Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2465.73
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

KKTC'nin kader seçimi bu pazar: Ya Rumlar Ya Tatar

KKTC bu pazar tarihi bir seçime gidecek. Milli duruşu ile bilinen Ersin Tatar'ın 2. turdaki rakibi 'Rumlara toprak verelim' diyen Mustafa Akıncı. Akıncı'ya tepkili Türkler sandığa giderse Kıbrıs kazanır.
KKTC'nin kader seçimi bu pazar: Ya Rumlar Ya Tatar
16 Ekim 2020 03:00:00
KKTC bu pazar tarihi bir seçime gidecek. Milli duruşu ile bilinen Ersin Tatar'ın 2. turdaki rakibi 'Rumlara toprak verelim' diyen Mustafa Akıncı. Akıncı'ya tepkili Türkler sandığa giderse Kıbrıs kazanır.

ÖZLEM DOĞAN

Geçtiğimiz hafta sonu cumhurbaşkanlığı seçimleri için sandık başına giden KKTC’de hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alamaması üzerine seçimler ikinci tura kaldı. Katılımın düşük olduğu seçim yarışında Ersin Tatar yüzde 32,45 oranında oy alırken Mustafa Akıncı yüzde 29,76 ile ikinci sırada yer aldı. 18 Ekim Pazar günü yapılacak olan ikinci tur seçim ise KKTC’nin geleceği için büyük önem taşıyor. Çünkü seçimden galibiyetle çıkması durumunda KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Türkiye karşıtı tavrı ve söylemleri dolayısıyla Rumlar kazanırken KKTC büyük bir kayıp yaşayabilir. Bu yüzden bu pazar Başbakan Ersin Tatar ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında gerçekleşecek olan ikinci tur, KKTC halkının geleceğinde önemli bir rol oynayacak.

Rumlara toprak vermek istiyor

Rumlara toprak vermek istiyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye’nin terör örgütü PKK/PYD’ye düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı sırasında skandal sözler sarf ederek, “1974'te biz adına Barış Harekâtı desek de bu bir savaştı ve akan da kandı. Şimdi Barış Pınarı desek de akan su değil kandır” açıklaması yapmış ve büyük tepki toplamıştı. Kapalı Maraş’ın açılmasına da Rum ağzıyla tepki gösteren Akıncı, açılışı demokrasi için yüz karası bir seçim malzemesi olarak nitelendirdi. Daha evvel de Türkiye yerine İngiltere ve Yunanistan'ın da dâhil olduğu ortak bir gücün Kıbrıs'ta konuşlanmasını istediğini belirten Akıncı ağzındaki asıl baklayı çıkararak "Kıbrıs'ta çözüm topraklarımızdan bir kısmını Rumlara geri vermeliyiz" ifadelerini kullanmıştı. Mustafa Akıncı, Rum Sosyal Reform Birliği (OPEK) üyelerini kabulünde de KKTC ve Türkiye bayrağını kaldırtmıştı.

Hedefi Türkiye ile bağları koparmak

Hedefi Türkiye ile bağları koparmak

Türkiye’ye bağlanmayı korkunç olarak nitelendiren ve İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen Kıbrıs Konferansı'nda Rum tarafına sunduğu harita önerisini geri çeken Akıncı, Türkiye’nin KKTC garantörlüğü ve varlığını KKTC’den silmeyi hedefleyen anlaşmayı onaylamıştı. Pazar günü yapılacak olan ikinci tur seçimden KKTC'nin mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın zaferle çıkmasını isteyen Güney Kıbrıs Rum Kesimi Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, Akıncı'nın yeniden seçilmesi halinde adanın iki yakası arasındaki yeniden birleşme müzakerelerinin ‘kesinlikle’ devam edebileceğini ifade etti. İlk turdan Ersin Tatar’ın galibiyetle çıkması ve kendilerine toprak tavizi vermeyi vaat eden Mustafa Akıncı’nın ikinciliğe düşmesi üzerine Rum göstericiler Derinya Sınır Kapısı'na yürüyerek ‘Kıbrıs Rumdur’ sloganları attı.

sen kimsin be adam (şener elcil)

Sen kimsin be adam(!)?

Rum sözcülüğüne soyunarak Türkiye’nin Kıbrıs’ı istila ettiğini ve KKTC Türklerine kansız bir soykırım uyguladığını söyleyen Kıbrıs’ın sözde Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil’in Anastasiadis tarafından Rum kesiminde İngiliz Koleji yönetim kuruluna atandığı ve kızının da bu okulda okuduğu ortaya çıktı. KKTC’li ailelerin çocuklarını Çanakkale Şehitliğine geziye göndermesine karşı çıkan Elcil, 15 Temmuz darbe kalkışmasına da uydurma darbe demişti. Elcil, Mustafa Akıncı’yı her fırsatta desteklerken Ersin Tatar’a hükümet kurma görevi verilmesine ise tepki göstermişti.

ersin tatar

Tatar’a destek artıyor

KKTC’de Demokrat Parti (DP), Halkın Partisi (HP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP), pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda destekleyecekleri adayla ilgili kararlarını açıkladı. DP ve YDP, Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı şu anki Başbakan Ersin Tatar'ı destekleme kararı aldı. HP ise seçmeni yönlendirmeyeceklerini açıkladı.