Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Karadeniz'de yeni keşif! Fatih Sondaj Gemisi yeni bir kuyu kazıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Fatih Sondaj Gemisi'nin Karadeniz'de yeni bir keşif kuyusu açmaya başladığını duyurdu.
Karadeniz'de yeni keşif! Fatih Sondaj Gemisi yeni bir kuyu kazıyor
28 Mart 2024 22:18:03
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Fatih Sondaj Gemisi'nin Karadeniz'de yeni bir keşif kuyusu açmaya başladığını duyurdu.

Türkiye, enerji bağımlılığını azaltmak amacıyla kendi enerji kaynaklarına yönelmiş durumda. Denizlerde doğalgaz aramaları için özel donanımlı gemilerden oluşan bir filo kuruldu. Türkiye'nin toplam doğalgaz rezervi 710 milyar metreküpe ulaşırken, yeni keşiflere odaklanmak için çabalarını artırıyor.

"Keşiflerin Fatih" olarak bilinen gemi, Karadeniz'deki sondaj çalışmalarına devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni bir keşfin yapıldığı müjdesini verdi.

Bakan Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:

Dün akşam itibariyle Göktepe 1 adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başladık. Bu bir keşif kuyusu. Sakarya Gaz Sahası’nın kuzey batısında bulunuyor.

Türkiye'nin denizlerde doğalgaz ve petrol arama çalışmaları için oluşturduğu enerji filosunda, toplam 6 gemi bulunuyor. Bu filo, Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemileri ile Barbaros Hayrettin Paşa ve MTA Oruç Reis sismik arama gemilerinden oluşuyor.

710 milyar metreküplük doğal gaz keşfi yaptı

Fatih gemisi, Türkiye'nin ilk milli sondaj gemisi olma özelliğini taşıyor ve 2017'de filoya katıldıktan sonra Karadeniz'de gerçekleştirdiği sondajlarla 710 milyar metreküplük doğal gaz keşfi yaptı. Gemi, Sakarya açıklarında yeni keşifler için arama çalışmalarını sürdürüyor.

Fatih gemisinden sonra 2018'de filoya katılan Yavuz sondaj gemisi de Sakarya açıklarında faaliyet gösteriyor. Üçüncü sondaj gemisi olan Kanuni ise 2020'de filoya dahil oldu ve şu anda Zonguldak açıklarında Türkali-9 kuyusu yakınlarında çalışmalarını yürütüyor.

Abdülhamid Han sondaj gemisi ise Akdeniz'de Antalya açıklarında görev yapıyor.

Barbaros Hayrettin Paşa sismik arama gemisi Trabzon'da, Oruç Reis sismik gemisi ise Zonguldak'ta sismik veri toplama projeleri kapsamında görev yapmak üzere hazır konumda bekliyor.

Türkiye'nin denizlerindeki arama çalışmalarını sürdüren bu filonun, gelecek yıllarda yeni gemilerle genişletilmesi hedeflenmektedir.