Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.03
Gram Altın
2465.12
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kayıp kıta Argoland'a ilişkin yeni keşif

25 Ekim 2023 11:20:55
Hollanda Utrecht Üniversitesi'nden yerbilimciler, Gondwana Research dergisinde yayımlanan çalışmada kayıp kıta "Argoland"ı yeniden modellediler.

Yerbilimciler, 155 milyon yıl önce Batı Avustralya'dan kopan ve sürüklenen yaklaşık 5000 kilometre uzunluğundaki bir kıta parçası olan "Argoland" adlı kayıp kıtanın yeniden inşasını modelleme yöntemiyle gerçekleştirdi. Araştırmacılar, bu kayıp kıtanın izlerini, kuzeybatı Avustralya açıklarındaki Argo Abisal Ovası'nın oluşturduğu derinliklerde buldular.

Ancak, araştırmacılar bu kıtanın parçalarını, Güneydoğu Asya'nın altında sağlam bir kıta olarak beklerken, küçük kıta parçaları şeklinde keşfettiler. Ayrıca, Argoland'ın daha önce düşünüldüğünden çok daha önce sürüklemeye başladığına dair kanıtlar buldular.

Yeni bulgulara ulaşıldı

Araştırmacılar, Sumatra, Borneo ve Andaman Adaları dahil olmak üzere farklı adalardaki verileri ve yeniden inşa modellerini kullanarak Argoland'ın aslında hiçbir zaman tek ve birleşik bir kıta olmadığını ortaya koydular. Bu çalışma için yüz milyonlarca yıl öncesindeki levha hareketlerini canlandırmak amacıyla yazılım kullanıldı.

Ayrıca, çalışma Argoland'ın parçalanmasının yaklaşık 215 milyon yıl önce hız kazandığını gösterdi. Bu durum, kıtanın neden birçok farklı parçaya ayrıldığını anlamalarına yardımcı oldu. Araştırmacılar, "Argoland'ın parçalanması, Afrika ve Güney Amerika gibi kıtaların düzgün bir şekilde ikiye ayrılmasından farklı bir şekilde gerçekleştiğini" belirtti ve bu yapbozu bir araya getirmek için 7 yıl harcadıklarını ifade etti.

Kayıp kıtaların nasıl kaybolduğunu anlamak, biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, ve hammadde arayışı gibi önemli süreçleri anlamada hayati bir rol oynuyor. Bu çalışma, bilim dünyasına bu tür tarihi olayların anlaşılması için önemli bir pencere açmaktadır.