Dolar (USD)
32.30
Euro (EUR)
35.04
Gram Altın
2473.46
BIST 100
10512.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Korkudan uyuyamıyoruz

Suriye'nin Kobani kentine bağlı Siftek köyünde yaşanan sıcak çatışmaları MİLAT yerinde izledi. IŞİD saldırısına uğrayan Siftek Köyü'nden kaçıp Türkiye'ye gelenler, yaşadıkları IŞİD zulmünü anlatırken gözyaşlarını tutamıyor. Sabaha dek sınırda bekleyen vatandaşlar, Suriye'de kalan akrabaları için endişeli. Sığınmacıları evinde ağırlayan vatandaşlar ise çatışma seslerinden ve seken mermilerden dolayı korkudan uyuyamadıklarını ifade etti.
Korkudan uyuyamıyoruz
03 Ekim 2014 09:01:00
Suriye'nin Kobani kentine bağlı Siftek köyünde yaşanan sıcak çatışmaları MİLAT yerinde izledi. IŞİD saldırısına uğrayan Siftek Köyü'nden kaçıp Türkiye'ye gelenler, yaşadıkları IŞİD zulmünü anlatırken gözyaşlarını tutamıyor. Sabaha dek sınırda bekleyen vatandaşlar, Suriye'de kalan akrabaları için endişeli. Sığınmacıları evinde ağırlayan vatandaşlar ise çatışma seslerinden ve seken mermilerden dolayı korkudan uyuyamadıklarını ifade etti.

MUSTAFA KILIÇ / ZAROVA TEPESİ

Suruç Mürşitpınar (Kobani) sınırına oldukça yakın olan Birecik'in Konak köyü sınır karakolunun karşısındaki Kobani'ye bağlı Siftek köyünde sıcak çatışmalar devam ediyor. Van, Diyarbakır, Siirt, Gaziantep, Hatay gibi Türkiye'nin birçok ilinden gelenler, akrabalarının yaşadığı yerlerdeki sıcak çatışmayı sınır hattında izliyor. IŞİD militanları ve YPG güçlerinin sıcak çatışmalarından seken kurşunlar sık sık sınırdan Türkiye tarafına düşüyor.

Sınırda güvenlik önlemi alan askerler, vatandaşları sık sık seken kurşunlara hedef olmamaları için uyarıyor.

IŞİD TÜRKİYE'YE DE ATEŞ AÇIYOR

IŞİD'in ele geçirdiği Kobani kentine bağlı olan Sıftek köyü Türkiye sınırına sıfır derecede. IŞİD oraya yaklaşınca Sıftek köyü sakinleri köylerini terk edip sınır telleri üzerinden atlayarak Türkiye tarafındaki akrabalarının evlerine sığınmışlar. Köyünü terk eden vatandaşlar da çatışmanın yaşandığı Zarova tepesinin karşısında sıralanıp savaşı seyrediyor.

Sınırın karşı tarafından IŞİD militanları ara ara Türkiye'ye doğru ateş açtığına şahit olduk. Sınıra dizili tanklarda bekleyen askerler vatandaşların sınırdan uzaklaşmalarını istedi. Halk da herhangi bir sorun çıkarmadan askerlerin dediğini yaptı.

ARAÇLAR SINIRDA

IŞİD zulmünden kaçan Suriyeli Kürtler, araba, traktör ve biçerdöver gibi araçlarını sınırda tel örgülerin hemen yanına bırakıp Türkiye'deki akrabalarına sığınmışlar. Çatışmaları izlerken tüylerimiz diken diken oluyordu. Müslüman oldukları halde İslam adını kullanan bir örgüt tarafından uğradıkları zulmü anlamakta güçlük çeken Müslüman Kürtler, köylerini talan eden bu zihniyete lanet ediyor.

Sabaha kadar sınırda bekliyorlar

Zarova tepesinin karşısında sıcak çatışmaları izlemeye gelen ve sabaha kadar sınırda bekleyenler duygu ve düşüncelerini MİLAT ile paylaştı.

KOBANİ BİZİMDİR

IŞİD ile YPG arasındaki çatışmayı Van'dan izlemeye gelen İsmail İlter, "Ben Van'dan geldim Kobani direnişine destek olmak için buradayım. Şu an çatışmalara baktığımızda kendilerini birbirlerine karşı denediklerini görüyoruz. IŞİD'in YPG ile çatışmasını çıplak gözle izliyoruz ve oldukça tedirginiz. 5 gündür buradayım. Bazen gidip geliyoruz bazen de burada uyuyoruz. Dışarıdan bakıldığında Kobani IŞİD'in eline geçmiş gibi görünüyor ama gelip de direnişi gördüğümüzde 100 yılda devam etse de Kobani'nin düşmeyeceğini gördük. Kobani bizimdir bizim kalacak. IŞİD İslam adını kullanan ve Kürt köylerini talan eden bir örgüttür" dedi.

BIRAKSALAR SAVAŞIRIM

Kobani'ye destek vermek için sınırda bekleyen grubun içerisinde 66 yaşındaki Sıddık Yılmaz da Siirt Pervari'den geldiğini gerekirse IŞİD ile savaşmaya gideceğini söyledi. Yılmaz, "Bıraksalar IŞİD'e karşı gidip savaşırım. Hiç korkmam! Bu örgüt İslam'ın adını kötüye çıkarıyor. IŞİD insan kesen katliamcı bir örgüt" ifadelerini kullandı.

IŞİD KÖYÜMÜZÜ TALAN ETTİ

IŞİD terör örgütü tarafından işgal edilen Sıftek Köyü sakinlerinden Naif Şeyh ise şunları söyledi: "Köyümüzü IŞİD örgütü aldı. Malımıza, mülkümüze el koyup talan ettiler. İçimiz çok acıyor. Daha birkaç gün önce kendi evimizde yaşarken şimdi Türkiye'deki akrabalarımıza yük olduk. YPG köyümüzü IŞİD'in elinden alır da geri döneriz diye bekliyoruz. 10 gündür mülteci durumundayız. Allah'tan IŞİD belasından bizi kurtarmasını bekliyoruz. Türkiye hükümetinden bizi IŞİD'e karşı korumasını bekliyoruz."

HERKESİ KAFİR İLAN EDİYORLAR

Sıcak çatışmanın sürdüğü Zarova tepesinin hemen karşısında Konak köyünde yaşayan Salih Çiftçi, " Gördüğünüz gibi şu tel örgünün karşısında IŞİD'in ele geçirdiği köyde bizim akrabalarımız yaşıyordu. IŞİD'in zulmüne sessiz kalmamamız lazım. Köyden kaçamayanların kafalarını kestiler. Onlara karşı direnen herkesi kafir ilan ediyorlar. Müslümanlığın neresinde masumların kafasını kesmek var" dedi.

500 KİŞİYİ MİSAFİR EDİYORUZ

Kobani'ye destek için gelenler arasında bulunan Mustafa Ceylan da " Fıstıklı köyünden geldik. 12 gündür buradayız. Şu an çıplak gözle görebildiğimiz YPG ve IŞİD arasında yapılan çatışmanın yapıldığı tepenin ismi Zorava tepesi. Bizim köyde 5oo kişiyi misafir ediyoruz. Kendi imkanlarımızla sahip çıkmaya çalışıyoruz" dedi.

KORKUDAN UYUYAMIYORUZ

IŞİD ve YPG güçleri arasında çıkan çatışmanın seslerini duyduklarını ve bundan büyük korku duyduklarını söyleyen Konak köyü sakinlerinden Ocey Çiftçi 'korkudan uyuyamıyoruz' dedi. Çiftçi, " Bizim köyümüz sınırın dibinde. Her gece sabahlara kadar çatışma oluyor. Korkudan uyuyamıyoruz. Sınırın karşı tarafında akrabalarımız var. Rabbim bu mazlum halkın yardımcısı olsun. Biz Türkiye'de onlar ise Suriye'de aramızda sadece bir tel örgüsü var. Diğer tarafta yaşayanların bir çoğu akrabamız. Bu zulmün bir an önce bitmesini bu silah seslerinin de bir an önce durmasını istiyoruz. Bu çatışmalar bizi çok ürkütüyor."