Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

JERSEY SÜTÜ NEDİR?

Uzun zamandır birçok kişinin yoğurt yapımında kullandığı jersey sütü nedir sorusu merak edilmeye başlandı
JERSEY SÜTÜ NEDİR?
03 Nisan 2023 17:57:46
Uzun zamandır birçok kişinin yoğurt yapımında kullandığı jersey sütü nedir sorusu merak edilmeye başlandı

Uzun zamandır birçok kişinin yoğurt yapımında kullandığı jersey sütü nedir sorusu merak edilmeye başlandı

Yoğurt yaparken herkesin tek beklentisi taş gibi, dağılmayan bir yoğurt elde etmektedir. Ancak bu durum bazen biraz zor bir hale gelebilir. Dolayısıyla taş gibi bir yoğurt elde etmek için sütün kalitesiyle beraber bazı püf noktaların bilinmesi de bu noktada önemlidir. Son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkan Jersey sütü, özellikle taş gibi yoğurt üretmek isteyenleri cezbetmeye başladı. Dolayısıyla Jersey sütünün ne işe yaradığını bilmeyen vatandaşlar Jersey sütü nedir? Jersey sütü nasıl kullanılır? Jersey sütü sağlıklı mı? gibi soruları araştırmaya başladı. Arama motorları üzerinden Jersey sütü bebeklere verilir mi? sorusu da yine merak edilen konular arasında. Jersey ineklerinden elde edilen Jersey sütü, tıpkı inek sütü gibi adını ineklerin cinsinden alan bir süt çeşidi olarak öne çıkar. İnek sütü ile karşılaştırılan Jersey sütü, yağ oranı ve besin değerleri bakımından biraz daha zengindir. Jersey, İngiltere ile Fransa aralarında yer kanal adalarından birinin adıdır. Tür olarak erken gelişme özelliği gösteren Jersey ırkı sığırlar, ufak yapılı olarak dikkat çekerler. Türkiye'de ise Samsun Karaköy Harasında yetiştirilmektedirler.

süt_ce64ddabc2fe3cf9813366f7a9c3974e.jpg

JERSEY SÜTÜ İLE YOĞURT NASIL YAPILIR?

Jersey sütü ile yoğurt nasıl yapılır sorusu da yine araştırılan ve merak edilen konular arasında. Jersey sütü aslında inek sütü gibi bir süttür. Jersey sütünün inek sütünden farkı sahip olduğu besin değerleridir. Jersey sütü içerisindeki kalsiyum, protein ve fosfor miktarı inek sütüne göre daha fazladır. Besin değerlerinin zengin olması Jersey sütünün lezzetinin de daha iyi olmasına neden olur. Dolayısıyla hem tazı hem de besin değerleri iyi olan bu sütün fiyat aralığı da diğer sütlere göre farklılık gösterir. Jersey sütü ile yapılan yoğurdun daha katı ve lezzetli olmasının nedeni de besin değerinin zengin olmasıdır. Ev yapımı yoğurt hazır yoğurtlara oranla hem daha sağlıklı hem de daha lezzetlidir. Bu yüzden çoğu kişi ev yoğurdunu tercih eder. Jersey sütü ile ev yoğurdu yapmak da tıpkı inek sütünden yapılan yoğurt ile aynı aşamalara sahiptir. Bu yüzden jersey sütü ile yoğurt mayalama işlemi için ekstra bir bilgiye gerek yoktur. Çiğ olarak alınan jersey sütü önce güzel bir şekilde kaynatılır. Kaynama süresi bakterilerin yok edilmesi için önemlidir. Kaynayan süt bir süre ılımaya bırakır. Sütün ılık konuma gelmesi termometre yardımıyla ölçülebilir. Ayrıca serçe parmak yöntemiyle de sütün sıcaklığı kontrol edilebilir. Bunun için ılımaya bırakılan süt içerisinde 6 saniye bekletilen serçe parmakta yanma hissi meydana gelmiyorsa süt, mayalanmak için artık hazırdır denebilir. Süt yeteri kadar soğuduktan sonra içerine sütün miktarı da dikkate alınarak belirli ölçüde yoğurt eklenir. Ardından sütün ağzı kapatılarak ılık bir ortamda beklemeye alınır. Bunun için 6 ya da 8 saat yeterli olacaktır. Sütün mayalanması tamamlandıktan sonra 1 gün buzdolabında bekletilmesi de sütün taş gibi olmasında önem arz eder.

inek sütü_631591b5fd95e5b74486086b7993bbd3.jpg

JERSEY SÜTÜ FİYATI

Jersey sütü fiyatı genel olarak diğer sütlere oranla bir tık daha fazladır. Ancak tüketicinin ulaşabileceği aralıklarla seyreden Jersey sütü fiyat olarak değişkenlik gösterir. Ayrıca Jersey sütü kullanıcı yorumları da sütün hem fiyat hem de kalitesi bakımından bilgi edinmeyi sağlar. Bu açıdan Jersey sütü yorumları dikkate alınmalıdır. Jersey inek sütü faydaları araştırıldığında ise jersey sütünde bulunan fazla miktardaki fosfor, kalsiyum ve yağ asitleri beyin gelişimini olumu yönde etkiliyor.