Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Kervan 1915' insanlık için yola çıkıyor

Yarın vizyona girecek olan 'Kervan 1915'in basın gösterimine Yönetmen İsmail Güneş, oyuncular Murat Han, İpek Tuzcuoğlu ve İbrahim Kendirci de katıldı. Filmin senarist ve yönetmeni İsmail Güneş, "Filmde Ermeni kadın ve çocukların hayatını kurtaran bir Türk'ün macerası içinde yeşeren bir aşkı anlattık" dedi.
'Kervan 1915' insanlık için yola çıkıyor
05 Ekim 2017 09:05:00
Yarın vizyona girecek olan 'Kervan 1915'in basın gösterimine Yönetmen İsmail Güneş, oyuncular Murat Han, İpek Tuzcuoğlu ve İbrahim Kendirci de katıldı. Filmin senarist ve yönetmeni İsmail Güneş, "Filmde Ermeni kadın ve çocukların hayatını kurtaran bir Türk'ün macerası içinde yeşeren bir aşkı anlattık" dedi.

ÖZLEM DOĞAN

Ermeni tehcirini insani bir bakış açısıyla anlatan 'Kervan 1915'in basın gösterimi yapıldı. Beş yıl süren zorlu bir yapım sürecinin ardından tamamlanan, yapımcılığını Aynur Güneş'in, senaryo yazarlığı ve yönetmenliğini İsmail Güneş'in üstlendiği 'Kervan 1915' Ermeni tehcirini, o dönemde yaşanan zorluk ve çekilen sıkıntıları anlatıyor. Filmde Murat Han, Ayşe Akın, İbrahim Kendirci, İpek Tuzcuoğlu başrolleri paylaşıyor. Kadroda ayrıca Meriç Başaran, Fatih Ayhan, Haldu00fbn Boysan, Mehmet Emin Eren, Reshad Strik, Mehmet Usta, Zekeriya Karakaş, Aylin Lusin, Roza Shake Hovenisyan, Vugar Ali Alisoy, Semra Güzel, Tuba Görgün, Alara Duran, Cem Çelebi, Aliye Kaya Çelebi ve Ali Kemal Yılmaz da yer alıyor.

Emanet ve sevgi üzerineu2026

24 Nisan 2014'te, Erdoğan'ın yayınladığı mektubun iyi bir çıkış noktası olduğunu düşündüğünü ifade eden Yönetmen İsmail Güneş: 'Elimde küçük bir hikayecik vardı: 'Katırcı Salim Giresun'dan kadın ve çocukları alır ve Halep'e götürür.' Ben bu cümlenin üzerine bir macera koydum ve tarihle çelişmemesine dikkat ettim. Hikayemizi emanet ve sevgi temeli üzerinden anlatmaya dikkat ettim. O dönemde coğrafyanın zorluklarını, yönetimin ve yolculuğu yapanların çaresizliklerini anlattım. Böyle bir tehcir şu an bile çok zahmetli olur ki 100 yıl önce katırcıların yürüyerek yapmak durumunda kaldığı bir yolculuktan bahsediyoruz" dedi.

Sanat, tarihu00ee yaralara en iyi merhemdir

O tarihlerde Osmanlı'nın Çanakkale'de, Sarıkamış'ta, Yemen'de ve Trablusgarp'ta çoluk çocuk savaştığının altını çizen Güneş sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle bir savaş ortamında Anadolu coğrafyasında bu kervanları koruyacak bir güç yok. Karşılarına eşkıyalar ve Ermeni çeteleri çıkıyor. Kaotik bir ortamda bu yolculuğun zorluğunu, Ermeni kadın ve çocukların hayatını kurtaran bir Türk'ün macerası içinde yeşeren bir aşkı anlattık. Bercuhi Berberyan da Ermenice danışmanlığımızı yaptı. Bize çok büyük katkısı oldu. Filmimizin müziklerini yapan Suren Asaduryan 'İsmail can, sen bu filmi barış için çekmişsin. Bu filmi Erivan'da oynatmak için elimden geleni yapacağım' dedi. Yaralar kaşınarak değil merhem sürerek iyileşir. Sanat en iyi merhemdir.

İnsanlık penceresinden baktık

'Kervan 1915'in bir oyuncu için çok iyi bir deneyim olduğunu ifade eden Oyuncu İbrahim Kendirci, "Filmde kıymetli bir insan topluluğuyla yolculuğa çıkıp onları teslim etmemiz gereken bir yer ve sorumluluklarımız var. Hikayenin kahramanları Salim'le Ahmet o zamana kadar yük taşımışlar, kervan gütmüşler ama bu sefer insan taşıyorlar. Ana aksında insan olduğu için senaryosu beni büyüledi. Bu yolculukta insanı sırtımıza almış olduk. Konuya insanlık penceresinden bakıyoruz. Günümüzü zaten yaşıyoruz ama dönem kostümünü giymek büyük bir lüks. Böyle bir lüksün içinde olmak benim açımdan büyük bir avantaj" diye konuştu.

'Kervan 1915'in hikayesi:

Yarın sinemaseverlerle buluşacak olan 'Kervan 1915'in konusu şöyle: Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı topraklarına giren Ruslara Anadolu'daki Ermenilerin destek verme ihtimali üzerine Osmanlı hükümeti, Ermeni isyanlarını önlemek için 1915'de Ermeni tehcirini onaylar. Aynı yılın Haziran ayında Giresun meydanında onlarca kişiden oluşan kafile eşyaları ile ortada bekleşmeye başlar. Ermeni kadın ve çocuklardan oluşan bu kafileyi, göç ettirmek için ihale düzenlenir ve Katırcı Salim, kötü niyetli olduğunu düşündüğü Murat'ın önüne geçerek kafilenin önemli kısmını alarak bu işi üstlenir. Kafilede yer alan Hayganuş isimli bir kadın, Salim'in istememesine rağmen hamile kız kardeşi ile bunak kayınvalidesini gizlice kafileye dahil eder. Hayganuş'un ailesini bir arada tutma gayreti, kızı Suzan ile Katırcı Salim'in en güvendiği adamı Ahmet'in ilk görüşte birbirlerine aşık olmalarıyla sonuçlanacaktır. Savaş nedeniyle göç yolu tekinsizleşmiş, işler çok zorlu bir hal almıştır. Yol dağlara doğru gittikçe yükselir ve kafiledeki çocuklar, hamile kadınlar sağlık sorunları yaşamaya başlarlar. Üstüne bir de hava koşulları sertleşir. Onlarca insanın sorumluluğu Katırcı Salim'i yıldıracak mıdır? Taşıdığı her emaneti sahibine teslim etmekle nam salmış Salim bu sefer başarabilecek midir?