Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Krizi Türkiye çözebilir

Ukrayna-Rusya arasında ABD'nin de dahil olduğu bir hibrit savaş yaşandığını ifade eden uzmanlar, "Biden masada kaybetti. Rus gazına mahkûm Avrupa da çatışmadan kaçınıyor. Olası bir savaş herkesi olumsuz etkiler. Türkiye'nin arabuluculuğu çok önemli olduğu için herkes gözünü Türkiye'ye çevirmiş durumda." değerlendirmesinde bulundu.
Krizi Türkiye çözebilir
21 Şubat 2022 07:00:00
Ukrayna-Rusya arasında ABD'nin de dahil olduğu bir hibrit savaş yaşandığını ifade eden uzmanlar, "Biden masada kaybetti. Rus gazına mahkûm Avrupa da çatışmadan kaçınıyor. Olası bir savaş herkesi olumsuz etkiler. Türkiye'nin arabuluculuğu çok önemli olduğu için herkes gözünü Türkiye'ye çevirmiş durumda." değerlendirmesinde bulundu.

HABER: ÖZLEM DOĞAN

Rusya-Ukrayna krizi sürerken Donbas'ta meydana gelen patlamanın ardından çatışmalar devam ediyor. 3 Ukrayna askerinin Rusya destekli ayrılıkçı grup tarafından öldürülmesi bölgedeki tansiyonu daha da artırdı. Rusya’yı kışkırtmaya çalışan ABD’den de "Savaş başlıyor" şeklinde açıklamaları gelirken ABD Başkanı Joe Biden, bölgeye dair savaş senaryolarını sürdürüyor. Emniyet İstihbarat Daire eski Başkanı Bülent Orakoğlu ve Gaziantep Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe başta Avrupa olmak üzere tüm dünyanın yakından izlediği Rusya-Ukrayna krizini Milat’a değerlendirdi.

bülent orakoğlu_b6fd5c08048c13e6dbcb3561b39bb035.jpg

ABD SAVAŞ ÇIKARMAK İSTİYOR

Rus gazı kullanan AB’de birlik ve beraberliğin olmadığını ifade eden Bülent Orakoğlu, “Rusya Avrupa’nın elini kolunu bağlamış durumda. ABD ise bölgede savaş nedeni yaratmaya çalışıyor. Ukrayna’nın NATO’ya girmesi Rusya’nın kırmızı çizgisi. Bölgedeki durumdan hem Putin hem de Biden ciddi anlamda yara aldı. Bu yüzden ABD ipi gerip gerip gevşetiyor. ABD, ‘Rusya Kırım’ı nasıl işgal ettiyse şu an Ukrayna’yı da işgal etmek istiyor’ açıklamaları yapıyor. Enteresan tarihi günler yaşanıyor. Ukrayna-Rusya arasında ABD’nin de dahil olduğu bir hibrit savaş var. Putin savaş açamaz, Biden’ın kafasında da kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri var. Çünkü ciddi anlamda oy ve güç kaybetti, kasım seçimlerinde de gidecek” dedi.

aa_17c175ad12bbc76e4ed2eca7f1da95e0.jpg

BÖLGEDEKİ KRİZİ TÜRKİYE ÇÖZEBİLİR

Rusya ve ABD’nin psikolojik harp taktikleri uyguladığını vurgulayan Orakoğlu, “Bölgedeki krize yönelik olarak tüm gözler Türkiye’ye çevrilmiş durumda. Baştan beri Cumhurbaşkanı Erdoğan çok güzel ön aldı. NATO da ABD de Türkiye’nin devreye girmesini olumlu karşıladı. Türkiye araya girmez ve bir savaş çıkarsa iki ateş arasında kalır. Çünkü Ukrayna ile de Rusya ile de ciddi ilişkilerimiz var. Kesinlikle bu bölgede olmamız gerekiyor. Bölgedeki krizi Türkiye dışında kimse çözemez. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu işi başaracaktır. Oradaki durumu kendi haline bırakamayız yoksa savaş bir şekilde bizi de kapsar” diye konuştu.

ali fuat_3b1f1071cd4e18456cf754106240bb2a.jpg

ABD’NİN DERDİ İSRAİL’İN GÜVENLİĞİ

ABD’nin bölgede yeni bir projesi olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, “ABD Afganistan’dan çekildikten sonra İsrail’in güvenliğini sağlayabilmek için yeniden bir yapılanmaya girdi, bölgede bir kuşak, bir cephe oluşturmaya çalışıyor. Ukrayna da bu cephenin bir parçası. Rusya-Ukrayna arasında ciddi bir çatışma çıktığı takdirde ABD, Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulayacak. Fakat Biden Ukrayna’ya asker gönderemeyecek, zaten masada kaybetti. Almanya ve Fransa’yı birlikte hareket ettiremedi. En büyük sebeplerden biri enerji. Bir kıvılcım daha önce birinci ve ikinci dünya savaşına neden olduğu gibi üçüncü bir dünya savaşını da tetikleyebilir. Bu yüzden Avrupa çatışmadan kaçınıyor” ifadelerini kullandı.

ÇATIŞMA TÜRKİYE’Yİ DE ETKİLER

Türkiye’nin ticari ve siyasi anlamda Ukrayna ve Rusya ile olan iyi ilişkilerine dikkat çeken Gökçe sözlerini şöyle noktaladı: “Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna gibi ABD ile de ilişkileri var ve üstelik NATO üyesi. Olası bir savaşta ABD ve NATO ülkeleri Karadeniz’de daha fazla savaş gemisi bulundurmak ve Boğazlardan daha fazla savaş gemisi geçirmek isteyecektir. Böyle bir durumda da ya Rusya ile ya da NATO ile karşı karşıya gelmek durumunda kalırız. Karadeniz, Karadeniz ülkelerinindir. Karadeniz’de Ege ve Akdeniz gibi kıta sahanlığı sorunu yok. Karadeniz ülkeleri bu sorunu çözmüş durumda. ABD burada suyu bulandırmaya çalışıyor. Oysa bölgede çıkacak olan çatışma Türkiye’yi olumsuz etkiler. Bu noktada önemli bir girişimle Türkiye arabuluculuk; inisiyatif aldı. Ukrayna’nın da NATO sevdasından vazgeçmesi gerekiyor.”

Yorumlar (1)

Sabri
Kaleminiz güçlü olsun Allahın kudret eli başınızdan eksik olmasın özlem hanım. Saygılar
2 yıl 2 ay önce Yanıtla