Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2397.58
BIST 100
10203.48
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kafkaslardan Anadolu’ya Şiir, Şair Ve Âşık Günleri

Ardahan Üniversitesi tarafından organize edilen “Kafkaslardan Anadolu’ya Şiir, Şair ve Âşık Günleri’nin ikincisi Ardahan’da gerçekleştirildi. Yurt içi ve yurtdışından programa katılım gösteren onlarca şair ve akademisyen geceye renk kattı.
Kafkaslardan Anadolu’ya Şiir, Şair Ve Âşık Günleri
21 Ekim 2018 17:18:00
Ardahan Üniversitesi tarafından organize edilen “Kafkaslardan Anadolu’ya Şiir, Şair ve Âşık Günleri’nin ikincisi Ardahan’da gerçekleştirildi. Yurt içi ve yurtdışından programa katılım gösteren onlarca şair ve akademisyen geceye renk kattı.

Nuray Alper/Ardahan

Kafkaslardan Anadolu’ya Şiir, Şair ve Âşık Günleri’nin ikincisi 18-19 Ekim tarihlerinde Ardahan’da gerçekleştirildi. Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber’in davetleriyle yurt içi ve yurtdışından programa katılım gösteren onlarca şair ve akademisyenin yanında gecede sahne almak için Gürcistan, Azerbaycan, Üsküp ve Tebriz’den de âşıklar geldi.

Açılış resim sergisiyle başladı

18 Ekim Perşembe sabah saatlerinde Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda resim sergisi açılışıyla başladı.

Program Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber’in açılış konuşmasının ardından, şair ve yazarlar adına kürsüye çıkan Recep Garip, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy’un ve Ardahan Valisi Mehmet Emin Bilmez’in konuşmalarıyla devam etti. Yapılan konuşmalarda sıklıkla kültür ve sanata hizmetin şehir ve gençlik için önemi vurgulandı.

Panel’e öğrenciler büyük ilgi gösterdi

Doç. Dr. Zübeyir Saltuklu’nun moderatörlüğünde ki, “Edebiyat ve Toplum” muhtevalı panele Erzurum Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Özden, Konya-Selçuk Üniversitesi’nde Prof. Dr. Köksal Alver ve Ayraç Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Şahin Torun katkı sağladı.

Panelde, “Toplum-Felsefe İlişkisi”, “Edebiyatla Var Olmak”, “Okuma Kültürümüz”, kendi imgesini oluşturan ya da oluşturamayan romanlar üzerinde durulurken, öğrenci ve katılımcılardan gelen sorular panele renk kattı.

Şehir turu yapıldı

Program öncesi misafirler şehir merkezini gezip, tarihi mekanları ziyaret edildikten sonra Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber makamında ziyaret etti. Ziyarete gelen misafirlerini karşılayan Rektör Biber, geleneksel hâle getirdikleri “Şiir, Şair Ve Âşık Günleri” için katılımcıların görüşlerini aldı. Eksikliklerin giderilmesi noktasında eleştirilere ihtiyaç duyduklarının da altını çizen Rektör Biber, “Senelerce işgal altında kalan Ardahan’ın eksikliklerini gidermeye çalışıyor, geçmişimizi unutmadan geleceğimize yatırım yapmak istiyoruz. Burada yakıcı bir göç kaygısıyla karşı karşıyayız. Hayvan sayısını ona ulaştıran insan ev alıp büyük illere yerleşme hayalini taşıyor. Ardahan’da yaşayan 97.000 nüfus, dışarda yaşayan 650.000 Ardahanlı var” dedi.

Sohbet ortamında devam eden ziyarette misafir şair ve yazarlar da fikir ve önerilerini bildirdi. Ardahan için önemli sayılacak birçok öneri Rektör yardımcısı Prof. Dr. Şakir Aydoğan tarafından not altına alındı.

Önce şiir okudular, sonra okulları gezdiler

Sabah gerçekleşen şiir programının ilk bölümünde; Hasan Akçay, Nuray Alper, Yaşar Bayar, İsmail Bingöl, Sevim Yakıcı, Orhan Ceylan, Yusuf Dursun, Ahmet Efe, Recep Garip, Rövşen Güliyev, Mehmet Yaşar Genç ve Hanefi İspirli sahne aldılar. Programın ikinci bölümünde yer alacak şairler ise Ardahan’ın okullarında öğrencilerle buluştular.

Öğleden sonra başlayan programda Prof. Dr. Hakan Hadi Kadıoğlu, Ferman Karaçam, İlhan Kurt, Şemsettin Küzeci, Şüreddin Memmedli, Ahmet Tevfik Ozan, Ali Sali, Talat Ülker, Kenan Yavuzarslan, Mevlana İdris Zengin konuklarla şiirlerini paylaşırken, sabah oturumundaki şair ve yazarlar okul ve öğrenci buluşmaları yaptılar.

Aşıklardan renkli görüntüler

Cuma akşamı başlayan âşıklar programı, Âşık Ziyaddin Keşeli, Âşık Büyükağa Vucudi, Âşık İsrafil Daştan, Âşık Mehmet Oktay, Âşık İsrafil Uzunkaya, Âşık Mevlüt Merdoğlu, Âşık Faruk Erdoğan’ın anlamlı konuşmaları, türküleri ve atışmaları eşliğinde geç saatlere kadar devam etti.

Katılımcılara duygulu ve coşkulu anlar yaşatan gecenin ardından şair, akademisyen ve âşıklara rektör tarafından sertifika takdimi yapıldı. Program sonrası öğrenciler, öğretmenler ve katılımcılar Ardahan Üniversitesi kütüphanesinde biraraya gelerek sohbet etti.

Şair ve yazarların fikirlerini önemsiyoruz

Ardahan Üniversitesi Rektörü Biber, üniversite olarak kültür ve sanat hayatına daha ciddi katkılar sağlayabilmek adına bu tür etkinlikleri devam ettirdiklerini belirterek , “ Şehrimize ve programımıza katılmanızdan dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bir ülkenin, bir şehrin büyümesi, gelişmesi, eğitim, ilim ve bilim yerleri ile gerçekleşse de, o ülkenin milli ve manevi değerlerini çağ atlaması önce o ülkenin öz kültürünü taşıyan şair ve yazarların fikirleri ile mümkündür. Bu anlamda sizleri önemsiyoruz, şehrimize her zaman bekliyoruz” dedi.

Ardahan’a gelen konuklar 20 Ekim Cumartesi sabahı Ahıska gezisine götürüldü.