Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Kudüs'ten bir 'Vatansızlık' öyküsü

Kimse Yok Mu Derneği Kudüs Temsilciliği Haziran ayında kapılarını açtı. Filistinli ihtiyaç sahiplerine daha yakın olabilmek için açılan temsilciliğin çalışmaları, akıl almaz hikayeleri de gün yüzüne çıkarıyor.
Kudüs'ten bir 'Vatansızlık' öyküsü
21 Temmuz 2013 00:00:00
Kimse Yok Mu Derneği Kudüs Temsilciliği Haziran ayında kapılarını açtı. Filistinli ihtiyaç sahiplerine daha yakın olabilmek için açılan temsilciliğin çalışmaları, akıl almaz hikayeleri de gün yüzüne çıkarıyor.

Kudüs'ten bir "Vatansızlık" öyküsü

Kimse Yok Mu Kudüs Temsilciliği açıldı. Ramazan ayında 1600 ihtiyaç sahibi aileye yardım ulaştıracak olan temsilcilik, Filistin topraklarında yaşanan acının fotoğrafı niteliğindeki insan hikayelerini de dünyaya duruyor.

10 çocuğu da vatansız

Manal Kama Duştukiem, Kudüslü bir anne. Eşi Ramallahlı; hep beraber Kudüs'te yaşıyorlar. Filistin'de yaşayan Batı Şerialılar, Kudüs'e gitmek isterlerse izin alarak girip çıkmaları gerekiyor. Bazıları sadece bayramlarda Kudüs'ü görebiliyor; Kudüs'ü hiç göremeyenler bile var!

Manal Kama Duştukiem'in eşi, her gün Ramallah'a giriş çıkış yapmak zorunda. Hayatlarını böyle sürdürmeye alışmışlar 'yoksullukla da olsa' ancak ciddi bir sorunları var: Ramallahlı mı, yoksa Kudüslü mü olduğu belirlenemeyen 10 çocuk, kimliksiz. Doğduklarından beri kimliği olamayan çocuklar, ancak kanuni bir başvuru sonucu kimlik alabilecekler. Avukata başvuran aile, her çocuk için 1.500 dolar ödemeleri gerektiğini, bu kadar paraları olmadığı için çocukların kimliksizlik halinin devam ettiğini belirtiyor.

Öylesine yaşayan bir aile gibi

Manal Kama Duştukiem, yaşadıklarını, "Çocuklar okula alınmıyorlar. Herhangi bir hastanede tedavi görmeleri mümkün değil. hiçbir resmi kayıtları yok. Öylesine yaşayan bir aile gibiyiz" diye anlatıyor. "Kızım Jasmin'in kulağında problem var, kulaklık almamız lazım. Kulaklığı resmi bir yerden talep ettiğimiz zaman, kimlik soruyorlar ve kimliği olmadığı için temin edemiyoruz" diyen anne, evlerinde yaşadıkları bütün yoksulluğa rağmen en büyük ihtiyaçlarının kimlik sorunun çözülmesi olduğunu belirtiyor. "Televizyonda izliyorum, Türkler çok iyi insanlar. Bize yardımlarını kesmemelerini diliyorum" diyen anne, çocuklarının durumunun çözümü için yardım istiyor.

Bin 600 aileye yardım ulaşacak

Kudüs'te temsilciliğimizi açar açmaz ilk işimiz ihtiyaç sahiplerinin kapılarını çalmak oldu" diyen Kudüs Temsilci Yardımcısı Eyüp Tok, Filistin topraklarında insani yardıma muazzam ihtiyaç olduğunu, pek çok evde inanılmaz hikayelere rastladıklarını ve Türkiye'den gelecek yardımların Kudüs için öneminin altını çizdi. Ramazan ayında 1600 aileye ve yetim çocuğa yardım ulaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Tok, bu sayının arttırılması için Türkiye halkından destek istedi.