Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Japon otomobil devlerinden 'hileli test' sunduk itirafı

Japonya hükümeti, araç üretim sertifikasyonunda "hileli güvenlik testi" uygulayan otomobil firmalarının suçlamaları kabul ettiğini duyurdu.
Japon otomobil devlerinden 'hileli test' sunduk itirafı
04 Haziran 2024 09:20:13
Japonya hükümeti, araç üretim sertifikasyonunda "hileli güvenlik testi" uygulayan otomobil firmalarının suçlamaları kabul ettiğini duyurdu.

Haber: Yunus Akseki

Toyota, Mazda, Yamaha, Honda ve Suzuki'nin araç üretim sürecinde "hileli güvenlik testi" yapıldığı iddiasıyla karşı karşıya kaldığı hükümet soruşturması devam ediyor.

Japon Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı (MLIT), otomobil firmalarının iddia edilen hilelerini kabul ettiğini bildirdi. Bakanlık, söz konusu modellerin sevkiyatlarının durdurulması ve ulusal güvenlik standartlarını karşıladığının doğrulanması için Japon firmalardan adı geçen modellerle ilgili tedbir almasını istedi.

MLIT yetkilileri, inceleme yapmak üzere Japon firmaların üretim tesislerine gönderildi.

Güvenlik testi yolsuzluğu

Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Saito Tetsuo, güvenlik testi yolsuzluklarının "son derece üzücü" olduğunu ifade etti. Bakan Saito, etkilenen modellerin Japon ekonomisi üzerinde sınırlı bir etki oluşturacağını öngördüklerini belirtti.

Toyota Başkanı özür diledi

Toyota Motor, toplamda 7 modeli kapsayan araçlarının "MLIT onaylı olmayan yöntemlerle sertifikasyondan geçirildiğini" açıkladı. Toyota Başkanı Toyoda Akio, bakanlık talimatlarına uyacaklarını belirterek, "Toyota olarak özür diliyoruz. Doğru sertifikasyon sürecini takip etmeden seri üretim yapıp otomobil sattık" dedi.

Devlet televizyonu NHK'ya göre Japon firmalar, soruşturmada adı geçen modellerin sevkiyatlarını durdurdu. Test sonuçlarına ilişkin sertifikasyon sorunundan etkilenen araç sayısı Honda'nın 4,3 milyon, Toyota'nın 1,7 milyon, Mazda'nın 150 bin, Suzuki'nin 26 bin, Yamaha'nın ise 7 bin aracı bulunuyor.

Toyota'nın testlerde "yanlış veriler sunarak motor üretiminde hile yaptığı", Mazda'nın ise "motor kontrol yazılımını kasıtlı olarak yeniden yazdığı" kaydediliyor. Suzuki, Honda ve Yamaha'nın ise sahte test sonuçları raporladığı belirtiliyor.

VF kat sağ