Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2440.79
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Kasım 2020

Kırmızı alarm!..

Çin’in Wuhan şehrinden 31 Aralık 2019’da dünyaya yayılan yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgını dünyaya “küçük kıyamet”i yaşatmaya devam ediyor. Şu ana kadar dünya genelinde tahmini vaka 53 milyonu, hayatını kaybedenlerin sayısı da 1 milyon 284 bini aştı. Türkiye’de vefat edenlerin sayısı ise önceki gün itibariyle 11.145’i buldu.

***

Dünyayı kasıp kavuran salgının Türkiye’deki merkez üssü; ilk günden beri yayılma trafiği, vaka sayısı ve ölüm oranlarıyla açık ara İstanbul. Dünyanın en hareketli metropollerinden olan kent, âdeta salgının kuluçka merkezine dönüştü. “İstanbul hapşırırsa Türkiye nezle olur” sözü maalesef rüzgâr hızıyla her yere yayıldı.

***

Her akşam Koronavirüs (Kovid-19) bilgilendirmesi yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın,

-Zorunlu olmadıkça dışarı çıkma; evde kal...

-Maskeni tak!..

-Hijyen kurallarına uy!..

-Fiziki mesafeyi koru!..

Hayat kurtaran tedbir çağrılarına maalesef yeterince uyulmadı.

Sokaklar kırmızıya boyandı...

Hastaneler doldu...

Kırmızı alarm verildi!..

***

Peki seçim meydanlarında “İstanbul’un bir gün bile kaybetmeye tahammülü yok” diye bas bas bağıran Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu salgın tedbirlerinin neresinde?..

Muamma!..

Fakat tepkiler çığ gibi, “Kendini koruyamayan, 16 milyon insanı nasıl korusun!..” serzenişleri her geçen gün kızgınlığa dönüşüyor. Otobüs, metrobüs, metro ve tramvay seferlerinde “tam kapasite hizmet verilecek” açıklamasına rağmen yoğunluk ürkütücü boyutlarda devam ediyor.

Şu anda gelinen nokta; çok vahim.

Salgın yüzünden insanlarda korku, endişe, kaygı ve stres her geçen gün artıyor.

***

Dün Ankara’dan sonra İstanbul’da da 65 yaş ve üzeri için sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Bu gelişmelerin arkasından Koronavirüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın yeni bir genelge yayınlayarak Giresun, Balıkesir, Isparta, Erzurum, Bolu, Eskişehir, Gaziantep, Çankırı, Bilecik, Bursa, Uşak, Eskişehir, Kütahya, Denizli, Kahramanmaraş ve Manisa illerinde de 65 yaş üstüne sokağa çıkma kısıtlaması getirdi. Böylece sokağa çıkma kısıtlaması getirilen il sayısı 19’a yükseldi. Bu gruba tabi olanlar 10.00 ile 16.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. Kurallara uymayanlara adli ve idari ceza uygulanacak.

***

Kısıtlamaların devamı kapıda.

Dalganın tekrar pik yapmasıyla birlikte en başa dönülecek.

Parklar, bahçeler, piknik alanları, mesire yerleri, plajlar, lokantalar, restoranlar, kafeler yeniden kapanacak.

Olağanüstü hâl”in tekrar hayatımıza girmesiyle birlikte sosyal, kültürel, siyasal, ekonomik bir çok alanda olumsuzluklar şiddetini biraz daha arttıracak.

Bu kış çok çetin geçecek.

***

Tedbirlere riayet etmek şart!..

Bu dönemin parolası: “Kontrollü Sosyal Hayat”.

Kontrollü sosyal hayat ne demek?

Hijyen...

Maske...

Fiziki mesafe...

Yani; maskeni tak, temizliğe özen göster, fiziki mesafeyi koru!..

Bu badireyi en az hasarla atlatabilmenin, normalleşme sürecinin sekteye uğramadan devam etmesinin olmazsa olmaz kuralları bunlar.

Dünyamızı işgal eden bu virüsle mücadele etmenin yolu fedakârlıktan geçiyor.

Aşısı bulunana kadar bu ölümcül virüsle başka türlü mücadele etmek mümkün değil.

Lütfen tedbirlere sözde değil, özde uyalım; salgınla mücadelede örnek olduğumuz dünyaya, ders olmayalım!..

***

***

Açık alanlarda, cadde ve sokaklarda sigara içmek yasak

Salgın sürecinde hastalığın yayılımını engellemek için sokakta sigara içme yasağı vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurullarının aldığı kararla, maske kullanımını ihlal ederek ya da maskeyi aşağı indirerek yeme-içme ve caddelerde, sokaklarda, harekat halinde sigara içilmesi engelleniyor. Ayrıca bu kararlarla, iş yeri sahiplerinin ve misafirlerinin iş yeri önlerinde masa ve sandalye koyarak veya ayakta maskelerini aşağı indirerek sigara içmeleri de yasaklanıyor.

Bu kapsamda Gaziantep, Kahramanmaraş, Ordu, Giresun, Kastamonu, Denizli, Erzincan, Sinop, Kütahya, Muş, Bursa’dan sonra Kocaeli’de de açık alanlarda, cadde ve sokaklarda sigara içmek yasaklandı. Bu gelişmelerin ardından yayınlanan yeni İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile birlikte bütün iller aynı sigara içme yasağı kapsamına alındı.

***

***

Pfizer ve BioNTech insanlığa umut oldu

BioNTech ve ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer’ın geliştirdiği Kovid-19 aşısı insanlık için umut oldu. Koronavirüse karşı koruyuculuğu yüzde 90’ın üzerinde aşı geliştirdiklerini duyuran Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci dünya gündemine oturdu.

İnsanlık tarihinde ilk kez 10 ay gibi kısa bir sürede enfeksiyon hastalıklarına karşı geliştirilen Covid-19 aşısı tıp literatüründe yeni bir çığır açtı. Hızlandırılmış ruhsat için ABD’ye yapılan başvurunun sonuçlanmasıyla birlikte iki doz halinde uygulanacak olan aşının doz başına fiyatı 19.5 dolar olacak. Bilim insanları aşısının ardından ilkbahara kadar normalleşmenin başlayabileceği konuşulmaya başlandı. İnşaallah bu güzel haberin arkasından bir hayal kırıklığı çıkmaz. Umutla bekliyoruz.