Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2450.00
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kız Kulesi gözlerini yeniden açıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kız Kulesi restorasyonun tanıtım toplantısına katıldı. Ersoy'un açıklamasına göre bu ay başlatılan restorasyon çalışmalarının Nisan 2022'de tamamlanması bekleniyor.
Kız Kulesi gözlerini yeniden açıyor
04 Eylül 2021 14:03:29
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kız Kulesi restorasyonun tanıtım toplantısına katıldı. Ersoy'un açıklamasına göre bu ay başlatılan restorasyon çalışmalarının Nisan 2022'de tamamlanması bekleniyor.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Kız Kulesi’ne özgün hali yeniden kazandırılmak üzere restore edilecek. Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere Kız Kulesi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Programa Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Mimar Han Tümertekin ve çok sayıda davetli katıldı. Bakan Ersoy, "İnşaAllah, bu ay başlatacağımız restorasyon çalışmalarımızı 2022 yılının Nisan ayında tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.

Kız Kulesi gözlerini yeniden açıyo (2)_eebe094b788c92bfdc09aa90998091d7.jpg

Kuleye dair tüm kayıtlar incelendi

Kız Kulesi'nin zaman içinde farklı işlevlerde kullanılmasına dikkat çeken Ersoy, “Denizin ortasındaki konumundan dolayı nemin, tuzlanmanın ve dalgaların da yıkıcı etkileri sebebiyle çok sık onarım geçirdiği tarihi kayıtlarda tespit edilmiştir. Farklı dönemlere ait yazılı ve görsel kayıtlar ile onarım defterleri incelendiğinde tarihi yapının mimari açıdan geçirdiği dönüşümler de açık bir şekilde görülmektedir. Bu bağlamda tarihi süreçteki işlevlerinden kaynaklanan mekânsal ve malzeme değişiklikleri incelenmiş, bilimsel araştırmalar ışığında restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

bakan_fadf3db44d355e3f36244c8a9012f710.JPG

Kusursuz bir düzenleme tasarladık

Kız Kulesi’nden İstanbul’un izleneceğini belirten Han Tümertekin, “Değerlerinden, mekan zenginliklerinden en ufak bir kayba uğramasın, aksine bugüne kadar var olan kalmış değerler üzerinden daha da görülür bir hale getirilsin. Bu olurken yeni kullanım ya da şehrin hayatına yeni katılacağı halini yapabilsin. Burası artık gezilecek bir anıt, mutlak bir kamusal alana dönüşüyor. Biz de tasarımcı olarak buranın kullanımında benzeri her tarihi yapıda yaptığımız gibi olabildiğince dolaşımı tasarlamakla ilgilendik. Yeni yaşantıda ziyaret edilecek anıtın ziyareti en verimli ve heyecan verici şekilde nasıl düzenlerizi planladık” diye konuştu.