Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Küçük iller büyükşehir yapılmalı

Anadolu-kent modelinin hayata geçirilmesi gerektiğini savunan İlhaner, "Belli sayıda köylerin bir araya getirilmesiyle merkez muhtarlık çatısı altında, alt yapısı tamamlanmış, ilçeden küçük şehir yapılanması kurulmalıdır. Böylece halkın demokratik katılımı sağlanmış hem de alt yapısı tamamlanmış olacaktır" dedi.
Küçük iller büyükşehir yapılmalı
20 Ocak 2016 11:15:00
Anadolu-kent modelinin hayata geçirilmesi gerektiğini savunan İlhaner, "Belli sayıda köylerin bir araya getirilmesiyle merkez muhtarlık çatısı altında, alt yapısı tamamlanmış, ilçeden küçük şehir yapılanması kurulmalıdır. Böylece halkın demokratik katılımı sağlanmış hem de alt yapısı tamamlanmış olacaktır" dedi.

ENES BABACAN / İSTANBUL

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Londra ziyaretinde gazetecilere Terörle Mücadele Master Planı hakkında bilgiler vermişti. Planda en büyük dikkati şehir merkezlerinin taşınması ve yeni şehir merkezlerinin kurulacak olmasıydı. Kürt siyasetçi Galip İlhaner, hayatı normalleştirmek için güney ve doğu Anadolu'daki bazı şehir merkezlerinin taşınması planını değerlendirdi. İlhaner, Türkiye'nin başta doğusu olmak üzere büyükşehir olmayan il kalmamalı. Küçük iller birleştirilerek, büyükşehir statüsüne alınması gerektiğini söyledi.

Devlet kurumlarına yeni planlama

Anadolu seçim sisteminin kurulmasını öneren İlhaner, "Türkiye 13 ana seçim bölgesine ayrılıyor. Ana seçim bölgelerinde, nüfusu 10 milyonu geçen bölge 3 seçim çevresine ayrılabilir, ya da nüfusu 1 milyonu geçen bölge 1 seçim çevresi yapılabilir. Milletvekili sayıları nüfusa göre belirlenir. TSK, Emniyet, Diyanet İşleri, Bakanlıklar ve Spor ligleri bütün kurum ve kuruluşlar bu sisteme yeniden yapılandırılmalıdır.

Anadolu seçim bölgeleri önerisi

Anadolu seçim sisteminin kurulmasını öneren İlhaner o illeri şöyle sıraladı; 1- Merkez il Adana olacak şekilde, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Nevşehir, Niğde, Osmaniye uydu illerinden oluşturulmalıdır. Büyükşehir statüsü verilmesi gereken iller ise Nevşehir (Niğde), Hatay (Osmaniye)'ye bağlanarak oluşturulmalıdır. 2- Merkez il Ankara olacak şekilde, Bartın, Bolu, Çankırı, Düzce, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Zonguldak uydu illerinden oluşmalı. Büyükşehir statüsü ise Zonguldak (Bolu+Düzce+Karabük+Bartın), Kastamonu (Çankırı), Kırşehir (Kırıkkale)'ye bağlanarak oluşturulmalıdır. 3- Merkez İl Antalya olacak şekilde, Afyonkarahisar, Burdur, Isparta udu illeri olmalıdır. Büyükşehir statüsü ise Antalya (Burdur) Isparta (Afyonkarahisar) şeklinde olmalı. 4-Merkez İl Bursa olacak şekilde Balıkesir, Bilecik, Eskişehir, Kütahya uydu illerinden oluşmalıdır. Büyükşehir statüsü ise Bilecik (Kütahya)'ya bağlanarak tamamlanmalıdır. 5- Merkez İl Edirne olacak şekilde, Çanakkale, Kırklareli, Tekirdağ uydu illerinden oluşmalı. Büyükşehir statüsü ise Edirne (Kırklareli), Çanakkale'ye bağlanarak büyük şehir olmalı. 6- Merkez İl Erzurum olacak şekilde, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bingöl, Iğdır, Kars, Muş, Rize uydu illeri olmalıdır. Büyükşehir statüsü ise Rize (Artvin), Ardahan (Kars), Ağrı (Iğdır), Bingöl (Muş) bağlanarak büyükşehir yapılmalıdır. 7- Merkez İl İstanbul olacak şekilde, Kocaeli, Sakarya, Yalova uydu illerinden oluşmalıdır. Büyükşehir statüsü ise Kocaeli (Yalova)'ya şeklinde olmalı. 8- Merkez İl İzmir olacak şekilde Aydın, Denizli, Manisa, Muğla, Uşak uydu illeri olmalıdır. Büyükşehir statüsü için Denizli (Uşak) şeklinde olmalı. 9- Merkez İl Konya olacak şekilde Aksaray, Karaman, Kıbrıs, Mersin uydu iller olmalıdır. Büyükşehir statüsü için Konya (Aksaray), Mersin (Karaman) şeklinde olmalı. 10- Merkez İl Samsun olacak şekilde Amasya, Çorum, Ordu, Sinop, Tokat, Yozgat uydu illerinden oluşmalıdır. Büyükşehir Statüsü ise Yozgat (Amasya), Sinop (Çorum), Ordu (Tokat) şeklinde olmalıdır" dedi.

Doğu illeri Malatya ve Van'da birleşmeli

Doğu ve Güneydoğu Anadolu seçim bölgelerine özel bir hassasiyetle yaklaştığını belirten İlhaner, "Doğu illerini Malatya, Sivas, Van illeri merkez olacak şekilde planladım. 11- Merkez İl Malatya olacak şekilde. Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gazi Antep, Kilis, Mardin, Şanlı Urfa uydu iller olmalıdır. Büyükşehir statüsünde ise Malatya (Adıyaman), Diyarbakır (Elazığ), Gaziantep (Kilis), Şanlıurfa (Mardin) şeklinde oluşmalıdır. 12- Merkez İl Sivas olacak şekilde Bayburt, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Tunceli uydu illerinden oluşmalı. Büyükşehir statüsü için ise Erzincan (Bayburt+Tunceli (Adı Dersim Olarak Değiştirilerek), Giresun (Gümüşhane) şeklinde olmalı. 13- Merkez İl Van olacak şekilde, Batman, Bitlis, Hakkari, Siirt, Şırnak uydu illerinden oluşturulmalıdır. Büyükşehir statüsü için ise Van (Bitlis), Şırnak (Hakkari), Siirt (Batman) şeklinde olmalı. Türkiye geneli büyükşehir olmayan il kalmamalı. Küçük iller birleştirilerek, büyükşehir statüsüne alınmalıdır" dedi.

Merkez muhtarlık sistemi kurulmalı

Türkiye'nin yeni bir muhtarlık sistemine ihtiyacı olduğunu vurgulayan İlhaner, "Muhtarlık sistemi bu haliyle hem millete hem devlete yeterince verimli olmamaktadır. Köy muhtarlıkları, demokratik bir sistemle yeniden düzenlenmelidir. Her köyün bir muhtarı/başkanı ve köy kurultayı (13 kişilik) altında bir kurulu olmalıdır. Köy muhtarları, merkez köy (3-5-7 köy arası) olarak belirlenen merkez (Başkan Muhtar) Muhtarlığa bağlı olmalı. Köy (Köy Başkanı) muhtarları aynı zamanda, Merkez Köy Meclisi'nin üyeleri olarak da görev yapacaklardır. Mahalle Muhtarları ise; Mahalle (Merkez Mahalle Başkanı) Temsilcileri olarak belediye (Merkez İl/İlçe) meclisinin üyeleri olarak görev yapacaklardır. Köy başkanlık divanı/köy kurultayı/meclisinde, köye/mahalle öğretmenleri ve köy imamları da bulunabilir. Her köye çocuk parkı gibi hizmetler ile köylerin alt yapıları yeniden yapılmalıdır. Böylece muhtarlık sisteminden büyük yarar sağlanabilir" dedi.

Seçimler yeniden düzenlenmeli

"Muhtarlık seçimleri yerel seçimlerden ayrı yapılmalı" diyen İlhaner, "Muhtarlık seçimlerinde, diğer seçimlerde olduğu gibi, oy pusulası (adayların ücretini ödemesiyle) devlet tarafından bastırılmalıdır. Vatandaş oyunu, diğer seçimlerde olduğu gibi resmi mühürle kullanmalıdır. Bu şekilde oy pusulalarının dağıtımı sırasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar, sürtüşmeler ve düşmanlıklar azalacaktır. Daha fazla aday yarışı olacağından demokratik katılım daha üst düzeyde olacaktır. Ayrıca muhtarlık seçimlerinin, belediye ve milletvekili seçimlerinde pazarlık konusu olmasının önüne de büyük ölçüde geçilmiş olacak. Doğu bölgelerinde kan davalarının büyük çoğunluğu muhtarlık seçimlerinden kaynaklanmaktadır. Bu şekilde hem demokratik katılım arttırılmış olacak, hem de kan davalarının önüne büyük ölçüde geçilmiş olacak" dedi.