecek. Biz onlara Türkiye'den ağızları tadlansın diye bir tad sunacağız" şeklinde konuştu.

Eğitime destek

Derneklerinde doktor, işadamı, akademisyenlerin ağırlıkta olduğuna dikkat çeken Güntekin, "Önceliğimizi sağlık hizmeti ve eğitime veriyoruz. Oradakilere tıp eğitimi, sağlık eğitimiyle ilgili çalışmalarımız var. Türkiye'de eğitim alan 5 bin Afrikalı kardeşimizin burslarını vererek onların daha iyi şartlarda eğitim görmelerini hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Kalıcı projeler

Afrika'da kalıcı projeler üretmeyi amaçladıklarını belirten Güntekin, "Amacımız dönüştürücü projeler yapmak, 12 su kuyusu açtık, 12 tane daha açıyoruz. Açtığımız su kuyuları güneş enerji kaynağıyla entegre sulama sistemi. Bunlar maliyetli projeler değil. Enerji güneşten alınıyor. Su kalitesi kontrol ediliyor. Arıtmaya ihtiyaç varsa arıtma tesisi kuruluyor. Daha sonra yerden belli yükseklikte su depoları kuruyoruz. Depomuzdan, sürekli yerleşim alanlarının su alacağı şekilde şebeke döşüyoruz. Tarım alanlarına su ulaştırıyoruz. Afrikanın çok yabancı olduğu ve çok gerekli olan bir şey, inşallah güneş enerjisini yoğun kullanarak bu tür projeler üzerinde duracağız" dedi.

Tarımla açlığa son verilecek

Evlerine şebeke suyu bağlanan ailelerden cüzi miktarda para alarak, sistemin sürekliliğini sağlayacaklarını belirten Güntekin, "Onları kendi tarımlarını yapmayı, kendi ürünlerini yetiştirmeyi, kendi kendilerine yeter hale getirmeyi hedefliyoruz. bir insanın ihtiyacı olan sudur ondan sonra yemektir her ikisini de onlara sunmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

İyilik ruha iyi geliyor

Anadolu coğrafyasının sürekli mazlumlara kucak açtığını söyleyen Güntekin, "Bu topraklar mazlumları kabul etmiş, her zaman böyle olmuştur. 3 milyon Suriyeli var, 3 milyon insanı içinde öğütmek barındırmak çok zor bu ülke bunu başarıyor. 3 milyon insandan bahsediyoruz. Bu konuda Türkiye çok alicenap bir ülke vermesini bilen bir ülke biz bununla gurur duyuyoruz. Dünyanın birçok yerinde STK'lar hizmetlerde bulunuyor. İyilik yapmak gurur kaynağı, moral kaynağıdır. Yardım etmenin ben insan ruhuna iyileştirdiğine inanıyorum. Sonuçta biriktir biriktir nereye kadar ölüp gideceksiniz" dedi.