Dolar (USD)
32.34
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2454.33
BIST 100
10218.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kıl Dönmesi Nedir ve Neden Görülür?

Kıl Dönmesi Nedir ve Neden Görülür?
05 Şubat 2018 11:35:00

Bazı hastalıklar ve rahatsızlıklar dönemler itibariyle görülme yoğunluklarında değişiklikler yaşamaktadır. Kış aylarında soğuk algınlıklarının artması gibi durumlar görülmektedir. Son yıllarda görülme oranlarında artış yaşanan hastalıklardan birisi olarak kıl dönmesi sayılabilmektedir. İnsanların sabit hayatları tercih etmesi ve bilgisayar başında daha fazla zaman geçirmesi sebebi ile bu rahatsızlıkların görülme oranı yükselmektedir. Kıl dönmesi, insan bedeninde belli bölgelerde bulunan kılların dışarıya doğru çıkıp uzaması yerine cildin içerisinde büyümesini ifade eden bir rahatsızlıktır. Kıl dönmesi genelde kasıklarda ya da kuyruk sokumu olarak ifade edilen bölgelerde görülmektedir. Bu özelliği ile de ağrılı ve rahatsız edici bir rahatsızlık olarak yaşanmaktadır. Bununla birlikte bazı durumlarda kıl dönmesi yaşanan bölgenin iltihaplanma yaşaması ile de akıntı oluşabilmesi daha da rahatsız edici olmaktadır. Kıl dönmesi tedavileri farklı şekillerde uygulanmakta olup ameliyatsız kıl dönmesi tedavileri de uygulanmaya başlamıştır.

Kıl Dönmesi Kimlerde Çok Görülür?

Ameliyatsız kıl dönmesi tedavisi rahatsızlığın yoğun olarak görüldüğü kişilere tavsiye edilen bir tedavidir. Kıl dönmesi rahatsızlığı kadın ya da erkek herkeste görülebilmektedir. Genetik her hangi bir durumu tespit edilemeyen rahatsızlığın görülmesi ile ilgili olarak farklı sebepler bulunmaktadır. Kıl dönmesi ağırlıklı olarak çok fazla oturan kişilerde görülmektedir. Bu kişiler arasında oturarak çalışan memur ya da benzeri kişiler bulunmaktadır. Bu kişilere ek olarak otobüs ya da kamyon sürücüleri de rahatsızlığın sıkça görüldüğü kişiler arasında sayılmaktadır. Ayrıca bilgisayar başında çok oturan kişiler ya da sert sıralarda kaykılarak oturan öğrencilerde kıl dönmesi daha fazla görülmektedir. Bu kişilere ek olarak çok dar ve sert kot pantolon gibi kıyafetleri giyen kişilerde de kıl dönmesi daha fazla görülmektedir. Kıl dönmesinin oluşması için kıl köklerine baskı yapılması gerektiği için bu kişilerde daha yoğun olarak görülmesi normal olarak karşılanmaktadır.

Kıl Dönmesi Tedavi Seçenekleri

Kıl dönmesi rahatsızlığı ile ilgili farklı tedavi süreçleri bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok tercih edileni cerrahi müdahale şeklinde uygulanmaktadır. Ancak bazı kişilerin ameliyattan korkması ya da cerrahi müdahaleye karşı olması gibi sebepler ile bu seçeneği tercih etmemektedir. Bunun yerine ameliyatsız kıl dönmesi seçenekleri tercih edilmektedir. Bu seçeneklerde kıl dönmesinin görüldüğü bölge uyuşturularak tedaviye başlanmaktadır. Daha sonra tedavi sürecinde özel bir işlem ile kıl kökleri etkisiz hale getirilmekte ve kıllar temizlenmektedir. Bu şekilde uygulanmakta olan tedavi ameliyat yöntemine göre tekrarlama bakımından daha etkilidir.