Dolar (USD)
32.94
Euro (EUR)
35.70
Gram Altın
2528.18
BIST 100
10891.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

KATASTROFİK NEDİR?

Günlerdir gündemde olan kayıp denizaltı ile ilgili yapılan açıklamalardan sonra katastrofik nedir? sorusu merak edilenler arasında yer aldı.
KATASTROFİK NEDİR?
23 Haziran 2023 15:07:56
Günlerdir gündemde olan kayıp denizaltı ile ilgili yapılan açıklamalardan sonra katastrofik nedir? sorusu merak edilenler arasında yer aldı.

Günlerdir gündemde olan kayıp denizaltı ile ilgili yapılan açıklamalardan sonra katastrofik nedir? sorusu merak edilenler arasında yer aldı.

Batan gemi Titanik’in enkazını görmek için okyanusa dalan ve dalıştan sonra suyun derinliklerinde kayıplara karışan denizaltı için yetkililer açıklamalarda bulundu. Kayıp denizaltının katastrofik patlama sonucu parçalandığını söyleyen yetkili kişilerin açıklaması sonrası katastrofik ne demek? Yönünde araştırmalar yapılmaya başlandı. Aşırılığı vurgulayan katastrofik kelimesi, yaşanan felaketin büyüklüğünü ifade etmek ya da tehlikenin boyutunu anlatmak için kullanılır. Bu sebeple Katastrofik nedir tıp alanında kullanılabilir mi? Katastrofik TDK anlamı ve yazılış şekli nasıldır? şeklinde sorulara yanıt arayan birçok kişi katastrofik kelimesinin nerelerde ne için kullanılacağını merak ediyor.

ne-demek_04f3dfd8ce3de87a691db3d22924443e.PNG

KATASTROFİK NE ANLAMA GELİR?

Katastrofik, büyük oranda yaşanan felaketleri, olayların büyüklük derecesini ve doğurduğu trajik sonuçları ifade etmek için kullanılan bir terim olarak ön plana çıkar. Yaşanan olaylarda meydana gelen can kayıpları ya da olayın vahameti vurgulanırken katastrofik kelimesi kullanılabilir. Olayın doğurduğu sonuçlar, bıraktığı etkiler ve aşırılığı belirten katastrofik kelimesi, hemen her alanda kullanılabilir. Örneğin; sigortada katastrofik hasar nedir? sorusu için oluşan hasarın meydana getirdiği risk oranı merak edilir. Yine katastrofik düşünce olarak ifade edildiğinde, düşüncenin felaket boyutuna ulaşması ve insanların karşılaştıkları olay karşısında, olayı olmayacak ihtimaller üzerinden yürütmesi ifade edilir. Katastrofik risk ne demek? sorusuna baktığımızda ise herhangi bir olay karşısında yıkıcı etkiler bırakan risk türleri olarak açıklanabilir. Bu da demektir ki katastrofik kelimesi olayların ciddiyetini ifade etmede kullanılan bir sıfattır.

katastrofik_891168da7b309de18ad7d5782db4f879.jpg

KATASTROFİK PATLAMA NEDİR?

Katastrofik patlama, daha çok büyük çapta yaşanan patlama türünü ifade etmek için kullanılır. Bir felakete neden olan bu patlama türü, büyüklüğüyle hem çevresindeki yapılara hem de insanlara ciddi oranda zarar verir. Katastrofik patlamanın farklı sebepleri olabilir. Örneğin; yanıcı ya da patlayıcı maddelerin kullanılması sonucu ortaya çıkan yangın çok ciddi bir enerji salınımının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Yine gaz sızıntılarına bağlı olarak oluşan büyük ölçülü patlamalar oluşur. Bu tür patlamalar daha çok doğal gaz boru hatlarında ya da ticari binalarda meydana gelir. Terör örgütleri tarafından yapılan büyük çaplı patlamalar da katastrofik patlama örnekleri arasında yer alır.


VF kat sağ