Dolar (USD)
32.35
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2385.51
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kosova hükümeti, AB'nin uyguladığı "adil olmayan" cezai tedbirlerin kaldırılmasını talep etti

Kosova hükümeti, Avrupa Birliği'nin (AB) geçen yıl ülkenin kuzeyinde yaşanan gerilimlerin ardından uygulamaya başladığı cezai tedbirlerin "adil olmadığını" belirterek, kaldırılmasını talep etti.
Kosova hükümeti, AB'nin uyguladığı "adil olmayan" cezai tedbirlerin kaldırılmasını talep etti
22 Nisan 2024 13:54:04
Kosova hükümeti, Avrupa Birliği'nin (AB) geçen yıl ülkenin kuzeyinde yaşanan gerilimlerin ardından uygulamaya başladığı cezai tedbirlerin "adil olmadığını" belirterek, kaldırılmasını talep etti.

Ülkenin kuzeyindeki 4 belediyede Arnavut kökenli belediye başkanlarının görevden alınabilmesi için bölgede dün düzenlenen seçimle ilgili hükümetten yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, seçimin düşük katılıma rağmen olaysız tamamlandığı ve sonucun belediye başkanlarının görevden alınması yönünde iradenin bulunmadığını gösterdiği kaydedildi.

Kosova’nın, bu sürecin tamamlanmasıyla ülkenin kuzeyindeki gerilimin azaltılması yönünde vatandaşlarına karşı yükümlülüklerine ve AB ile yapılan anlaşmadan aldığı sorumluluğu yerine getirdiğine işaret edilen açıklamada, “Dolayısıyla dünkü oylamanın ardından artık Kosova'ya yönelik adil olmayan tedbirlerin nihayet ortadan kalkmasının zamanı geldi.” ifadesi kullanıldı.

Kosova’nın kuzeyindeki 4 belediyede Arnavut kökenli belediye başkanlarının görevden alınmasına yönelik dün düzenlenen seçim, bölgede çoğunluğu oluşturan Sırpların süreci boykot etmesi nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

- Kosova'nın kuzeyindeki yerel seçimler

Kosova'nın kuzeyindeki 4 belediyede (Zveçan, Zubin Potok, Leposaviç ve Kuzey Mitroviça) 23 Nisan 2023'te yapılan olağanüstü yerel seçimleri çoğunluğu oluşturan Sırpların boykot etmesi sonucu azınlıktaki Arnavut siyasi partilerinin adayları kazanmıştı.

Kosovalı Sırplar, Arnavut belediye başkanlarının göreve başlamasının ardından haftalar süren gösteriler düzenlemişti.

Arnavut belediye başkanlarını korumak için bölgeye gönderilen Kosova polisi ile Kosovalı Sırplar arasında gerginlikler yaşanmış, 29 Mayıs 2023'te belediye binalarını koruyan NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü (KFOR) askerleri ile Kosovalı Sırpların karşı karşıya gelmesi sonucu onlarca KFOR askeri yaralanmıştı.

AB, Kosova'dan bölgede yeni yerel seçimler düzenlemesini talep etmiş, ardından gerilimi düşürecek adımları atmadığı gerekçesiyle ülkeye "cezai tedbirler" uygulamaya başlamıştı. Tedbirler, özellikle Kosova'nın birkaç alandaki AB fonlarından yararlanmasını engelliyor.

Kosova hükümeti de belli yüzdede imza toplanması, ardından seçim düzenlenmesi yoluyla belediye başkanlarının görevden alınabilmesiyle ilgili gerekli yasal düzenlemeleri yaptığını duyurmuştu.

Kosovalı Sırplar, bölgedeki belediye başkanlarının görevden alınabilmesi için ocak ayında gerekli sayıda imza toplayarak seçime gidilmesinin yolunu açmıştı.

Dünya Haberleri

Dünya haberleri, uluslararası düzeyde meydana gelen olayları, gelişmeleri ve değişiklikleri ele alan haber türüdür. Bu tür haberler, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, uluslararası organizasyonları, küresel ekonomiyi, çevre sorunlarını ve diğer küresel öneme sahip konuları içerir. Dünya haberleri, insanları dünya genelindeki olaylar hakkında bilgilendirirken, küresel perspektif sunarak ulusal sınırların ötesindeki gelişmelere odaklanır. Dünyada yaşanan tüm gelişmeler dünya haberleri kategorisi ile okuyucuya ulaştırılır. Dünya ekonomisi, ulusal ekonomiler arasında karmaşık bir etkileşim ağına sahiptir. Dünya haberleri, küresel finansal piyasaları, ticaret savaşlarını, döviz kurlarını ve diğer ekonomik konuları kapsar.

Dünya Gündeminden Son Dakika Haberleri

Dünya Gündeminden Son Dakika Haberleri" başlığı altında yayınlanan haberler, dünya genelindeki önemli ve güncel olayları içerir. Bu haberler, uluslararası politika, ekonomi, çevre, insan hakları, bilim, teknoloji ve daha birçok konuda çeşitlilik gösterebilir. Dünya gündemini yakından takip edenler, bu tür haberleri sürekli olarak güncel tutar ve önemli gelişmeleri hızlı bir şekilde öğrenmelerini sağlar.

Son dakika haberleri, uluslararası krizler, diplomatik ilişkiler, ticaret anlaşmaları, çevre felaketleri, salgın hastalıklar gibi konuları kapsayabilir. Bu haberler genellikle dünya çapındaki büyük medya kuruluşları veya uluslararası haber ajansları tarafından yayınlanır. Dünya gündemindeki son dakika haberleri, insanların dünya genelinde neler olup bittiğini anlamalarına ve farklı ülkeler arasındaki etkileşimleri takip etmelerine yardımcı olur. Ayrıca, uluslararası toplumun dikkatini çeken veya insanların hayatlarını etkileyen küresel meselelere odaklanır.

Uluslararası İlişkilerdeki Güncel Gelişmeler Milat'ta

Milat Gazetesi, dünya çapında meydana gelen önemli olayları, gelişmeleri ve değişiklikleri güncel bir şekilde takip etmek isteyen herkes için vazgeçilmez bir kaynaktır. Bu haberler, insanların küresel perspektiflerini genişletmelerine ve dünya olaylarına dair bilgi sahibi olmalarına yardımcı olur. Dolayısı ile haberlerin doğru ve güvenilir kaynaktan elde edilmesi de son derece önemlidir. Güncel ve doğru haberin kaynağı için Milatgazetesi.com adresini ziyaret etmeyi unutmayın.