Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2411.58
BIST 100
10267.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kansere çare bulundu mu? Kanser nasıl tedavi edilir? Belirtileri nelerdir?

Herkesin bir imtihanı vardır bazı insanları da Allah hastalıkla imtihan eder. Bunların en zoru kanserdir. Kansere karşı mücadele vermek oldukça güçtür. Kanser, birçok kişide oldukça iyi tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Gerçekte, artık hiç olmadığı kadar çok hasta kanser tedavisinden sonra hayatına devam etmektedir. Peki kanseri tedavi etmek mümkün müdür? Kanserin belirtileri nelerdir? Kansere çare bulundu mu? Detaylar haberimizde...
Kansere çare bulundu mu? Kanser nasıl tedavi edilir? Belirtileri nelerdir?
16 May 2018 14:54:00
Herkesin bir imtihanı vardır bazı insanları da Allah hastalıkla imtihan eder. Bunların en zoru kanserdir. Kansere karşı mücadele vermek oldukça güçtür. Kanser, birçok kişide oldukça iyi tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Gerçekte, artık hiç olmadığı kadar çok hasta kanser tedavisinden sonra hayatına devam etmektedir. Peki kanseri tedavi etmek mümkün müdür? Kanserin belirtileri nelerdir? Kansere çare bulundu mu? Detaylar haberimizde...

Kanser çağımızın en ölümcül hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kanser vücudun herhangi bir yerinde gelişebilir. Hastalık, hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve normal hücrelere yer bırakmaması ile başlar. Bu, vücudun olması gerektiği gibi çalışmasını zorlaştırır. Peki kanseri tedavi etmek mümkün müdür? Kanserin belirtileri nelerdir? Kansere çare bulundu mu? Detaylar haberimizde...

Kanserin temelleri

Kanser yalnızca bir hastalık değildir.

Birçok kanser türü mevcuttur. Tek bir hastalık değildir. Kanser akciğerlerde, memede, kalın bağırsakta ve hatta kanda başlayabilir. Kanserler birçok açıdan benzer olmakla birlikte, büyüme ve yayılma açısından farklılık gösterirler.

Kanserler hangi açılardan birbirlerine benzerler?

Vücudumuzdaki tüm hücrelerin belirli görevleri vardır. Normal hücreler düzenli şekilde bölünürler. Yaşlandıklarında veya zarar gördüklerinde ölürler ve yerlerini yeni hücreler alır. Kanser, hücrelerin kontrolsüz çoğalmaya başlaması ile oluşur. Kanser hücreleri büyümeye ve yeni hücreler oluşturmaya devam ederler. Normal hücrelere yer bırakmazlar. Bu, kanserin başladığı vücut bölümünde problemlere yol açar.

Kanser hücreleri vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Örneğin, akciğerdeki kanser hücreleri kemiklere gidip orada büyüyebilirler. Kanser hücrelerin yayılmasına metastaz denir. Akciğer kanseri kemiklere yayıldığında da akciğer kanseri olarak adlandırılır. Doktorlara göre, kemiklerdeki kanser hücreleri tıpkı akciğerdekiler gibi görünür. Ancak, kemiklerde başlamadığı sürece hastalığa kemik kanseri adı verilmez.

Kanserler hangi açılardan farklıdırlar?

Bazı kanserler hızlı büyür ve yayılır. Diğerleri daha yavaş büyür. Kanser türleri tedavilere de farklı şekilde yanıt verirler. Bazı kanser türleri için en iyi tedavi cerrahi iken diğerleri kemoterapi adı verilen ilaçlara daha iyi yanıt verebilirler. Genellikle en iyi sonuçları alabilmek için 2 veya daha fazla tedavi kullanılır.

Kişi kanser olduğunda, doktoru kanserin türünü belirlemek isteyecektir. Kanser hastaları kanser türlerine uygun tedaviyi almalıdırlar.

Tümör nedir?

Çoğu kanser tümör veya büyüme adı verilen bir kitle oluşturur. Ancak tüm kitleler kanser değildir. Doktorlar kitleden bir parça alıp kanser olup olmadığını öğrenmek için inceleme yaparlar. Kanser olmayan kitleler iyi huylu olarak adlandırılır. Kanser olan kitleler ise kötü huylu olarak anılmaktadır.

Tümör oluşturmayan lösemi (kan kanseri) gibi bazı kanser türleri de vardır. Bu kanserler kan hücrelerinde veya diğer vücut hücrelerinde gelişirler.

"Kanser olduğunuz size söylendiğinde bir korku yaşıyorsunuz. İlk zamanlar, teşhisinizden başka bir şeyi düşünmek çok zor. Sabahları aklınıza gelen ilk şey bu oluyor. Kanser hastalarının, durumun gerçekten iyiye gittiğini bilmesini istiyorum. Kanseriniz hakkında konuşmak yaşadığınız yeni duygularla baş etmenize yardımcı oluyor. Unutmayın, üzülmeniz çok normal." u2013 Delores, kanseri yenen kişi

Kanserin evresi nedir?

Doktorlar ayrıca kanserin başladığı noktadan ne kadar yayıldığını ya da yayılma olup olmadığını bilmek isterler. Buna kanserin evresi adı verilir. Daha önce insanların kanserlerinin 1. evre, 2. evre olduğunu söylediklerine şahit olmuşsunuzdur. Kanserin evresini bilmekdoktorların hangi tedavinin en iyi seçenek olduğunu seçmelerine yardımcı olur.

Her bir kanser türünde, evreyi belirlemek amacı ile yapılan testler vardır. Kural olarak, düşük evre (örneğin 1. evre, 2. evre), kanserin çok fazla yayılmadığını gösterir. Daha yüksek rakamlar (3. evre, 4. evre gibi) hastalığın daha fazla yayıldığını gösterir. 4. evre en yüksek kanser evresidir.

Doktorunuzdan kanserinizin evresini ve sizin için ne anlama geldiğini açıklamasını isteyiniz.

Kanser Belirtileri Nelerdir

Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir, ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına da gelmez.

Açıklanamayan kilo kaybı:Birçok kanserin; özellikle mide, pankreas, yemek borusu (ösefagus) kanseri ve akciğer kanseri gibi; ilk belirtisi açıklanamayan kilo kaybıdır.

  • Ateş: Kanserde sıklıkla görülür fakat genelde ileri evre kanserler ile birliktedir. Kan kanseri ve lenf bezi tümörlerinde ise başlangıç belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
  • Halsizlik: Kan kanseri veya kansızlığa neden olabilen mide veya kalın bağırsak kanseri gibi kanserlerde erken ortaya çıkabilir. Halsizlik kanserin seyrini tahmin etme konusunda önemli bir bulgudur.
  • Ağrı: Kemik veya testis tümörlerinde ilk belirti olabilir ama genelde ileri evre kanserlerin bir belirtisidir.
  • Memede veya vücutta hissedilen kitleler: Özellikle meme, testis, lenf bezi veya yumuşak doku tümörleri cilt altında bir yumru veya şişlik ile hissedilebilir.
  • Cilt değişiklikleri: Cilt tümörleri haricinde iç organ tümörlerinde de görülebilir. Bazı kanserlerde sarılık, ciltte koyulaşma veya ciltte kızarıklık görülebilir.
  • Kanama: Olağan dışı kanama birçok kanserde erken veya geç dönemde ortaya çıkabilir. Balgamda kan görülmesi akciğer, dışkıda kan görülmesi kalın bağırsak, idrarda kan görülmesi idrar torbası (mesane), zamansız vajinal kanama ise rahim veya rahim ağzı (serviks) kanserinin belirtisi olabilir.
  • Dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik: Uzun süreli kabızlık, ishal veya dışkı boyutunda değişiklik kalın bağırsak kanserinin ilk belirtisi olabilir.İdrar yaparken sancı, idrarda kan görülmesi veya idrar yapma sıklığının değişmesi prostat veya idrar torbası (mesane) kanserinin ilk belirtileri olabilir.
  • Öksürük ve horlama: İnatçı ve geçmeyen öksürük akciğer kanserinin horlama ise gırtlak (larinks) kanserinin ilk belirtileri olabilir.
  • Ben ve siğillerdeki değişiklikler: Vücudumuzda yıllardır mevcut olan bir ben veya siğilde şekil, boyut veya renkte yeni ortaya çıkan bir değişiklik durumunda hemen bir doktora müracaat edilmelidir. Zira melanom denilen cilt tümörlerinde erken teşhis ile tedavi şansı artmaktadır.