Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2433.87
BIST 100
10052.37
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kirli eller devrede

Diyarbakır'da yaşanan saldırıyı kınayan STK'lar, bölge açısından olayların devam etmesinin ciddi sıkıntılara yol açacağını belirterek, seçim sonrası hükümetin kurulmaması için kaos planlarının devreye sokulduğunu dile getirdi.
Kirli eller devrede
11 Haziran 2015 10:01:00
Diyarbakır'da yaşanan saldırıyı kınayan STK'lar, bölge açısından olayların devam etmesinin ciddi sıkıntılara yol açacağını belirterek, seçim sonrası hükümetin kurulmaması için kaos planlarının devreye sokulduğunu dile getirdi.

HABER / SENA AKKAYA

Diyarbakır'da Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Baran'ın cenazesini getirildiği morgun önünde toplanan kalabalık slogan attı.

Esin Hakbilir / DİYARBAKIR

Diyarbakır'da 4 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırı sonucunda STK'lar yaşananlara dair açıklamalarda bulundu. Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen ve Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, halkın provakatif eylemlerden uzak durmaları gerektiğini belirterek, bölgeye süku00fbnet çağrısında bulundu.

Diyanet-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen, bölgenin seçimden önce karıştırılamadığı için kaos planlarının devreye sokulmaya çalışıldığını dile getirdi. İhya-Der Başkanının şehit edilmesinin ardından olayların kızıştırıldığını söyleyen Evsen, "Olay günü Şehitlik Mahallesinde bir bölge ablukaya alındı. Bir dernek ve bir kıraathanenin taranması sonucunda 3 kişi hayatını kaybetti. Olayların yaşandığı akşam da bazı saldırılar oldu. Bir kişi ensesinden vurularak öldürüldü. Bir kısmı gazeteci olmak üzere 10 kişinin de yaralı olduğu bildirildi" dedi.

KARDEŞ ÖLÜMLERİ KAPIDA

Yaşananları kaos planlarının devamı olarak gördüklerini dile getiren Evsen, cenaze törenlerinin ardından da yeni provokasyonların oluşabileceğini kaydetti. Diyarbakır'da her kesimin diken üstünde olduğunu belirten Evsen, "Bölgede oluşabilecek yeni bir gerginlik ciddi sorunlara yol açacaktır. Kürtler arasında brakuji dediğimiz kardeş ölümlerinin başlamasına ve bölgenin 90'lı yıllara dönmesini sağlayabilir" dedi. Gazeteci/Yazar Emre Uslu'nun yaşanan olayların ardından Twitter hesabından Efkan Ala'nın Diyarbakır'da olduğunu söylemesine tepki gösteren Evsen, "Emre Uslu, olayı manipüle etme noktasına gitmiştir. Bazı yayın kuruluşları da bu konuda sorun yaratmaya çalışmıştır. Bu durum söz konusu değildir" ifadelerinde bulundu.

AMAÇ HÜKÜMET KURULMASIN

Amacın hükümetin kurulmaması olduğuna dikkat çeken Evsen, AK Parti'nin diğer partiler ile koalisyon kurmaması için her türlü yolu denemeye devam edeceklerini söyledi. Bu nedenle olayın incelenerek aydınlatılması noktasında acele edilmesi gerektiğini dile getiren Evsen, " Bölge açısından olayların devam etmesi ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Halkımız olaylara sağ duyulu yaklaşmalı, hiçbir şekilde bu tür olaylara prim verecek hareketlerden kaçınmalıdır. Sivil toplum kuruluşlarımızın da olayların sonlandırılması noktasında hareket etmesi elzemdir" ifadelerinde bulundu.

SALDIRIYI KINIYORUZ

Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş ise İhya-Der Başkanına yapılan saldırıyı şiddetle kınadıklarını dile getirdi. Bölgede Çözüm Süreci ile beraber son zamanlarda muhafazakar Kürtlere yönelik baskı, tehdit ve şantaj olduğunu kaydeden Memiş, bölgenin karanlık zihniyetin baskısı altında olduğunu ifade etti. Yaşanan hadiselerin ve HDP mitinginde patlayan bombanın bağlantılı olduğunu söyleyen Memiş, " Çözüm Süreci ile ilgili halkın demokratik talepleri karşılanırken bir taraftan dindar Kürtlerin sürece kurban edilmesi noktasında göz yumulma durumu söz konusudur. Bütün Kürtlere ve Türkiye halkına çağrımız halkımızın oyuna gelmemesi, provakatif eylemlerden uzak durmasıdır" dedi.

SİLAHLAR SUSMALI

Herkesin demokratik talebini özgür olarak dile getirme adına silahların susması gerektiğini vurgulayan Memiş, sükunet çağrısında bulundu. Memiş, " Halkımızın süku00fbnet içerisinde provakatif eylemlerden uzak durarak duyarlı olmalarını bekliyoruz. Çünkü daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz" dedi.

Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, "Konu suhuletle değerlendiriliyor. Burada polis silah kullansın, devlet çatışmanın içerisine çekilsin isteniyor" dedi. Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın Diyarbakır da olduğu yönündeki iddialarına cevap veren Böğürcü, "Ne Efkan Ala, buraya geldi. Ne de ben Efkan Ala ile bahsedildiği gibi kahvaltı yaptım" diye konuştu.