Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2430.03
BIST 100
9987.23
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kars'ta tespit edilen 19 düzensiz göçmen sınır dışı edilecek

Kars'ta yasa dışı yollarla yurda giren 19 düzensiz göçmen yakalandığını ve bu kişilerin kaçışlarını organize ettiren iki kişinin mahkemeye çıkarılarak tutuklandığı açıklandı.
Kars'ta  tespit edilen 19 düzensiz göçmen sınır dışı edilecek
23 Ağustos 2023 11:18:12
Kars'ta yasa dışı yollarla yurda giren 19 düzensiz göçmen yakalandığını ve bu kişilerin kaçışlarını organize ettiren iki kişinin mahkemeye çıkarılarak tutuklandığı açıklandı.

İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri, "Türkiye Güven Huzur Uygulaması" kapsamında yasa dışı yollarla yurda giren düzensiz göçmenlerin yakalanmasına yönelik çalışma başlattı.

Kentin farklı noktalarında düzenlenen eş zamanlı operasyonda, Afganistan uyruklu 19 düzensiz göçmen ile bu kişilerin kaçışlarını organize ettikleri belirlenen U.Ö (36) ve M.K (37) yakalandı.

İki kişi tutuklandı

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen U.Ö (36) ve M.K (37), çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Düzensiz göçmenler, işlemlerin ardından sınır dışı edilecek.

Yasa dışı göç ve düzensiz göç ayrımı

Düzensiz göç kavramı için açık veya genel kabul gören bir tanım yoktur. Eğer göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti söz konusu değilse; gönderen, transit ve kabul eden ülkelerin düzenleyici kurallarının dışında gerçekleşen göç hareketliliklerini, "yasa dışı göç" olarak değil, "düzensiz göç" olarak adlandırmak daha yaygındır.[2] Ayrıca bazı araştırmacılar bir insanın değil ancak bir eylemin yasadışı olabileceğini belirterek insanların yasalar önündeki tanınırlığının ve haklarının yok sayıldığı gerekçesiyle "yasa dışı göçmen" ifadesini reddederler;[3] "düzensiz göçmen" veya "kayıt dışı göçmen", "belgesiz göçmen" gibi ifadeler kullanılır.

kars_ab2a7a6d1e7f35a95b5a3ee8efe5d20d.jpg

Sınırlardaki güvenlik önlemleri

Devletler, topraklarında izinsiz olarak kalan ve çalışan insanların varlığını, genellikle egemenlik haklarının çiğnenmesi olarak değerlendirmekte ve bir 'tehdit', 'risk' ve 'suç' olarak ifade edilen bu durumla baş etmek için sınır güvenliğini artırma yoluna gitmektedir. Sınırlardaki güvenlik önlemlerini artırma politikası, düzensiz göç açısından yüksek 'risk' taşıdığı düşünülen sınırlara duvar örme, elektrikli tel çekme gibi uygulamalara kadar gidebilir.

Geri kabul anlaşmaları

Devletler, ülke içindeki düzensiz göçmenleri geldikleri yere (kendi ülkelerine veya transit ülkeye) geri göndermek amacıyla kaynak ülke(ler) ile anlaşmalar yapar söz konusu geri kabulün hangi şartlar ve kurallar çerçevesinde gerçekleşeceğinin belirlerler. Örneğin AB ve Türkiye ve arasında 2013 yılının Aralık ayında bir geri kabul anlaşması imzalamıştır.Türkiye bu anlaşmayla, AB ülkelerine Türkiye topraklarından yasadışı yollarla geçen düzensiz göçmenleri geri kabul edeceğini taahhüt etmiştir.

Yasallaştırmalar

Göçmenlerin bir ülkede, o ülkede devlet tarafından konulmuş göç kurallarına göre yasadışı kalmaları ve/veya çalışmalarını yasal statüye geçirmek için bazı devletler tarafından af programları düzenlenmektedir. Bu tür programlar, özellikle Güney Avrupa ülkelerinde sıklıkla kullanılır.Bu tür programlar, kuralları net bir şekilde belirlenir ve göçmenlerin bilgilendirilmesi sağlanırsa hak ve özgürlüklerinin bulundukları ülkenin devleti tarafından tanınmasında etkili olur.