Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kamu görevlilerini siviller teslim alacak

PKK'nın serbest bırakacağını açıkladığı kamu görevlileri ve askerleri almak için çalışmalar sürüyor. Kamu görevlilerini İHD ve MAZLUMDER'den oluşan bir heyetin alabileceği bildirildi. Öte yandan BDP, heyete CHP ve MHP'den de katılımların olabileceğini açıkladı.
Kamu görevlilerini siviller teslim alacak
07 Mart 2013 07:01:00
PKK'nın serbest bırakacağını açıkladığı kamu görevlileri ve askerleri almak için çalışmalar sürüyor. Kamu görevlilerini İHD ve MAZLUMDER'den oluşan bir heyetin alabileceği bildirildi. Öte yandan BDP, heyete CHP ve MHP'den de katılımların olabileceğini açıkladı.

FERHAT AÇIL

Çözüm süreci kapsamında İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüşen BDP heyeti ada dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamada Öcalan'ın PKK'ya gönderdiği mesajı iletmişti. Akabinde Öcalan'ın mektubunu Kandil'e götüren BDP-DTK heyeti Murat Karayılan'la görüşmüş, görüşme sonrası Kamu görevlilerin ve esir askerlerin 10 gün içerisinde serbest bırakılacağını açıklamıştı.

Heyeti STK'lar alacak

Milat'ın ulaştığı bilgiye göre, kamu görevlilerini almak için başta İnsan Hakları Derneği (İHD) ve İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER)'den oluşan STK'lar bölgeye gidecek. Heyete diğer siyasi parti temsilcileri isterlerse katılabilecek. Kamu görevlilerin teslim alınıp getirilmesinin önümüzdeki haftayı bulabileceği ifade ediliyor. Öcalan'ın Kandil'e gönderdiği mektupta esirlerin serbest bırakılmasına dair mesajının olduğu kaydediliyor.

Kandil, STK'lardan güvence isteyecek

Kandil'de bulunan PKK yöneticileri ise kamu görevlileri için çalışmalarını sürdüklerini açıkladı. Kendilerine yakın yayın kuruluşlarına açıklamalarda bulunan PKK'nın üst düzey yöneticileri heyete teslim alacak olan sivil toplum kuruluşlarından, heyeti sağ salim ulaştırmaları noktasında güvence isteyeceklerini açıkladı. Öte yandan PKK'ya yakınlığı ile bilen ANF haber ajansı örgütün elinde bulunan kamu görevlileri ve askerlerin görüntüleri yayınlamış, kamu görevlileri de ailelerine mesaj göndermişti.

Karayılan: Öcalan'ın talimatı

Kamu görevlilerinin serbest bırakılmasının Öcalan'ın talimatı olduğunu açıklayan örgütün üst düzey yöneticisi Murat Karayılan da yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Şimdi teknik hazırlıklar yapılıyor. Bir hafta içerisinde elimizde tutsak bulunan devlet görevlilerini teslim etmeyi kararlaştırmışız. Bu, Önderliğimizin de bir talebidir. Bizden yana sürece giriş yapabilmek için önemli bir adım olacaktır. Eğer tekrar BDP heyeti veya başka siyasi partiler ya da ilgili STK'ler gelirlerse biz kendilerine teslim edebiliriz. Yalnız teslim edeceğimiz kurumların bu kişileri sağlam bir biçimde götüreceklerine dair bize güvence vermeleri gerekiyor. Bu konuda bize güven veren kurumlar gelirlerse teslim edebiliriz. Bu ancak bir hafta sonra olabilir."

İmralı'ya yeni heyet gidecek

İmralı'ya giden ikinci heyette yer alan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, İmralı'ya üçüncü bir heyetin daha gideceğini açıkladı. Şuan isim noktasında bir çalışmanın olmadığını kaydeden Tan, BDP'nin talebinin eş başkanların İmralı'ya gitmesi olduğunu söyledi. Tan şunları kaydetti: "Tekrar bir heyet İmralı'ya gidecektir. Bizim talebimiz Eş Başkanlarımızın gitmesidir. Ama tabii süreç nasıl gelişir, yine aynı üçlü heyet mi gider, şu an itibariyle bilmiyoruz"