Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kazakistan Lideri Tokayev Rus heyetini şaşkına uğrattı

10 Kasım 2023 09:38:37
Kazakistan Cumhurbaşkan, Kasım Cömert Tokayev'in, Putin ile yapılan görüşmelerde Kazakça konuşması Rus heyetinde şaşkınlığa neden oldu.

Rusya Devlet Başkanı Putin, ziyaret ettiği Kazakistan'ın başkenti Astana'da Tokayev ile bir araya geldi.

Görüşmede Putin, geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 10'dan fazla artarak 28,2 milyar dolara çıktığını belirtti ve Rusya'nın Kazakistan'da en çok yatırım yapan ülkeler arasında olduğuna dikkat çekti.

Putin ayrıca, ikili ticarette ulusal para birimlerini giderek daha fazla kullandıklarını vurgulayarak özellikle tarım sektöründe işbirliği yapma isteğini dile getirdi.

Tokayev Kazakça konuştu

İki liderin görüşmesinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'in Rusça bildiği halde Kazakça konuşması Rus heyetinde şaşkınlığa neden oldu.

Eski Sovyet devletlerinin liderleri, Rus mevkidaşlarıyla buluştuklarında Rusça iletişim kurarken Kazakça konuşulması Putin liderliğindeki Rus heyetinin tepkileri o an kameralara yansıdı.

Tokayev'in, Rusça bilmesine rağmen Kazakistan'da Kazakça tercih etmesi, güçlü bir hamle olarak değerlendirilerek Kremlin'e açık bir sinyal gönderdi yorumlarını getirdi.

Başkan Erdoğan ortak dili vurgulamıştı

Tokayev'in Kazakça konuşması geçtiğimiz günlerde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 10. Zirvesi'nde konuşan Başkan Erdoğan'ın verdiği mesajı akıllara getirdi.

Türk dünyasının ortak dil, kültür ve tarihe dayalı beşeri ilişkilerini arttırmak ve yükseköğretim alanındaki işbirliğini güçlendirmek adına çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Erdoğan, "Özellikle birlik ve beraberliğimizin güçlenmesi için dil birliğinin önemi aşikardır. Bunun ilk adımı, alfabe birliğinin sağlanmasıdır. Bu konuda başkanların desteği çok çok önemlidir. Yükseköğretim Kurulumuzun sekreteryamıza ilettiği önerilerin siz kıymetli kardeşlerim tarafından en iyi şekilde değerlendirileceğine inanıyorum." demişti.