Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Karanlık Eller Bölgede Kaos Peşinde

Uzun zamandır bölgede yaşanan çatışmasızlık ortamı son zamanlarda bazı karanlık eller yüzünden tekrar bozulmaya çalışılıyor. Bölge halkı 90'lı yıllara tekrar dönüleceğinden endişeliu2026 Bölgede kaos ortamı yaratmak için karanlık güçler Hizbullah- PKK çatışması için harekete geçmiş durumda. Öte yandan gelen şehit haberleri ile çözüm süreci hedefleniyor.
Karanlık Eller Bölgede Kaos Peşinde
27 Ekim 2014 01:00:00
Uzun zamandır bölgede yaşanan çatışmasızlık ortamı son zamanlarda bazı karanlık eller yüzünden tekrar bozulmaya çalışılıyor. Bölge halkı 90'lı yıllara tekrar dönüleceğinden endişeliu2026 Bölgede kaos ortamı yaratmak için karanlık güçler Hizbullah- PKK çatışması için harekete geçmiş durumda. Öte yandan gelen şehit haberleri ile çözüm süreci hedefleniyor.

MUSTAFA KILIÇ

Son günlerde bölgede açıkça bir oyun oynanıyor. Kobani bahane edilerek bölgede tekrar huzursuzluk oluşturulmaya çalışılıyor. Halk oldukça tedirgin. 90'lı yıllara geri dönmek için karanlık eller bir yandan askerlere saldırırken diğer yandan Hizbullah'ı tekrar devreye sokmaya çalışıyor. Bölgenin STK ve kanaat önderleri ise olası çatışmaya engel olmak için elinden geleni yapıyor. Milat'a konuşan Hüda-Par Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin, "PKK- Hizbullah çatışmasının çıkmasını istemiyoruz. Siyasi parti olarak etkimizi kullanmaya çalışıyoruz" dedi.

Barış güzeldir, kötü olan kavgadır

Diyarbakır Barış Komitesi yöneticilerinden Yahya Kamçı, "Daha önceki yıllarda da bölgede ne zaman bir barış havası esmeye başlarsa mutlaka bir yerde olaylar patlak veriyordu. Örneğin Bingöl ve Silvan olayları gibiu2026 Bunları demekki zamanında çok iyi okumayıp,iyi ders çıkarmamışız, başta Cumhurbaşkanımız sayın Erdoğan ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın daha fazla insiyatif alıp,süreci sabote edecek tüm olguları ortadan kaldırmaya çalışmalılar. Kararlılıkla barışa devam etmeliler. Böylece karanlık eller karanlıkta sadece bir el olarak kalır. Yabancı servislerin hesabına çalışan ve dış mihraklara,bölgede emel sağlayan binlerce kişinin olduğunu duyuyoruz. Bölgede huzursuzluğun,çatışmanın,kaosun olması,ne bölgede aktif siyaset yapan partilere nede Kürt ve Türk halkına yarar sağlamayacağı gerçeğidir.Başkalarının değirmenin su taşımaktan öteye birşey değildir.,

Çocuklarımıza özgür bir yaşam sunmak için bu barış sürecini desteklemeliyiz. Bu noktada bir Kürt atasözü ile bitirmek istiyorum '' şer şaşe aşiti başe'' yani barış güzeldir, kötü olan kavgadır" dedi.

Hizbullah- PKK çatışması çıkabilir

Hizbullah -PKK savaşının olmaması için çaba sarf ediyoruz diyen Hüda-Par Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin, "PKK- Hizbullah çatışmasının çıkmasını istemiyoruz. Siyasi parti olarak etkimizi kullanmaya çalışıyoruz. Ama bu saldırılar engellenmez devam eder de devlet de vatandaşının can-mal güvenliğini sağlamazsa doğal olarak böyle bir sürecin yaşanması muhtemeldir. Zira 90'lı yıllar da böyle yaşanmıştı. Böyle bir çatışma bölgemiz ve ülke için felaket olur. Bunun yaşanmaması için saldırıların durması/durdurulması gerekir, bu konuda herkese de sorumluluklar düşüyor."

Kobani eylemleri ABD ürünü

Kobani bahanesiyle yapılan sokak eylemlerinin ABD tarafından istediğini iddia eden Şahin, "Elbette bu saldırılar sadece PKK' nin bağımsız iradesinin bir sonucu değil. Çünkü PKK bağımsız bir yapı degil. Çıkar işbirliği çerçevesinde Türkiye üzerine hesapları olan bölgesel ve uluslar arası güçlerle iş tutan bir örgüt. Bize göre son PKK'nin de hedeflerini gerçekleştirmek istediği son olayları ABD istedi. Türkiyeyi Suriye zeminine çekmek ve orada İran'la karşı karşıya getirmek istiyor. Böylece Sunni-Şii düşmanlığını bu coğrafyada iflah olmaz bir çatışmaya dönüştürmek istiyor. Bu şekilde hem jeopolitik hakimiyet üzerinden emperyal hedeflerini gerçekleştirmiş olacak, hem de müslümanları birbirine kırdırarak İslam'ı silmiş olacak. Ama hesapların üzerinde bir hesap vardır. Nurunu söndürmeye çalıştıkları Allah, nurunu tamamlyacaktır. Yeter ki biz müslümanlar oynanan oyunları görüp, birbirimize sahip çıkalım" dedi.

Çözüm süreci hedefte

Bölgenin kanaat önderlerinden Mele Abdulvasi Yaz ise, "Bölgede karanlık güçlerin emellerini gerçekleştirmek için çeşitli ittifaklar sonucunda harekete geçtiğini görüyoruz. İnsanların hunharca katledilmeleri ise yaşanacak felaketin ön provası gibiydi. Yetkililer bölgedeki STK'larla görüşüp olası felaketler hakkında nasıl önlem alınması gerektiğini araştırmalıdırlar. Bölge bıçak sırtında olası bir Hizbullah-PKK savaşını önlemek için STK'lar elinden geleni yapıyor. Yetkililer bu konuda önlem almazsa 90'lı yıllarda yaşanan o karanlık günlere dönmek an meselesi. Şer odakları onu bekliyor. Ayrıca son günlerde askerlere karşı saldırılarla çözüm sürecinin sona ermesi hedefleniyor" dedi.