Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2465.00
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kocaeli Valiliği başıboş köpek sorunu için harekete geçti

Kocaeli Valiliği, sokak hayvanlarıyla ilgili alınacak tedbirleri duyurdu. Belediyelerin sorumluluklarının vurgulandığı duyuruda, rehabilite edilmemiş köpek popülasyonunun azaltılmasının önemi üzerinde duruldu.
Kocaeli Valiliği başıboş köpek sorunu için harekete geçti
02 May 2024 10:57:35
Kocaeli Valiliği, sokak hayvanlarıyla ilgili alınacak tedbirleri duyurdu. Belediyelerin sorumluluklarının vurgulandığı duyuruda, rehabilite edilmemiş köpek popülasyonunun azaltılmasının önemi üzerinde duruldu.

Başıboş sokak köpekleri, giderek artan bir halk sağlığı sorunu haline gelirken, vatandaşlar günlük yaşamlarını sürdürmekte zorlanır hale geldi.

Özellikle çocukların oyun oynamasını ve vatandaşların rahatça dolaşmasını engelleyen sokak köpeklerinin saldırıları ise her geçen gün artıyor.

Ancak belediyelerin bu sorunla etkili bir şekilde mücadele etmemesi problemi daha da çıkmaz hale getiriyor.

Halk, yetkililerin sorunun çözmesi çağrıda bulunurken son olarak Kocaeli Valiliği, ülke gündemine oturan başıboş sokak köpekleri konusunda dikkat çeken bir adım attı. Valilik, başıboş sokak köpeklerinin diğer canlılara verdiği zararlar sebebiyle ilgili belediyelere yazı gönderdi.

Yazıda; başıboş köpeklerin kısırlaştırılması, bakım alanlarının kurulması istenirken; aynı zamanda iyileşme veya çevreye zararını önleme umudu olmayan köpeklerin en az acı veren ve en hızlı şekilde ölümünü sağlayan yöntemlerle öldürülmesi ile ilgili çalışma başlatılması da istendi.

Valilikten yapılan açıklamada, konuyla ilgili çokça şikayet alındığı ve bahsi geçen sorunla kanunlar çerçevesinde mücadele edileceği belirtildi.

En az acı veren ve en hızlı şekilde ölüm

Açıklamada "Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliğinin 'Belediyelerin alacağı tedbirler' başlıklı 7. maddesinin (e) bendinde; 'Geçici bakımevlerinde kaldıkları süre içerisinde; kanunî istisnalar ile bulaşıcı, tedavi edilemez veya tedavi sonrası iyileşme ihtimali olmayan bir hastalığa sahip olan, alındığı ortama bırakıldığında insan ve çevre sağlığını önlenemez derecede tehdit eden hayvanlar…' ile ilgili alınması gerekli tedbirlere ilişkin hükümler çerçevesinde işlem tesis edilmesinin ehemmiyetine değinilmiştir." denildi.

Yazıda; başıboş köpeklerin kısırlaştırılması, bakım alanları kurulması, bulaşıcı, tedavi edilemez veya tedavi sonrası iyileşme ihtimali olmayan bir hastalığa sahip olduğuna, alındığı ortamda bırakıldığında insan ve çevre sağlığını önlenemez derecede tehdit edeceğine, geçici bakımevi veteriner hekimince karar verilerek rapor tutulan hayvanların en az acı veren ve en hızlı şekilde ölümünü sağlayan yöntemlerle öldürülmesi ile ilgili çalışma başlatılmasını istedi.

Kaynak: EnsonHaber