Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2447.11
BIST 100
10173.42
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Köpek saldırısına uğrayan kişi tazminat alabilir

Türkiye'de başıboş köpek sayısı da saldırılar da giderek artıyor. Vakaların önlenmesi adına henüz somut bir adım atılmadı, ancak saldırıya uğramanız durumunda bazı seçenekler bulunuyor. Avukat Yurdal Kılıçer, söz konusu seçenekleri anlattı.
Köpek saldırısına uğrayan kişi tazminat alabilir
16 Aralık 2023 18:14:39
Türkiye'de başıboş köpek sayısı da saldırılar da giderek artıyor. Vakaların önlenmesi adına henüz somut bir adım atılmadı, ancak saldırıya uğramanız durumunda bazı seçenekler bulunuyor. Avukat Yurdal Kılıçer, söz konusu seçenekleri anlattı.

Milatgazetesi.com

Türkiye’de sorunlarından biri haline gelen başıboş köpek sorunu her geçen gün daha da büyüyor. Özellikle çocukların ve yaşlıların hayatlarını tehdit eden bu problem, vatandaşın sokakta rahatça yürümesini bile engelliyor. Başıboş sokak köpekleri saldırdıkları kişilerin yaralanması ve ölümüne sebep olurken, psikolojik travma da bırakıyor.

Saldırıya uğrayan vatandaşlar tedavi ve bakım masraflarının yanı sıra kalıcı hasar durumunda maluliyet masrafı da alabiliyor. Avukat Yurdal Kılıçer, durumun hukuki boyutunu ve vatandaşların izlemesi gerektiği yolu anlattı.

BAŞIBOŞ KÖPEKLERDEN KİM SORUMLU?

Köpeklerin sorumlu olduğu kurumlar hakkında bilgi veren Kılıçer, “Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği hükümleri uyarınca idarenin, sahipsiz hayvanların çevreye ve insanlara verebilecek olumsuz etkilerini önleme ve giderme sorumluluğu vardır. Dolayısıyla köpek saldırılarından İlçe belediyesi, Büyükşehir belediyesi ve Valilik birlikte sorumludur” dedi.

avukat_5ccd954cb2e7709b5290d416454b604e.png

Av. Yurdal Kılıçer

SALDIRIYA UĞRAYAN KİŞİNİN TAZMİNAT HAKKI

Avukat Kılıçer, sahipsiz bir köpeğin saldırısına uğrayan kişilerin hem maddi hem de manevi zarara uğradığını bu sebeple tazminat alabileceğini belitti. Kılıçer, “Sahipsiz bir köpeğin saldırısına uğrayan ya da uğramış kişilerin uğradıkları zararlara karşılık olarak maddi ve manevi tazminat hakları vardır. Maddi manevi zararın miktarı saldırıya uğrayan kişilerin uğradıkları fiziksel, psikolojik zarar ve olumsuz etkilere göre değişecektir” şeklinde konuştu.

Kılıçer, şöyle konuştu:

“Tedavi masrafları, bakım masrafları ve hatta saldırı sonucu maluliyet yani fiziksel olarak kalıcı bir hasar oluşmuş ise maluliyet tazminatı alabilirler. Tüm bunlardan Söylediğimiz gibi bu maddi ve manevi zararlardan gerçekleşen olayın özelliklerine göre İlçe belediyesi, Büyükşehir belediyesi ve Valilik birlikte sorumlu olabilecektir”

NASIL BİR YOL İZLEMELİ?

Tazminat için izlenmesi gerek yolu da anlatan Avukat Yurdal Kılıçer, “Öncelikle sağlık kuruluşundan aldığı belgeler ile bir hukukçu ile avukat ile irtibata geçmesini tavsiye ederiz. İdare Mahkemesinde açılacak dava ile izah ettiğimiz üzere maddi manevi tazminat talep edilebilir. Bu konuda Danıştay 8. Dairesi’nin verdiği karar doğrultusunda idarenin hizmet kusuru bulunduğunu belirterek sokak köpekleri tarafından bir vatandaşın ısırılmasında, ilçe belediyesinin yanı sıra büyükşehir belediyesi ile valiliğin de sorumlu olduğuna hükmetmiştir” ifadelerini kullandı.

KUDUZ SALGINI RİSKİ VARSA İTLAF OLUR

Kılıçer, ülkede kuduz riskinin ortaya çıkması durumunda ne yapılabileceği konusuna da açıklık getirdi. İnsan sağlığının öncelikli olarak görüldüğünü vurgulayan Kılıçer, “İnsan sağlığı öncelikli korunması gereken hukuki değer olduğu için kuduz veya başkaca bir hastalık riski oluştuğu anda yetkililerce itlaf dahil her tür önlemin alınması gerekir” diyerek sözlerini sonlandırdı.