Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İzmir'de su borusu patladı: Sokaklar göle döndü, evleri su bastı

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir inşaat alanında çalışma yapan iş makinesinin ana su borusunu patlatması sonucu, bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Mahalledeki çocuklar da su birikintilerine girip oynadı.
İzmir'de su borusu patladı: Sokaklar göle döndü, evleri su bastı
23 Ağustos 2023 14:46:19
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bir inşaat alanında çalışma yapan iş makinesinin ana su borusunu patlatması sonucu, bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Mahalledeki çocuklar da su birikintilerine girip oynadı.

Şemikler Mahallesi'nde inşaat alanı temelinde çalışma yapan iş makinesi, ilçeye su dağıtan ana su borusunu patlattı. Bölgedeki bazı iş yerleri ile müstakil evleri su bastı.

İhbar üzerine bölgeye polis, itfaiye ve İZSU ekipleri sevk edildi.

Ekipler, patlayan su borusunun arızalı vanasını onararak suyu kesti. İtfaiye ekipleri, su basan ev ve iş yerlerinde su tahliyesi yaptı.

aapicture2023082331978603_7cf7bb4081233729ed442c9db719d47f.jpg

Çocuklar boş arsaya dolan su birikintilerinde oynadı

Mahalle sakinlerinden Gözde Göçmez, evini de su bastığını ve mağdur olduklarını söyledi. Alışveriş için markete gittiğini aktaran Göçmez, "Bir geldim ki evimi komple su basmış. Yatak odası, buzdolabı, koltuklarım hepsi su içinde kalmış" dedi.

Öte yandan mahalledeki bazı çocukların su birikintilerine girip oynadıkları gözlendi.

Su borusunun patlama nedenleri

Su borusu patlama olayları genelde kışın evinde olamayan insanların borularındaki suyun hacmi artarak borularda basınca sebep olur ve boruları patlatır,diğer bir nedeni ise gider borularında kıl,tüy ve kimyasal yüzey temizleyici ve temizlik maddelerinin kullanılmasıyla ortaya çıkan tıkanma ve aşınma olayları yüzünden patlayabilir. Su ve gider borularını tamir ettirmekte sanıldığı kadar kolay değildir.

Patlayan borunun tamiri için önce suyunuzun tamamen kesilmesi gerekir. Daha sonra ustayı çağırırsınız onunda ilk önce kırılmış boruyu yenisiyle değiştirip tesisatı tekrar düzenlemesi sonrada yeni sıva ve alçı yapıp boya sürmesi gerekir. Yerden geçen su borusu patlamışsa laminat parke veya fayans ile kapatılır.

Borunun hasar görüp patlaması olayı önce maddi zarara, daha sonrasında günlük işlerinizin aksamasına neden olabilir. Boru uzun süredir delikse ve sizde bunu farketmediyseniz daha kötüdür. bu durumda evdeki sıvalar dökülebilir. Ayrıca bu sorun rutubetin oluşmasına neden olabilir.

Boruların patlamasını engellemek için alınabilecek önlemler

Boru patlağı sorunlarının çözümü çokta zor değildir. İlk önce kıl tüy ve tıkayıcı maddelerin boruya girmemesi için ağzına süzgeç takılarak tıkanma olayı engellenebilir. Yüzey ve kimyasal temizleyicileri kullanırken boruya dikkat ederek aşınma sorunundan kurtulabilirsiniz. Tatile gideceğiniz zamanlarda su vananızı kapatarak komşunuzla sıkıntı yaşamaktan kurtulabilirsiniz. Tesisatlarınızı yılda bir kez ustaya kontrol ettirirseniz, tesisat kontrolü işiniz tamamdır. Son olarak evinize sigortaya yaptırarak maddi sıkıntıyı halledebilirsiniz.

Patlayan su borusu tamiri ücretini kiracımı ödeyecek ev sahibimi ödeyecek konusunda ise eve taşınmadan, yada evi kiraya vermeden önce kira kontratlarını birkaç madde ekleyebilirsiniz. Eğer siz kiracı olarak ev tutacaksanız; bir usta getirerek su borularına baktırıp kendinizi tam anlamıyla güvenceye alabilirsiniz. Her işte olduğu gibi önlemlerinizi alıp doğru insanı, doğru yeri ve doğru planlamayı yaparak hiçbir talihsiz olay yaşamadan hayatınıza devam edebilirsiniz.